QauczuQ Napisano 5 Stycznia 2009 Napisano 5 Stycznia 2009 Pulsometr mam, tyle że biegam 2x w tygodniu, 2x ide na salę pograć w gry zespołowe po 2h i 2x rower średnio po 1,5h. Warto zamienić jeden dzień gier zespołowych (akurat siatkówka) na bieganko? Według mnie nie warto. Ważne aby z terningiem (w Twoim przypadku rower to Twój priorytet ) trafiać w superkompensację inaczej trening nie będzie rozwojowy a jedynie zdrowotny.
Kordi Napisano 5 Stycznia 2009 Napisano 5 Stycznia 2009 kbr1 - a jaki widzisz cel w tym, że zmniejszysz dystans? Czy faktycznie czujesz przetrenowanie po dłuższym? Co do tętna - pulsometr wyznacza ci skalę w której powinieneś się zmieścić, więc jeżeli jest to twoje optymalne tętno, to nie widzę powodu, aby zmniejszać dystans. Mimo to uważam, że lepiej biegać mniej, a częściej, chociaż wiadomo, że czasem nie łatwo to pogodzić.
kbr1 Napisano 5 Stycznia 2009 Napisano 5 Stycznia 2009 Tzn, tak jak wracam po tym 16 km biegu to jestem na maxa zmeczony ale to tez jest fajne a biegam 3 razy w tygodniu i 2 razy rower i czesciej biegac raczej na pewno nie bede .Na razie zobacze pobiegam tak 12-14km i zobaczymy ,a biegam w optymalnej strefie . Z czasem bede zmniejszal ilosc biegania a zwiekszal jazde rowerem ale to tak luty-marzec. A wy ile tak srednio biegacie tygodniowo ?mi teraz tak wychodzi okolo 40-45max km na tydzien , i przygotowuje sie gluwnie pod starty w w maratonach itp... Zeby poprawic pozycje z 2008r.
Mareckimtb Napisano 5 Stycznia 2009 Napisano 5 Stycznia 2009 kbr1, może napisz jak wygląda twój tydzień dzień po dniu. np. pon - bieg 1h, wto - rower 2h. Wtedy łatwiej to będzie ogarnąć i doradzić.
Fifi Napisano 5 Stycznia 2009 Napisano 5 Stycznia 2009 Dzisiaj kupiłem sobie sprzęt do biegania w Decathlonie, bo moje obecne się nie nadawały, a zdrowe stawy mieć chcę. Jutro zaczynam biegać.
bartek_1990 Napisano 5 Stycznia 2009 Napisano 5 Stycznia 2009 A ja wam powiem, że ogólnie nie cierpię biegać Jedyne co biegam, to od zawodów, do zawodów:) No a teraz zimową porą narty biegowe:)
Fifi Napisano 5 Stycznia 2009 Napisano 5 Stycznia 2009 Podstawowy model, Ekideny 75, jednak wziąłbym Ekideny 100 gdyby były, bo posiadają amortyzację pięty i mostek stabilizujący. Zresztą polecam forum bieganie.pl, tam są specjaliście w sprzęcie do biegania tak jak na tym forum w rowerach.
kbr1 Napisano 6 Stycznia 2009 Napisano 6 Stycznia 2009 To tak poniedzialek 16km w czasie godz 1godz35min wtorek odpoczynek sroda to samo co poniedzialek ,czwartek odpoczynek piatek bieg 10km czas 50min wszystko w pylsie optymalnym budujacym baze soborta rower okolo 90--120min i niedziela tak samo jak sobota ???I tak styczen w lutym bedzie wiecej roweru i stopniowo bedzie sie zwiekszac (rower) . Co wy na to ??
