Skocz do zawartości

[Stery] Jak najniższe stery (brakuje 9mm sterówki)

RysStepowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

...no i okazalo sie u mnie jest scisniete mocniej na gorze, mniej na dole pod sruba! Nie pamietam jak jest na drugim rowerze bo nie mam go blisko siebie...

Napisano

wymyśliłem takie coś :

rura sterowa ma 1 i 1/8 cala daje to 2,850 cm

tne kawałek rury (ja akurat miedzianej) o średnicy zew 2,80 cm, troche obklejam taśmą zeby te 0,5 mm zniwelowac

potem wciskam to w mostek od góry, przy zakreceniu niweluje to zginanie mostka

1. trzeba pamietac aby pierscień nie wystawał ponad mostek (2-3 mm poniżej)

2. musi być z miarę sztywnej rury (miedź łatwo ciąć dlatego z niej zrobilem, ale stal chyba bedzie lepsza)

3. taśma najlepiej obklejać po warstwie i sprawdzać wciska na bieżąco

Napisano

To nie jest dobry pomysł. A jeśli mostek bardziej zaciśnie się na rurce niż na sterówce? Albo inaczej - siła zaciśnięcia na sterówce będzie mniejsza, ponieważ mocne zaciśnięcie mostka na sterówce będzie blokowała owa rurka? To Twój rower i Twoje zdrowie, ale ja bym się bał z takim patentem jeździć. Chyba że do kiosku po gazetę.

Napisano

jeżeli zakręcasz mostek (taki z 1 grubą śrubą po środku) na sterówce która kończy sie troszkę ponad ta śruba to się robi klin, tz na dole "szpara" jest szersza niż u góry ,przed wyskoczeniem mostka broni top cap, rurka włożona w mostek ma mieć średnice minimalnie mniejszą nic rura sterowa żeby nie zrobiło się tak jak piszesz, głownie ma to na celu zniwelowanie klinu do minimum, i wiekszy styk dolnej czesci mostka z rurą sterowa,

Napisano

Wkładając ten kawałek rury tylko zmniejszasz siłę z jaką mostek ściska sterówkę poniżej. Jedyne, co mi przychodzi do głowy tutaj, to dospawanie tych kilku milimetrów sterówki albo dołożenie ich tak, żeby były idealnie klinowały się między sterówką i top capem. W drugim przypadku musiałoby to być dopasowane na tyle, żeby uwzględnić luz sterów :whistling: , więc raczej trudne do wykonania, ale część obciążeń przejąłby top cap i gwiazdka. Pierwsza opcja, przy stalowej sterówce, jest rozsądniejsza - jeśli tylko spaw będzie poprawnie zrobiony, nie powinno być problemów z tym.

A może w ogóle nie jest to potrzebne i tyle uchwyconej sterówki wystarczy.

Napisano

spawanie aluminium raczej odradzam... rura sterowa może po pewnym czasie pęknąć... kiedyś czytałem że można wziąć kawałek rury sterowej- jak ktoś skracał to może ma odpad, - kawałem rurki o minimalnie mniejszej średnicy i spróbować wbić i w rurę sterową i w ten ścięty kawałek( najlepiej jeszcze na jakimś kleju),... ja z takiej opcji zrezygnowałem... jest jeszcze opcja zmiany mostka na taki z mocowaniem jak kiedyś miał m.in. Race Face - była obejma, która była skręcana z przodu mostka a nie z tyłu..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...