Skocz do zawartości

[rower] Romet 29er, czyli pretekst do dyskusji o stali

Wiewiór

Rekomendowane odpowiedzi

A moje cudeńko dziś tak się prezentowało:

7235955360_e49fac041f_c.jpg

7235953908_1e84298f8c_c.jpg

Ale to już historia, zaraz po powrocie z "doliną Widawy" ;-) domontowałem rogi -- stareńkie Onza. Jednak kilka godzin ściskania kierownicy w jednej pozycji to nie dla mnie.

Też się momentami zastanawiam nad rogami, serio.

Blacha mnie też raz bardzo zniechęciła, widzieliście przecież fotki. Za drugim razem poszło dużo lepiej, jednak tak czy siak trudno ją dopasować, a w najmniej oczekiwanym momencie się zgina (prawie łamie) do środka. Delikatny nacisk niewiele daje, a od długiego i intensywnego uginania schodzi trochę farby.

Mógłby się jeszcze mój kumpel pochwalić swoim On One :P

• Mod Team
Napisano (edytowane)
Coś foto chyba nie działa - nie znaleziono strony

Widać ,wystarczy zmienić/dodać zdjęcie i link się sypie - dołożyłem rysunek z projektem i pełną geo na początek.

Jak byś Wiewiór miał ochotę zerknij tu:

https://picasaweb.go...36857011/SARNA2

A blaszka.. no cóż, łezka się kręci w oku jak podczas dosiadania Wigry 3 :)

Przy okazji pytanie do Wiewióra jako ojca założyciela-z racji tego, że pojawił się tu kilka innych smacznych rowerów , a i prawdopodobnie jeden romet zniknął w czeluściach masońskich piwnic (albo loż) może warto było by zmienić tytuł wątku na "Romet i inne wynalazki z dużą zawartością Fe" :) lub podobny..

ps: po za tematem ale czy ktoś wie czy z Picassy można bezpośrednio ładować foty do wątku?

Edytowane przez anarchy

ps: po za tematem ale czy ktoś wie czy z Picassy można bezpośrednio ładować foty do wątku?

...na zdjeciu na Picasie kliknij prawym, "skopiuj adres URL" i nastepnie w poscie klikaj w ikonke "grafika" i wklejaj URLa i wio! poszlo!

Nie wiem jak zmienić temat, trzeba by pogadać z jakimś moderatorem, może się uda.

Dawno nie jeździłem, już mnie skręca... może ktoś z okolicy by pośmigał w tygodniu?

I nabrałem ochoty na kolejnego 29er'a, rasowego przecinaka do XC i długich maratonów, który do tego bije każdego 26era trakcją, komfortem, prędkością, zdolnościami w terenie, etc., ale to jedynie sfera marzeń, hyhy ^^

- 29er,

- fullsuspension,

- carbon,

- 1x10,

- szytki

Byłby to Scott Spark z systemem Twinloc i DNA3, albo Specialized Epic z Brainem. Do tego osie 142x12 i QR15 , główka tapered, suporty oversized.

Do tego Waga niższa niż mojej sarny i kilka wspomagaczy - np. Rotor Q-rings.

1106071622_spark-2738.jpg

1332354144_331857639_2-Bicicleta-Scott-Spark-RC-29-Casais-da-Fazenda-Nova.jpg

photo3.jpg

Przepraszam panów za oftop poważny, ale przeczytałem cały wątek od dechy do dechy i tak pozytywnej i miłej dyskusji tom dawno nie widział :)

Z tego miejsca by oftop nie był za duży a jakiś admin mnie nie zbanował chciałbym wszystkim pogratulować przepięknych saren!

prawdopodobnie jeden romet zniknął w czeluściach masońskich piwnic (albo loż)

Gdyby tak było już bym go miał u siebie. Bracia w tym swych czcigodnych palców nie maczali, więc proszę ich do tego nie mieszać :)

Zaginął bezpowrotnie. Wczoraj przyszła paka Ivana, pojechałem do lakierni, tam przywitały mnie słowa: Nie znalazł się, szef mówił, że będzie musiał zapłacić, podam Panu do niego nr telefonu, bo dziś będzie dopiero po północy. Nie dręczyłem więc chłopa w trakcie podróży, dziś dryndnę, ale wygląda na to, ze trafiłem na porządnego człowieka.

Swoją drogą, gdyby ktoś kiedyś namierzył frameseta Romet&Kona byłbym wdzięczny za info. Aktualnie jest w kolorze RAL 6019 (taki seledyn a'la klasyczne Bianchi). Ciekawym wciąż, jakie będą losy tego seta - haki zostały u mnie i póki co zestaw jest nieużywalny.

Teraz przede mną seria dylematów: Romet, czy OO? Romet bardziej mi się jakoś podoba, ale nie chce mi się kolejnych gwintowań pod napinacze robić. Cena porównywalne, a do OO chyba większe balony wejdą. A wideł? Pewnie skończy się na jakiejś Salsie, bo z ogólnodostępnych cenowo dobrze wypadają... Ech... się narobiło.

