Skocz do zawartości

[Amortyzator] Amortyzator przedni do 1400zł

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Poszukuje amortyzatora przedniego ze skokiem najlepiej 200mm ale nie mniejszym niż 150mm. Musi być dwu pułkowy dwu półkowy do downhillu, powietrzny i z możliwością napompowania jaki ma być twardy. Zacząłem jeździć po zjazdach w lesie i mój amor fabryczny ZOOM BRAVO 391 (pewny nie jestem) nie spełnia woogule w ogóle swojego zadania. Dzięki za wszelkie sugestie :thanks:

Napisano

Dzisiaj robione z głupoty i się przydało na coś :laugh: Jeszcze dużo rzeczy planuje w nim wymienić bo osprzęt fabryczny jakiś no name większość tylko rama fajna

• Mod Team
Napisano

Ale ten rower (główka ramy) nie wytrzyma naprężeń wywołanych zwiększeniem skoku do 150-200 mm. Nie mówiąc o tym, że on się nie nadaje do downhillu. Obawiam się, że tam jest główka ramy 1"

Za 1400 zł lepiej kup cały rower.

Napisano

Tak. W dodatku ten rower to chyba makrokesz o ile dobrze widzę. lepiej 1400zł przeznacz na dobry rower. ;) O downhill'u nie ma co liczyć za tą kwotę, ale przyzwoita jazda XC będzie.

Napisano

Już zamówiłem hamulce SLX i już zacząłem zbierać na całą rodzine SLX, dać pożądne amory i zrobić z niego takiego "zjazdowca" a tu taka niespodzianka. Eh

Napisano

Możesz zamontować każdy widelec o dowolnym wybranym przez siebie skoku, pod warunkiem że nie będziesz uprawiał tym cudem dh.

Hamulce zamówiłeś - możesz oczywiście zrezygnować przecież z zakupu i przeznaczyć te pieniądze na sensowny rower. Możesz też co jasne zamontować je do roweru i jeździć bo powinny być lepsze niż to co masz, jeśli uprzesz się bawić w zjazdy na tym rowerku.

Napisano

100-120 mm, jak masz 1200 na amorka to poczekaj na używkę Revelationa albo Pike, z QR 20, potem kup ramę, ale broń boże nie wsadzaj nowego amora w to ze skokiem 150+ bo będziesz musiał z 10 k w dentystę zainwestować...

Napisano

Oczywiście przy założeniu że kolega będzie faktycznie uprawiał dh a nie wyobrażenie o dh. Przejeździłem 2 lata/12 km z dwópółkowym widelcem o skoku 170 mm w ramie która powinna współpracować z widelcem o skoku powiedzmy 120 mm, żyję, mam się dobrze. Pewnie byłoby inaczej gdybym traktował rower i siebie brutalniej, na moje potrzeby "zjazdowe" było ok.

Napisano · Ukryte przez safian, 30 Stycznia 2012 - Brak powodu
Ukryte przez safian, 30 Stycznia 2012 - Brak powodu

Uwielbiam takie tematy: "bla bla bla co do DH za ileśtam" --> "wrzuć zdjęcie roweru to CI powiemy" --> "totalny_makrokesz.jpg" --> "nie jeździj na tym bo się zabijesz! "

Widziałem ten schemat juz z 15 razy na tym forum.

No i? Być może uświadomienie jest potrzebne i 16ty raz, tym bardziej że pyta osoba zielona a nie doświadczona.

Bez spiny luźno, nie mam nic przeciwko . Podoba mi się tylko schemat tych tematów.

Temat o wyborze hamulców tarczowych pojawia się praktycznie codziennie a odpowiedź z reguły zawiera nazwę shimano :) To i tak nie pomaga, bo praktycznie każdy potrzebuje mieć swój temat na ten temat :)

Napisano

Krzysiora Na tym rowerze lepiej nie uprawiaj DH. Tylko sobie krzywdę zrobisz. Jak masz 1400 na amora, to może lepiej całość (albo chociaż część) przeznaczyć na zakup samej ramy. Ja bym stawiał co najmniej na np. na Kross Sign FR. Te ramy chodzą na Allegro w granicach 400-600 zł. Jedni powiedzą, że "tylko nie Sign FR", bo ciężki, bo słaby damper itd. Ale nadaje się na początek. I raczej na pewno zniesie amora ~150mm. A jak nie Kross to może coś sztywnego.

Napisano

Z tą sztywną ramą to bym się zastanowił, ponieważ lepiej będzie dozbierać kasę do ramy amortyzowanej, niż dwa razy zmieniać ramę i tracić na tym kase.

Napisano

Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem. Ten amor co jest zamontowany wcale nie ma skoku 100mm jak kolega myślał tylko tak wygląda. :laugh: W prawdzie ma może 50mm :sweat:

Napisano

Sory za post pod postem. Tak czytam i czytam że lepiej nie bo sie złamie i wole nie ryzykować jak kiedyś zaszaleje. Poszperałem i znalazłem takie oto cudo http://italytours.pl/row/2.JPG (sama rama i amor tylni) I amorek ROCK SHOX DOMAIN Dual Crown 200mm jak się troche kaski uzbiera. Co koledzy o tym myślą?

Napisano

No, sensowna maszyna. Na takim rowerze można śmiało DH uprawiać bez obawy, że rama pęknie.

A tak ogólnie, to wygląda całkiem nieźle. Ale uważaj - jeżeli chcesz kupić używany rower (a szczególnie do DH), to najlepiej odbiór osobisty i zobaczyć, czy sprzęt nie jest zbyt zakatowany. Bo jeśli jest, to może Cię zawieść w trakcie zjazdu.

Napisano

Obejrzałem tą moją nieszczęsną rame bo mi to nie dawało spokoju. Ona nie wydaje się taka słaba jak na pierwszym zdjęciu wyglądało. Ster jest 1 1/8 cala. Podoba mi się malowanie ramy i będę rozwazał zmianę już po końcowych ocenach. Zrobiłem 3 zdjęcia samej główki ramy. Nie wyglądają (moim zdaniem) na słabe. Obejrzyjcie

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c585752d9ecdf862.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a55d43889cb8eefc.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5c699ad575a48605.html

Napisano

Może i nie wygląda słabo ale podczas zjazdu pęknie i to jest pewne. To rama nadająca się może do jazdy po bułki asfaltem, przy pierwszym zjeździe możesz stracić zęby

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...