szybszy Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu (edytowane) Przez ok 14 lat jeździłem 365/rok na retro MTB cr-mo z oponami 54-559 i giętym widelcem stalowym. Pół roku przesiadłem się na równie budżetowy retro cross stal konstrukcyjna z oponami 47-622 i też podgiętym widelcem. Pomimo mniejszych opon mam wrażenie, że rama bardziej pracuje i poddaje się nierównościom, co mi bardzo pasuje. Jako, że nie miałem możliwości porównać, a przymierzam się do wymiany skrzywionego wskutek drobnej kolizji 1" widelca (typ A) napiszcie proszę czy jest jakaś różnica w amortyzacji na widelcach jak poniżej, różniących się przede wszystkim wygięciem, które z biegiem stało się coraz mniejsze oraz pewnie mającym mniejszy wpływ offset-em: Z samej geometrii, na pewno na tych z mniejszych odsadzeniem łatwiej się skręca. A o samych widelcach modelach itp piszcie proszę w dedykowanym wątku: Edytowane 11 godzin temu przez szybszy Cytuj
akkwlsk Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Cytat czy jest jakaś różnica w amortyzacji na widelcach jak poniżej, różniących się offset-em oraz ugięciem To jest składowa wielu zmiennych - średnica rurek w lagach, grubość ścianki rurek, promień gięcia, offset, średnica sterówki (korona też pracuje), taperowanie w lagach (czyli czy rurka się zwęża ku dropom, przeważnie tak, ale nie zawsze), gatunek stali, długość widelca (czyli a2c), kąt główki ramy i pewnie coś jeszcze, o czym zapomniałem Jeżeli porównujesz widelce o tych samych wymiarach (stałe a2c, offset, średnica sterówki) no to lista nieco się zawęża, wiadomo. Generalnie tak, widelce z gięciem pracują zdecydowanie mocniej niż te z prostymi lagami. Różnica ta jest tym większa im krótszy jest widelec. Bardzo dużą różnicę robi też to, czy widelec ma taperowanę sterówkę, czy prostą - u Ciebie ten dylemat nie występuje. Ale, dwa widelce mające proste lagi też mogą się diametralnie różnić w tym jak mocno pracują - jeden może mieć po prostu dużo większej średnicy lagi niż drugi, lub dużo większą grubość ścianki. Z tych trzech, które pokazałeś, to od lewej do prawej masz je ułożone od najlepiej do najgorzej amortyzującego typu. I różnica pomiędzy 1 a 3 będzie zdecydowanie odczuwalna. Cytuj
szybszy Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Dzięki. Oba widelce 1", sterówki podobnej długości (obie ramy b.małe) i raczej grubości ścianki. Pierwszy 26" grubsze przekroje rur, ale i krótszy - czyli sztywniejszy. Kąty główek podobne. Zobaczymy co jeszcze forum napisze Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi