Marklik Napisano 1 Marca 2012 Napisano 1 Marca 2012 Witam ! Mam problem , a mianowicie ... Zakupiłem rower Rayon Vip , i najprawdopodobniej źle przykręciłem pedały i zerwałem gwint ! (Nie ma możliwości wkręcenia ich z powrotem.) Zastanawiam sie nad kupnem nowej korby i właśnie w tym tkwi moje pytanie . Aktualnie mam korbe : SAMOX / 48X38X28T / 175MM / OSŁONA , czy musi być taka sama ? Czy moge zakupić np inna ? http://allegro.pl/korba-shimano-acera-fc-m391-48-36-26-175mm-srebrna-i2123556100.html ? Z GÓRY DZIĘKUJĘ NA ODPOWIEDŹ ! :-)
rzezniol Napisano 1 Marca 2012 Napisano 1 Marca 2012 Jak aktualna korba jest na kwadrat to ta Acera podejdzie ... Jak zależy ci na utrzymaniu lini łańcucha musiałbyć jeszcze zmierzyć długość osi suportu... i porownac pomiar do zalecanej przez shimano długości osi do Acery. A druga sprawa ... istnieją sposoby na naprawe zerwanych gwintów. Pozdro
lyndowss Napisano 2 Marca 2012 Napisano 2 Marca 2012 A druga sprawa ... istnieją sposoby na naprawe zerwanych gwintów. To podaj te sposoby zamiast mówić tajemniczo. Ma Cię prosić? Rozwiązanie jest bardzo proste. Sam przedwczoraj się tym stresowałem. Idziesz do serwisu rowerowego i mówisz w czym problem. Oni Ci nagwintują większy otwór. Potem kupujesz tulejkę za parę złoty. Nakręcasz na pedał a potem pedał z tulejką wkręcasz do korby. Musisz uważać na gwinty, bo lewy pedał ma lewy gwint. Mogę wrzucić zdjęcie tulejki jak będziesz potrzebował. Jak aktualna korba jest na kwadrat to ta Acera podejdzie ... No nie do końca, bo czasami korby na kwadrat mają kwadrat równoległy do linii korby a czasem tak jakby w postaci rombu.
Mod Team sznib Napisano 2 Marca 2012 Mod Team Napisano 2 Marca 2012 Aktualnie mam korbe : SAMOX / 48X38X28T / 175MM / OSŁONA , I to najlepszy powód by zmienić na coś normalnego zamiast kombinować z gwintowaniem. Długość suportu dobiera się do korby, więc starej ośki nie trzeba mierzyć, no chyba żeby kombinować z zostawieniem starego suportu, ale sądząc po "jakości" korby bardzo prawdopodobne że będzie tam pakiet starego typu, skręcany. Najlepiej kupić nową korbę i suport.
szliri Napisano 2 Marca 2012 Napisano 2 Marca 2012 Korba zdecydowanie nie warta jakiegokolwiek wkładu finansowego, bez zastanowienia kup shimano (tourney,acera,altus) alivio już jest na octalink nie wiem czy będzie kompatybilne z twoją mufą.
rzezniol Napisano 2 Marca 2012 Napisano 2 Marca 2012 Alivio jetst na octalink i kwadrat ... nie ma go jeszcze w H2 A sposób na naprawe gwitow który mam sprawdzony miedzy innymi w samochodach i motocyklach to ... Helicoil Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.