Mareckimtb Napisano 6 Stycznia 2009 Napisano 6 Stycznia 2009 To ja na Twoim miejscu zrobiłbym tak: pon - bieg 50min (ten z piątku) wto - rower 50min śro - bieg 1h30min (ten co wcześniej) czw - basen 1h (lub inna aktywność, ale nie bieg ani rower) pia - bieg 1h30min (ten z poniedziałku) sob - rower 1h45min (podobnie jak było) nie - rower ok.3h (teraz więcej niż było wcześniej, ale to pod warunkiem, że wytrzymasz pogode) Taki plan jest w miarę ładny i myślę, że Cię zadowoli. Btw ile masz lat i ile już jeździsz?
kbr1 Napisano 6 Stycznia 2009 Napisano 6 Stycznia 2009 Mam 17 lat , a w sezonie 2008 jezdzilem rowerekiem okolo 500-600km miesiecznie w wakacje wiadomo wiecej ale to nie bylo jakos specjalnie rozplanowane a wtym roku chce to poprawic .Basen raczej odpada bo nie lubie za bardzo plywac:) .W styczniu chce Poprawic wytrzymalosc bo wiadomo pogoda nie pozwala zabardzo na jazde codzienie rowerkiem ale pora roku sie zmienia i bedzie coraz lepiej:) Mareckimtb nawet fajnie to wymysiles i jeszcze jedno we wtorek mam 2 godz W-F zazwyczaj jest to 1 godz silowni i 1 gry na hali wiec chcial bym zrobic wolne juz po tych W-F? I wtorek mozna zaienic z czartkiem ? nawet cikawie wyszlo:)
zgud Napisano 6 Stycznia 2009 Napisano 6 Stycznia 2009 a ja mam tylko jedno pytanie, gdzie jest miejsce na regeneracje??
kbr1 Napisano 6 Stycznia 2009 Napisano 6 Stycznia 2009 tego za bardzo niema ale po wie ci tak ze jak przebiegne te 9km w 50min max to nie jetem zmeczony i na drugi dzien jest wszystko ok ale po tym ale jak 16 to juz troche inaczej jest ale wtorek jak mam 2 w-f to traktuje jak odpoczynek . Jak ktos ma jeszcze jakies propozycje to niech pisze bede wdzieczny.
karolaxp Napisano 6 Stycznia 2009 Napisano 6 Stycznia 2009 Mareckimtb a gdzie w Twoim planie znajduje się dzień odpoczynku?? Ja uważam że poniedziałek powinien być przy takim planie uwzględniony na dzień odpoczynku. No chyba że chcesz sie zajechać już zimą
kbr1 Napisano 6 Stycznia 2009 Napisano 6 Stycznia 2009 Gdzies trzeba bedzie wkaponowac odpoczynek ale nie poniedzialek raczej czwartek ok Ddzieki cos jeszcze wymysle
Mareckimtb Napisano 6 Stycznia 2009 Napisano 6 Stycznia 2009 Nie przesadzajcie z tą regeneracją . Je jeżdżę więcej niż zakłada podany proponowany plan, też nie mam wolnego dnia, i co więcej nie jestem jakimś cyborgiem, a radze sobie elegancko . ALE, robię jak mówi biblia - 3tyg treningów i 1 tydzień regeneracyjny. I dobrze, kbr1 gdybyś też tak robił . Pytasz o zamianę czwartku z wtorkiem nie widzę przeciwwskazań. 2h wf również możesz potraktować jako 1h treningu. Co do dnia wolnego - jeśli już chcesz to mimo wszystko najlepiej byłoby zrobić przerwę w poniedziałek, gdyż w niedziele masz najdłuższy trening. Jeszcze taka wskazówka, że jeżeli masz szkołę do późna (wiem jak jest bo jestem w podobnym wieku ;p) to możesz zrobić tzw. cegłę, czyli rower + bieg. Sam tak dzisiaj zrobiłem (gdyby nie nieprzejezdne drogi to bym cały czas rowerek robił) jeździłem po lesie, aż zmrok nie zapadł i resztę czasu wybiegałem.
kilroy Napisano 6 Stycznia 2009 Napisano 6 Stycznia 2009 Ja mam takie pytanie: ile należy biegać by przygotować się do startów na dystansie giga? Obecnie 10-12 KM przebiegam bez większych problemów, HR w granicach 160
zgud Napisano 6 Stycznia 2009 Napisano 6 Stycznia 2009 to życzę w takim razie dużo zdrowia i dobrej formy skoro nie dajecie czasu na regenerację mięśni, ani na odpoczynek organizmowi...