• Mod Team

No tak...

mason-kaszuba a w dodatku cyklista-jakoś mnie to umknęło :)

Porobiło się, a za oknami taki maaaaj, i tak kupa szczęścia, że facet poczuwa się do odpowiedzialności.

Jesienią tak coś czuję za to nam tak zapełni się mlodymi sarnami że aż miło, może nawet Olgierd da się namówić na jakieś "wielkie" zmiany (hę?).

Ja się wkurzam na siebie, bo chyba z początkiem wiosny nie należało się brać za tak ambitne plany jak dopieszczanie detali, wymyślanie napisów itd. Bez pachnie, ptaki ćwierkają a ja jak górnik siedzę w piwnicy i dłubię i dłubię. Wczoraj kąpiel w krecie dobrze zrobiła piastom - 5 minut i po czarnej anodzie pozostało wspomnienia i legendy. Że też Shimano nie wpadło 17 lat temu na anodowanie "szaraka" (chyba 960 dopiero jest anodowana), a tak ta cholerna farba złazi jak przyschnięta pielucha z kleksem po całej nocy u niemowlaka :)

Przepraszam panów za oftop poważny, ale przeczytałem cały wątek od dechy do dechy i tak pozytywnej i miłej dyskusji tom dawno nie widział

paszczaq toś się dorobił dwóch plusów, za umiejętność czytania ze zrozumieniem i punktowania u starszych.

Kulturwa tu i elegancja bo to spotkanie pokoleniowe-młodzi, piękni plus starsi panowie, w Brystolu przy kieliszku :)

Wasze Zdrowie Panowie!

Ivan, czy pod wzór siodła planujesz "tradycyjną szkocką", nie koniecznie whiski ? :)

A na koniec przekąska - do wglądu nowy rower Kumpla :)

Salsa El Mariachi2

p4pb8150488.jpg

A na koniec przekąska - do wglądu nowy rower Kumpla :)

Salsa El Mariachi2

Przefajny ten grajek. Generalnie to jest chyba jedyny rowerek, który jest w stanie odwrócić moją uwagę od Inbreda :) (no nie, pewnie nie jedyny, ale ten pewnie byłby w stanie uczynić to skutecznie). Jak potanieje ;-) to sobie kupię.

Co do zmian: rozważam, ale nadal nie umiem sobie uzasadnić dwóch nabytków w jednym kwartale ;-) No chyba że się Inbred w jakimś wystrzałowym kolorze pojawi (no ale znów bym się zaczął łamać: singiel czy ze zmieniarką? przód na twardo czy się jednak ugiąć?)...

Też się momentami zastanawiam nad rogami, serio.

“I’m surprised you don’t see more singlespeeders using bar ends. They give you way more leverage for the climbs.” -- miał powiedzieć Ned Overend po tym jak wygrał mistrzostwa USA w singlach (!).

Edytowane przez Olgierd

• Mod Team
Napisano (edytowane)
Co do zmian: rozważam, ale nadal nie umiem sobie uzasadnić dwóch nabytków w jednym kwartale ;-) No chyba że się Inbred w jakimś wystrzałowym kolorze pojawi (no ale znów bym się zaczął łamać: singiel czy ze zmieniarką? przód na twardo czy się jednak ugiąć?)...

Olgierd, w miejscu tej ElMariachi jeszcze tydzień temu stał Reglay Ti, a 4 (?) miesiące temu stalowa Niebieska Świnia (też reglayowska). Ty się nie zastanawiaj tylko zmieniaj (łatwiej wytłumaczyć sobie zmianę niż kupno drugiego/trzeciego roweru) zanim się w obecnej rozkochasz. Ja jak się w takiej jednej zauroczyłem to 5-6 lat nie mogłem z rąk wypuścić.

I na sztywno, zdecydowanie na sztywno. Twardy bądź, nie miętki! Stalowy wideł w 29" to jak RS MAG21 albo MACH5 w 26" :)

Edytowane przez anarchy

@anarchy: Podziękowania :)

Szałowa ta Salsa, gdyby nie fakt że nie zarabiam tyle co prezes Dużego Banku, i oczekiwanie na Accent Peak (niestety pod 26") już bym chyba składał jakiego 29er'a. Cholibka co to forum robi z człowieka, się naogląda tych cudeniek i zaraz by popędził wydać dwie pensje, albo i więcej. Ale tak sobie marzę, że za rok jeśli rozwój 29erów będzie szedł w tym kierunku chyba dołączę do tego zacnego grona.

• Mod Team

paszczaq!

Nawet ten śliczny awatar Ci nie pomoże jak nam tu z glinem (wśród niewiernych zwany potocznie aluminium) wjedziesz :)

Nie trzeba szukać po Salsach i łomotać w ciemnych uliczkach Babć z emeryturami. Czy te romety w wysmakowanej customowej wersji nie są godne zachwytu?

anarchy!

