szataneq Napisano 19 Stycznia 2012 Napisano 19 Stycznia 2012 Witam! Mam problem dotyczący bardzooooo stareeeego roweru ( ma około 11 lat ) , jego problem wiąże się z suportem i korbą które mam zamiar wymienić ,bo chcę go odpicować. Problem polega na tym czy mogę TEN stary suport wykręcić i wstawić w jego miejsce nowy suport i czy taka operacja jest MOŻLIWA czy NIE ? Oczekuję porady kogoś kto już coś takiego robił i czy ma to sens i czy nie będzie trzeba wpakować więcej kasy w np. nową tuleję lub coś innego..... Linki przedstawiają stary suport zamocowany w ramię roweru : ImageShackŽ - Online Photo and Video Hosting ImageShackŽ - Online Photo and Video Hosting ImageShackŽ - Online Photo and Video Hosting
zenek02 Napisano 19 Stycznia 2012 Napisano 19 Stycznia 2012 Siema Miałem podobny suport i spokojnie go mogłem wykręcić wystarczy ci tylko duży kluch i spokojnie powinno iść.Jest jeszcze taka sprawa że w włoskich ramach odkręcasz z obu stron normalnie w lewo (tak było w moim przypadku) a w ramach z angielskim gwintem odkręcasz tak jak pedały czyli jedno w lewo a drugie w prawo.
RaiderX Napisano 19 Stycznia 2012 Napisano 19 Stycznia 2012 Wymienisz bez problemu. Jestem na 99% pewien, że masz angielski gwint więc ściągasz korby, z lewej strony w lewo odkręcasz nakrętkę komntrującą, następnie wykręcasz lewą miskę, wyjmujesz oś i koszyki z kulkami, później wykręcasz miskę od strony napędu w prawo i gotowe. Nowy suport warto kupić na łożyskach maszynowych. Cena od około 17 zł. Podczas zakupu musisz wybrać odpowiednią długość osi.
szataneq Napisano 19 Stycznia 2012 Autor Napisano 19 Stycznia 2012 Super Fajno tam na tą dużą nakrętkę wchodzi aż 41 klucz O.o ale odkręcenie to pikuś tylko mi tez chodzi o to czy ja będę mógł zamontować w to miejsce NOWIUSIEŃKI Suport jakie są dostępne teraz na rynku bo ten co jest w ramie jest zajechany.... i innej konstrukcji >.<
zenek02 Napisano 19 Stycznia 2012 Napisano 19 Stycznia 2012 Możesz tam założyć każdy tylko musisz się dowiedzieć jaki masz gwint i zmierz szerokość tej tulei Ale jest też inne rozwiązanie to najprostszy suport jaki może istnieć i aby go naprawić to możesz wymienić łożyska lub bieżnie bo podejrzewam że one ci wysiadły.
szataneq Napisano 19 Stycznia 2012 Autor Napisano 19 Stycznia 2012 Wstawię nowy bo taka regeneracja mnie niekręci i dzięki wielkie jutro sprawdzę wymiary mufy i suportu ,może dobiorę coś z katalogu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.