Fifi Napisano 6 Stycznia 2009 Napisano 6 Stycznia 2009 Dzisiaj pierwszy raz biegałem, 4,1km w 20 minut i 5 sekund. 4'54" na km, jestem zadowolony jak na pierwszy raz.
karolaxp Napisano 6 Stycznia 2009 Napisano 6 Stycznia 2009 też czytałam Biblie... i jest tam dokładnie napisane że regeneracja jest potrzebna tak samo jak trening cytuje fragment " Możesz ułożyć najlepszy plan na świecie, ale jeśli sesje treningowe nie są ułożone w ten sposób, by zapewnić zarówno regenerację, jak i adaptacje, nie poczynisz postępów. Możesz nawet odnotować spadek kondycji" I jak zauważyłam to w Bibli jest naspisane że w każdym tygodniu jest jakiś dzień przeznaczony na regeneracje no chyba że źle interpretuje Pozdrawiam
kbr1 Napisano 6 Stycznia 2009 Napisano 6 Stycznia 2009 Po czesci popieram Mareckimtb i karolaxp. To jest propozycja Mareckimtb: pon - bieg 50min (ten z piątku) wto - rower 50min śro - bieg 1h30min (ten co wcześniej) czw - basen 1h (lub inna aktywność, ale nie bieg ani rower) pia - bieg 1h30min (ten z poniedziałku) sob - rower 1h45min (podobnie jak było) nie - rower ok.3h (teraz więcej niż było wcześniej, ale to pod warunkiem, że wytrzymasz pogode) A to jest moja propozycja: pon-bieg 50min (traktuje to jako regeneracje nie meczy nie porostu bieg okolo 9-10km) wt-mam 2 godz. W-f z czego jedna gra na hali a jedna silownia (to tez traktuje jako regeneraje) sro-bieg 1h30min (15-16km) czw-rowere 50min albo jeszcze dzien wolny? pia-bieg 1h30min sob - rower 1h45min (podobnie jak było) nie - rower ok.3h (teraz więcej niż było wcześniej, ale to pod warunkiem, że wytrzymasz pogode) Tak to sie przedstawia na styczen. Co wy na to? Co zrobic z czwartkiem ? Ale mysle ze bedzie ok:)
zgud Napisano 6 Stycznia 2009 Napisano 6 Stycznia 2009 też czytałam Biblie... i jest tam dokładnie napisane że regeneracja jest potrzebna tak samo jak trening cytuje fragment " Możesz ułożyć najlepszy plan na świecie, ale jeśli sesje treningowe nie są ułożone w ten sposób, by zapewnić zarówno regenerację, jak i adaptacje, nie poczynisz postępów. Możesz nawet odnotować spadek kondycji" I jak zauważyłam to w Bibli jest naspisane że w każdym tygodniu jest jakiś dzień przeznaczony na regeneracje no chyba że źle interpretuje Pozdrawiam masz w pełni rację, też czytałem biblie i regeneracja jest tak samo ważna jak dobry trening dodatkowo naprawdę niewyobrażam sobie całego tygodnia ze sportem... wg biblii i moich doświadczeń najbardziej efektywne uprawianie sportu czy też poprawianie kondycji jest wtedy, gdy po każdym dniu treningu jest dzień na odpoczynek...
creative1989 Napisano 7 Stycznia 2009 Napisano 7 Stycznia 2009 Możecie powiedzieć o jakieś Bibli mówicie? Jakiś link może?
karolaxp Napisano 7 Stycznia 2009 Napisano 7 Stycznia 2009 jest to książka o treningu kolarza górskiego. Tu masz link http://www.bukrower.pl/index.php?m=32. tam jest w skrócie opisana ksiązka
kbr1 Napisano 7 Stycznia 2009 Napisano 7 Stycznia 2009 Mam pytanko. Jak biegac wedlug czasu czy na przebiegniete km. bo 15km przebiegne po sniegu w 1godz45min a normalnie 1godz30min wszystko w tej samej strefie pulsu. W planie mam ze powinienem biegac 1.30min i nizaleznie od pogody biec porostu te 1.30min w okreslonej strefie pulsu czy tzrymac sie tego okreslonego dystansu 15km? Wiadomo raz przebiegnie sie wiecej w 1,30min a raz mniej ale zawsze w tej samej strefie czy biec nie zaleznie od czasu te 15km??? Wydaje mi sie ze mam sie chyba trzymac czasu i strefy pulsu???A nie przebiegnietych km??
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.