szataneq Napisano 19 Stycznia 2012 Napisano 19 Stycznia 2012 Który jest NAJLEPSZY z przedstawionych suportów biorąc pod uwagę ich konstrukcję ,głównie chodzi mi o ich wytrzymałość ,nie bierzcie pod uwagę ceny czy materiałów z jakich zostały wykonane tylko oczekuję czystej ,prostej odpowiedzi. =D A oto i one : SUPORT SHIMANO BB-UN54 73/110mm KWADRAT (2054368909) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. TOKEN Suport ISIS TK883TBT (2054777245) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Suport MTB Swiss Comp 79g. - czarny (2055803223) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Wiem ze połączenie " Na kwadrat " i " wielowypust " to prawie to samo ,tylko inne mocowanie pod korby ale który z tych 3 suportów jest najbardziej wytrzymalszy ( żeby posłużył jak najdłużej ) i zapewnia dużą sztywność tego podzespołu.
Fenthin Napisano 19 Stycznia 2012 Napisano 19 Stycznia 2012 Sztywność: Zewnętrzne>Wielowypust>Kwadrat Żywotność: Kwadrat>Wielowypust>=Zewnętrzne
szataneq Napisano 20 Stycznia 2012 Autor Napisano 20 Stycznia 2012 No to git chyba postawię na wielowypust bo miałem już w swoim rowerze 2 kwadraty i zajechałem każdy po 150-200 kilometrach , trzeci teraz jest założony to też już coś niedomaga bo zaczyna już grzechotać pod czas jazdy czasami stawia opór i ciężko się pedałuje ......
swimfan Napisano 20 Stycznia 2012 Napisano 20 Stycznia 2012 zalezy jaki wielowpust:) :isis jest drogi (niektorzy narzekaja na lozyska ze za male kulki maja przy poteznej osi;))->koszt 150zl tak trzeba liczyc dla czegos sensownego octalink tanszy bez szalu:) najtansze od 35 wzwyz(mi tam sie przy nim korby odkrecaly sa inne mini spline itp niewypowiadam sie bo nieuzywalem
mixchris Napisano 20 Stycznia 2012 Napisano 20 Stycznia 2012 Jest jeszcze kwestia wagi zewnętrzny jest najlżejszy (nawet licząc oś korby) a z suportem na kwadrat i wielowypust to bardzo podobnie ale są sporo cięższe.
szataneq Napisano 20 Stycznia 2012 Autor Napisano 20 Stycznia 2012 Max na suport chcę wydać 100 zł ,a na korbę z 200 zł , waga niema znaczenia i tak mój pomykacz waży 14,5 kg P:
Fenthin Napisano 20 Stycznia 2012 Napisano 20 Stycznia 2012 2 kwadraty i zajechałem każdy po 150-200 kilometrach Ja się pytam, JAK? Toż to mój GXP miał sporo większy przebieg nim się schrzanił, a to najkrócej żyjące typy suportów.
Mod Team sznib Napisano 20 Stycznia 2012 Mod Team Napisano 20 Stycznia 2012 Jak dla mnie najlepiej wziąć korbę na system HT2. Suporty Shimano są nietrwałe i oryginalny zapewne dość szybko zajedziesz (zależy oczywiście od warunków jazdy, błoto itp.), ale potem kupujesz zamiennik np. Accenta i jak zajedziesz łożyska to wymieniasz tylko je, bo pasują standardowe za małe pieniądze. Poza tym korba nie odkręca się, jak to czasem lubią robić korby na kwadrat czy wielopust, i jest sztywniejsza.
szataneq Napisano 20 Stycznia 2012 Autor Napisano 20 Stycznia 2012 Fenthin wież mi i nie jeżdżę kiedy pada tylko jak jest sucho ,ale po za tym rower oddawałem do servis'u więc wiesz nic dziwnego ze tak szybko padały jak stawiali byle co ,kupiłem rumaka pojeździłem 3 dni i padł 1 suport
Fenthin Napisano 20 Stycznia 2012 Napisano 20 Stycznia 2012 Dla mnie to jest zwyczajnie niezrozumiałe zabić dwa suporty na kwadrat w tak szybkim czasie, tym bardziej w suchych warunkach. Przecież to 2-4 wyjazdy. Gdyby to był rząd wyżej, czyli 1500-2000km, uwierzyłbym, zdarza się. Chyba, że dostałeś faktycznie taki szajs.
premier2 Napisano 20 Stycznia 2012 Napisano 20 Stycznia 2012 Mam korbę SLX'a od niecałego roku, tyle, że z suportem Press-Fit i na razie nie mam zastrzeżeń. Porównanie mam do korby XT z suportem Octalink i różnice są następujące: na + - SLX ma większą sztywność(jest spora różnica w szerokości suportu, do tego nowa, sztywniejsza rama) - SLX ma wg mnie trwalsze zębatki na - - XT kręci się wyczuwalnie lżej - suport XT ma 3 lata i nie wykazuje żadnych oznak zużycia - w XT mogę ściągnąć ramiona 1 imbusem(specjalne nakrętki ze ściągaczem) - XT jest lżejsze, zwłaszcza sama korba (akurat dla mnie mało istotny parametr) Rowerem jeżdżę w większości w terenie, nie omijam błota i kupując nową ramę priorytetem był standard Press-Fit. Zbyt wiele widziałem zatartych łożysk, poza tym zyskiwałem na sztywniejszej ramie . Myślę, że jeżeli wytrzyma jeszcze ok roku, to nie będzie to zły wynik i nie będę miał żalu, wymieniając na nowy.
kejsaj Napisano 24 Stycznia 2012 Napisano 24 Stycznia 2012 Jak masz tyle do wydania to bym wziął np korbę shimano deore http://allegro.pl/korba-shimano-deore-fc-m532-zintegrowana-os-suport-i2065312985.html ze zintegrowaną osią, albo poszukał shimano slx...
Fenthin Napisano 24 Stycznia 2012 Napisano 24 Stycznia 2012 Wziąłeś to pod uwagę? "Koronki: 48/36/26T"
kejsaj Napisano 24 Stycznia 2012 Napisano 24 Stycznia 2012 oj wybacz ale z tego co wiem jest wersja trekingowa deorki i slxa DEORE http://allegro.pl/korba-shimano-deore-fc-m590-175mm-48-36-26-czarne-i2023848947.html SLX http://allegro.pl/shimano-slx-fc-m660-suport-48-36-26-175-3x9-cr-i2032936714.html ale z slx to tak jak wcześniej pisałem trzeba przyfarcić z używką
Fenthin Napisano 24 Stycznia 2012 Napisano 24 Stycznia 2012 Nie no, to właśnie ta FC-M532, do której linka podałeś, miała takie stopniowanie. Chodzi o to, że o ile trekkingową wersję tej korby jeszcze da się gdzieś znaleźć, nowa MTB to biały kruk. A nie wiemy jakiego stopniowania potrzebuje autor.
premier2 Napisano 8 Lutego 2012 Napisano 8 Lutego 2012 kupując nową ramę priorytetem był standard Press-Fit.(...) Myślę, że jeżeli wytrzyma jeszcze ok roku, to nie będzie to zły wynik i nie będę miał żalu, wymieniając na nowy. i na to wygląda, że pewnie jeszcze tylko ten sezon pociągnie. Wczoraj zdejmowałem korbę do czyszczenia i czuć, że prawe łożysko ma lekki opór. Więc wymiana pewnie mnie nie ominie...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.