Skocz do zawartości

[Korba] problem z korbą !

Marklik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ! :) Mam problem , a mianowicie ... Zakupiłem rower Rayon Vip , i najprawdopodobniej źle przykręciłem pedały i zerwałem gwint ! :( (Nie ma możliwości wkręcenia ich z powrotem.) Zastanawiam sie nad kupnem nowej korby i właśnie w tym tkwi moje pytanie . Aktualnie mam korbe : SAMOX / 48X38X28T / 175MM / OSŁONA , czy musi być taka sama ? Czy moge zakupić np inna ? http://allegro.pl/korba-shimano-acera-fc-m391-48-36-26-175mm-srebrna-i2123556100.html ? Z GÓRY DZIĘKUJĘ NA ODPOWIEDŹ ! :-)

Napisano

Jak aktualna korba jest na kwadrat to ta Acera podejdzie ...

Jak zależy ci na utrzymaniu lini łańcucha musiałbyć jeszcze zmierzyć długość osi suportu... i porownac pomiar do zalecanej przez shimano długości osi do Acery.

A druga sprawa ... istnieją sposoby na naprawe zerwanych gwintów.

Pozdro

Napisano
A druga sprawa ... istnieją sposoby na naprawe zerwanych gwintów.

To podaj te sposoby zamiast mówić tajemniczo. Ma Cię prosić? :D

Rozwiązanie jest bardzo proste. Sam przedwczoraj się tym stresowałem. Idziesz do serwisu rowerowego i mówisz w czym problem. Oni Ci nagwintują większy otwór. Potem kupujesz tulejkę za parę złoty. Nakręcasz na pedał a potem pedał z tulejką wkręcasz do korby. Musisz uważać na gwinty, bo lewy pedał ma lewy gwint. Mogę wrzucić zdjęcie tulejki jak będziesz potrzebował. ;)

Jak aktualna korba jest na kwadrat to ta Acera podejdzie ...

No nie do końca, bo czasami korby na kwadrat mają kwadrat równoległy do linii korby a czasem tak jakby w postaci rombu.

• Mod Team
Napisano

Aktualnie mam korbe : SAMOX / 48X38X28T / 175MM / OSŁONA ,

I to najlepszy powód by zmienić na coś normalnego zamiast kombinować z gwintowaniem. Długość suportu dobiera się do korby, więc starej ośki nie trzeba mierzyć, no chyba żeby kombinować z zostawieniem starego suportu, ale sądząc po "jakości" korby bardzo prawdopodobne że będzie tam pakiet starego typu, skręcany. Najlepiej kupić nową korbę i suport.

Napisano

Korba zdecydowanie nie warta jakiegokolwiek wkładu finansowego, bez zastanowienia kup shimano (tourney,acera,altus) alivio już jest na octalink nie wiem czy będzie kompatybilne z twoją mufą.

Napisano

Alivio jetst na octalink i kwadrat ... nie ma go jeszcze w H2

A sposób na naprawe gwitow który mam sprawdzony miedzy innymi w samochodach i motocyklach to ...

Helicoil

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...