Przepraszam, przepraszam, kajam się nisko, nie miałem na uwadze wjeżdżać tu z glinem :) (materiałoznawstwo ehhh) no i właśnie mój zachwyt nad tymi Rometami przepięknie skomponowanymi i nie tylko chciałem wyrazić. No i co najwyżej spotkać kiedyś, kogoś na szlaku i przy piwku pogawędzić.

O! To-to wlasnie, slot dropouts - powod dla ktorego zapodalem na-jedynca...i uprzejmie wnosze o nieniepokojenie mnie tekstami ze pierwsze edycje byly lepsze...nie byly, bo ja nie mialem;P I juz, basta!

p.s.: Ivan, Jawa RULES :D A jak odkrecales to Ci nie podwiewialo? Zreszta, nie musze wiedziec;)

POZDRo-:ver

• Mod Team

Zrozumiec Twój wywód Iwan to jak połapac się w instrukcji mojej zmywarki :)

A poważniej, na moje to Ty piszesz tak-od strony napędu podkładasz 2,5mm (w celach Tobie tylko wiadomych - przejście z 73 na 68, zachowanie linii łańcucha itd)

Jeśli tak to ten cały pakiet (taki typu super nierozbieralnego z czasów octalinku, kwadratów oraz wielowpustów na wzór Wankla) przesuwa się w prawo -

czyli lewa micha (plastik czy alu?) chowa się w suporcie a nie wystaje z niego jeszcze bardziej. I tu chyba pies pogrzeban. Nie pozostaje nic innego jak założyc, dokręcic lewą michę na maxa i zmierzyc odległośc korb od piór lewa/prawa. Gdybając i brnąc w pamięc (bo do piwnicy daleko) coś kojarzę, że np mój klucz do pakietu był tak cudownie zbudowany, że w pewnym momencie oś suportu nie pozwalała wkręcic pakietu dalej (klucz opierał się na osi a miska uciekała spod klucza)-więc może się okazac i tak, że będziesz musiał od lewej michy zacząc a potem wkręcic prawą.

Piszę ze łba, a nie pamiętam nigdy ile jakich podkładek szło w starych bb-un pod 68mm a ile pod 73mm.

Za to wiem, że w np dura-acowym o osi 109,5 wstawianym zamiennie za 113 z 950xtra (gdzie dawano z prawej podkładki co by zęby nie nadjadły tylnego pióra) ludziom właśnie ta miska lewa się chowała w rurę suportową.. i nie było jak jej zakontrowac.

Ja z racji szczęścia niezmiernego posiadania takowegoż pakietu pod 109,5 fortelem podszedłem Mistrza Rychtara dając mu taki pakiet, stare korby XTRa i wmawiając, że musi tak profilowac pióra ramy żeby to wszystko się zmieściło. I to z trójkątem 430mm :)

Korzystając z okazji zapytam-ktoś używał z Szanownych Kolegów tarcz zębatych Blackspire?

Pytam bo przed dylematem stoję: do Sarny coś w wyglądzie klasycznego zakupic chcę i oko od razu pada na Specialitesa... ale 170zł plus pocztowe jakoś mnie odpycha. Wyboru w przedziale 37-39t za dużego nie ma pod 104mm.

E13 ładne, ale nie ten "styl", FSA może by uszło ale o trwałości różne rzeczy słyszałem (połowa pewnie błędna), Race Face..hmm jakoś tak, wszystkich durtmóruf i innych jakoś nie trawię

Na polu boju pozostaje jak na razie Specialites i przytaczany wcześniej Blackspire, z czego ten drugi.. prawie dwukrotnie tańszy.

Spec:

http://allegro.pl/tarcza-specialites-ta-chinook-38z-cyklomania-i2340215372.html

Black:

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=28729

za zdanie Wasze podziękował

ave steel

anarchy - polecam Blackspire z czystym sumieniem, teraz mam zestaw w 960 choc ledwo jezdzony, mialem kiedys w singlu przez dwa lata jeden lancuch, jedne zebatki, zero problemow! Wiem ze koles ktory to przejal ode mnie nadal smiga na tym zestawie...a wiec wszystkiego juz razem prawie cztery lata! Pamietaj ze w Lipcu masz opcje z dostawa osobista jesli chodzi o drobnice;)

IvanMTB - nie bardzo orientuje sie dlaczego chcialbys przesuwac suport? Nie lepiej szerszy wrzucic?(zasugerowalem sie opcja pt.: Square Taper, Octalink itp...) Ale jak juz masz plana to polecam na lewa strone dac miche od 73mm suportu - jest szersza wiec nie powinno byc problemu z chowaniem sie jej do ramy...mozliwe ze mam gdzies jakiegos zbednika, dzisiaj sie rozejrze po placu boju i dam Ci cynka!

POZDRo-:ver

EDIT: Zeby juz tak bezczelnie nie offtopowac to przyznam ze Romet 29er to fajny rower, szczegolnie w jakimkolwiek custom'ie ;)

Edytowane przez kazafaza