Skocz do zawartości

[Firma Kurierska] Jakich kurierów wybieracie?

TylkoSkladak

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

UPS jeszcze daje rade.

W firmie w której robię wysyłanych jest dziennie tona przesyłek UPS.. i co i jest siara.. Kurierzy mają płacone od dostarczonej przesyłki efekt jest taki, że bardzo często przesyłki lądują gdzie popadnie "oby zostawić" Osobiście nie polecam - sam musiałem po swoją przesyłkę dymać do pobliskiej kwiaciarni, fantazja kurierów nie zna granic...

Wysłane z z mojej nokii 5110 za pomocą palca.

• 2 miesiące temu...
Napisano

Ja korzystam ze strony kurier-broker.eu - baaaardzo tanio, kurier sam odbiera paczke z domu, trzeba tylko wydrukować list przewozowy :)

Napisano

Przeglądam ten temat i sam już nie wiem - czy u mnie jeżdżą sami normalni ludzie, czy mam po prostu szczęście (lub umiem kulturalnie porozmawiać). Obojętnie jaki kurier, to:

- dzwoni że za xx minut będzie i czy jest ktoś w domu,

- jest, nikogo nie ma, czy może zostawić u sąsiadów, czy spotykamy się gdzieś w mieście/na wylocie z miasta i o której.

Napisano

Sporo wysyłam, sporo odbieram.

UPS - świetna firma, towar dostarczają szybko, bez uszkodzeń. Kurier zawsze dzwoni i umawia się na odbiór paczki. Przyjeżdża punktualnie. Dla mnie numer 1.

GLS - w moim rejonie kurier jest przyjaźnie nastawiony, paczki przychodzą z reguły w ciągu 24 godzin od nadania.

DPD - solidna firma z potencjałem, jednak zdarza im się poślizg z dostawami.

Siódemka - Szybko, sprawnie i bezboleśnie.

DHL - Nie miałem nieprzyjemnych sytuacji przy współpracy z tą firmą. Nie wiem czy to wina lokalizacji, czy kuriera doręczającego ale paczki przychodzą do mnie nie wcześniej jak po 48h od nadania.

Niestety jest również czarna owca w tym całym gronie, z którą nie polecam współpracować. Jest to K-EX. Kurier w moim rejonie arogancki, mam wrażenie że wszystko ma głęboko w poważaniu, przyjeżdża po paczki z 4 godzinnym opóźnieniem i nic sobie z tego nie robi. Paczka jedzie 3 dni (przy pomyślnych wiatrach).

Mam nadzieję, że pomogłem choć trochę :-)

Napisano

Mój tata pracuje w GLS`ie. Kiedyś mnie wziął ze sobą i widząc co się dzieje z paczkami to doszedłem do wniosku że to jakaś magia jest że one w większości docierają do odbiorcy w jednym kawałku :D

• Mod Team
Napisano

@@Seba4, takie rzeczy to nie tylko w GLS się dzieją, ja to widziałem na sortowni w Łodzi w dhlu. Cóż też mam czasem obawy kupując coś, jednak większe sprzedając, żebym później nie miał problemu jak ulegnie uszkodzeniu w trakcie transportu. Ja właśnie wysłałem parę głośników Tonsili 20 kg w dwóch paczkach (było taniej) UPS. Zobaczymy jak to odbierze kupujący, czy wszystko będzie ok.

Napisano

UPS oceniam bardzo dobrze - wszystko sprawnie i bezproblemowo

DHL - może miałam kilka razy do czynienia z nimi ale za bardzo nie kojarzę, czyli nie byli ani świetni ani dramatycznie słabi

GLS - ok, mają swoje punkty odbioru paczek, dobra relacja cena/jakość

Polecam również AIN - nie jest to chyba kurier ale przez ich stronę można zamówić kuriera i jest dość tanio.

Siódemka - dramat! masakra i co tylko... jak paczkę znajdziesz u sąsiada - nie zdziw się, jak będziesz musiał jechać po paczkę gdzieś na drugi koniec miasta - nie zdziw się.

Napisano

Sporo wysyłam, sporo odbieram.

