Skocz do zawartości

[Rower]Co zrobic by byl szybszy ?

dzarek1410

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich

Posiadam taki oto rower http://www.falconcyc...cb05/pagan.html

Opony mam 26 *1.95 i tylna kaseta to jakis shimano 14-28 Tylni hamulec wymienilem na v-brake I przedni chyba tez zmienie bo te dyski to tylko wygladaja a nie hamuja

Moim krolestwem sa w 100% asfalt z tym ze bardzo malo uczesczany i z duza iloscia gorek, czasami zablocony i jezdze caly rok na okroglo i w kazda pogode (Mieszkam w anglii i pogoda jest troche lepsza )

Pytanie jest proste Co zmienic zeby byl szybszy

Z gory dzieki

Napisano

Ja się dziwię, że na taką specyfikę trasy wybrałeś rower mtb.

Jeśli koniecznie chcesz przerabiać, to już masz odpowiedzi: inne opony, kaseta, może korba. Ja po prostu zmieniam rower mtb na cross, mtb będzie jeździła żona bardzo rekreacyjnie.

Jeśli jest tak jak piszesz, że 100% asfalt to pomyśl nad czymś co ma 28" koła ze sztywnym widelcem. Albo szosówka...

Napisano

Ok Dzieki

Po pierwsze to jest rower do wszystkiego i jazdy w kazdych warunkach duzo tez jezdze noca -rower treningowy

Po drugie do normalnej jazdy mam drugi rower triathlonowy do szybkiej i dluugiej jazdy i szkoda mi go na mokre

Po trzecie Przy 180 cm wzrostu i 70 kg wagi chyba nie mam co zrzuczac

A po czwarte moja kondycha jest raczej dobra Srednia roczna to 8000km

Tak myslalem zeby zmienic oponki tylko nie wiem na jakie Slicki wydaja mi sie niebezpieczne na mokrym szczegolnie przy ostrych podjazdach i szybkich zjazdach - ale moze sie myle Prosze o propozycje

Kasete tez szukalem tylko nie wiem jaki tam jest typ - jak to sprawdzic

Ogolnie nie chce ladowac duzo kasy w niego a mam juz go 4 lata i sluzy dobrze pomimo ze byl raczej tani

Dzieki

Ok Dzieki

Po pierwsze to jest rower do wszystkiego i jazdy w kazdych warunkach duzo tez jezdze noca -rower treningowy

Po drugie do normalnej jazdy mam drugi rower triathlonowy do szybkiej i dluugiej jazdy i szkoda mi go na mokre

Po trzecie Przy 180 cm wzrostu i 70 kg wagi chyba nie mam co zrzuczac

A po czwarte moja kondycha jest raczej dobra Srednia roczna to 8000km

Tak myslalem zeby zmienic oponki tylko nie wiem na jakie Slicki wydaja mi sie niebezpieczne na mokrym szczegolnie przy ostrych podjazdach i szybkich zjazdach - ale moze sie myle Prosze o propozycje

Kasete tez szukalem tylko nie wiem jaki tam jest typ - jak to sprawdzic

Ogolnie nie chce ladowac duzo kasy w niego a mam juz go 4 lata i sluzy dobrze pomimo ze byl raczej tani

Dzieki

Ps Lepiej na przod zalozyc cos takiego http://www.halfords.com/webapp/wcs/stores/servlet/product_storeId_10001_catalogId_10151_productId_783201_langId_-1_categoryId_165608

Czy standardowy v-brake

Napisano

Niestety twój rower nie posiada kasety tylko wolnobieg 14-28. Wymiana na kasetę np. 11-28 wiąże się ze sporymi kosztami - Koło,kaseta, przerzutka, manetka, łańcuch etc.. Najsensowniejsza będzie w tym wypadku wymiana opon na slicki.

Napisano

Ja bym pomalował na czerwono :thumbsup:

Czerwone rowery są najszybsze :whistling:

Prawie pedałować nie trzeba :woot:

Tak poważnie to najlepiej wymienić ten rower na szosowy 100% asfalt szosówka jedyny słuszny wybór

Taniej Ciebie wyjdzie wymiana Twojego używanego górala na inny UŻYWANY rower szosowy

Napisano

Też tak myśle że najleprzym rozwiązaniem w tej sytuacji to zamiana na szose

Ale ja nie chce szosowki Szosowa kierownica tylko mi przeszkadza no i opony , na mokrym porazka (sprawdzone w praktyce)

Zaczynam rozgladac sie z jakims krossem I to chyba bedzie najlepsze

Napisano

Zmień widelec na sztywny aluminiowy/carbonowy albo chociaż amortyzator z blokadą skoku w manetce. Możesz jeszcze popróbować ze sztycą z zerowym cofnięciem (o ile rama nie jest za mała).

No i pedały zatrzaskowe jeśli jeszcze nie masz.

Napisano

Na pewno potrzebuje Dobre hamulce i z tym zawsze kombinowalem

A czy potrzebuje tarcze ? Maja byc dobre dla mnie nie ma znaczenia co z typ

Jak jescze mieszkalem w polsce to z tylu mialem dorobiona druga pare v-brake

Napisano

Wiesz jak masz kase na nowy - inny rower to qp ale jak wymienisz oponki jesli jeszce tego nie zrobiles to zauwazysz kolosalna roznice ( a koszt bedzie o 300% mniejszy ).Ja tez narzekalem na swoj rower ze jest wolny wiec Cie rozumiem.Teraz jak zmienilem opone (szer 1.9) jezdze o 10-5 km/h szybciej a wysilek nawet miejszy dawniej mialem typowa w teren z bieznikem (szer 2.3) super na bloto /piach ale na sfalcie huczala i stawiala olbrzymie opory z czasem sie starla i wymienilem na inna bardziej dostosowana do nawierzchni po ktorych jezdze w przewazajacej ilosci.Na asfalt nie chodniki moge ta oponke polecic.

Napisano

Jeśli Chcesz szybko i tanio przyszybszyc rower to jedź na wulkanizacje i niech Ci napompuja kola na "kamien" sam sie zdziwilem ze aż tyle to pomaga :) a i na "kamieniach" raczej nie bedzie przyczepnosci w lesie.

Napisano

Pompowalem na maxa Na oponie jest napis 40psi max Boje sie wiecej-co sie moze stac ?

Ten rowerek odziedziczyla moja dziewczyna A co najsmniejszniejsze ze nawet rozmiarj jej pasuje chociaz jest 20 cm nizsza

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...