UPS - świetna firma, towar dostarczają szybko, bez uszkodzeń. Kurier zawsze dzwoni i umawia się na odbiór paczki. Przyjeżdża punktualnie. Dla mnie numer 1.

GLS - w moim rejonie kurier jest przyjaźnie nastawiony, paczki przychodzą z reguły w ciągu 24 godzin od nadania.

DPD - solidna firma z potencjałem, jednak zdarza im się poślizg z dostawami.

Siódemka - Szybko, sprawnie i bezboleśnie.

DHL - Nie miałem nieprzyjemnych sytuacji przy współpracy z tą firmą. Nie wiem czy to wina lokalizacji, czy kuriera doręczającego ale paczki przychodzą do mnie nie wcześniej jak po 48h od nadania.

Niestety jest również czarna owca w tym całym gronie, z którą nie polecam współpracować. Jest to K-EX.

Wszystko potwierdzam w 100 % :) Nawet jeśli chodzi o K-EX. Skorzystałem raz i nigdy więcej już tego nie zrobię !!!

Napisano

Zamawiając przez Sendit wysyłka roweru kosztuje mnie poniżej 20zł (czasem trzeba nagiąć parę cm przy podawaniu wymiarów paczki ale na ogół się mieszczę).

• 2 tygodnie później...
Napisano

UPS oceniam bardzo dobrze - wszystko sprawnie i bezproblemowo

DHL - może miałam kilka razy do czynienia z nimi ale za bardzo nie kojarzę, czyli nie byli ani świetni ani dramatycznie słabi

GLS - ok, mają swoje punkty odbioru paczek, dobra relacja cena/jakość

Siódemka - dramat! masakra i co tylko... jak paczkę znajdziesz u sąsiada - nie zdziw się, jak będziesz musiał jechać po paczkę gdzieś na drugi koniec miasta - nie zdziw się.

Pierwsze trzy są ok, nie miałem osobiście z nimi problemu. Co do "7" to współpracujemy z nią i też złego słowa nie mogę powiedzieć. Zależy na jakiego kuriera się trafi. Ogółem firma nie jest zła.

K-EX to porażka i nieporozumienie. Paczki w aucie jedna na drugiej wcale nie poukładane, towar dociera w stanie wskazującym na obicia i to nie złe. Na klika dostarczeń nie mogę ani razu pochwalić że paczka doszła bez szwanku. Co do kurierów, to "aż" 1 na kilku był ok. Tragedia moim zdaniem.

Pocztex to pomyłka jeśli chodzi o ceny, zatrzymali się w rozwoju jak nasza poczta i myślą że są monopolistami dalej.

Napisano

UPS bardzo mi pod pasował. Lecz ze wzgledu na wygodę przy odbiorze jak sklep ma taka możliwość wybieram paczkomaty. Nie zdarzyło mi się aby towar był uszkodzony.

Wysyłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 2

• 3 tygodnie później...
Napisano

DPD - kilka razy zamawiałem - raz siedziałem cały dzień w domu (albo inny domownik) w każdym razie musiałby ktoś usłyszeć dzwonek- na ich stronie pisało, że paczka wyszła z hurtowni, ale cały dzień nie dochodziła, a potem przeczytałem: "Nieudana próba doręczenia". Kurierowi widać było chyba nie po drodze do mnie zajrzeć.. Doszła dopiero następnego dnia.

• 3 tygodnie później...
Napisano

DPD - kilka razy zamawiałem - raz siedziałem cały dzień w domu (albo inny domownik) w każdym razie musiałby ktoś usłyszeć dzwonek- na ich stronie pisało, że paczka wyszła z hurtowni, ale cały dzień nie dochodziła, a potem przeczytałem: "Nieudana próba doręczenia". Kurierowi widać było chyba nie po drodze do mnie zajrzeć.. Doszła dopiero następnego dnia.

ja korzystam z DPD i poki co sobie chwale. Zdarza sie ze kurier odbiera paczke pozniej niz powinien, ale przyjezdza albo proponuje nastepny dzien. Duzo zalezy od konkretnej rejonizacji i kuriera - jak w zyciu!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...