Skocz do zawartości

[komputery] Kącik komputerowy

Puma [JFK]

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • Mod Team
Napisano

Potrzebuję parę porad co do komputera i liczę na waszą pomoc :) Otóż chcę coś kupić do użytku domowago, cena do 1800zł za sam komputer bez monitora i reszty. Co moglibyście mi polecić? I jaki procesor będzie lepszy, P4 czy Athlon 939?

Napisano

Bierz AMD. Venice jest już po ~520 zł. Ewentualnie możesz wziąć Semprona 939 za ~420 zł. Jest to obcięty Venice tzn. ma mniej pamięci podręcznej L2 ale nie powoduje to znaczącej straty w wydajności

Napisano

odi prosze bardzo

Płyta główna Gigabyte GA-K8N SLI nVidia nForce4-SLI

element zawiera: karta muzyczna, karta sieciowa 1 szt. 348.00

Procesor AMD Athlon 64 3000+ BOX (Socket 939) Venice

element zawiera: wentylator procesora 1 szt. 579.00

Pamięć RAM DDR 2x 512MB Dual PC-400 TwinMos CL 2.5 1 szt. 320.00

Dysk twardy IDE/SATA Seagate 160 GB Barracuda 7200.9 (8MB, Serial ATA II) 1 szt. 305.00

Karta graficzna Radeon X550 Sapphire Advantage 256 MB DVI + TV bulk (128-bit) 1 szt. 285.00

Razem brutto: 1837.00 zł

Razem netto: 1505.77 zł

Mój koment: bardzo fajna płyta głowna, ramy dobre, moznaby dac lepsze ale masz male fundusze kazde pare dyszek sie liczy a jak nie bedziesz kręcił to roznicy nie odczujesz, dysk nie podales prefrencji wiec dalem 160 Gb, Na karcie graficznej zrobilem powazne cięcie, bo masz za malo kasy (dobra karta ~700 zł)

mialem dac radeona 9550 ale ta plytka gl. nie ma zlacza agp wiec Ci dalem radka x550 :) ona z tego co wiem naet chyba ciut lepsza od 9550.

W zestawie brakuje zasilacza (bierz conajmniej modecom, żadne codegeny i megabajty) czyli zsilacz z obudową - 200 zł no i brak napędów jak chcesz nagryware to 200 czyli razem 400

a więc wychodzi równe 1900 zł B):D

Napisano

Płyta głowna: Asrock Dual Sata(230 zł)

Procesor: Sempron 939(420 zł) + chłodzenie Arctic Cooling Super Silent 64(30 zł)

Pamięć: Samsung UCCC 512MB(160 zł)

Dysk: WD 160GB 7200 8MB(290 zł)

Nagrywarka DVD - LG(200 zł)

Obudowa - Tracer(~100 zł)

Zasilacz - Enermax 365P-VE(120 zł)

Wychodzi w sumie 1550 zł bez karty graficznej, jeśli nie grasz to możesz wziąć Radeona 9550 albo X300Pro, wtedy wyjdzie jakieś 1750-1800 zł. W przyszłości dokupisz drugą kość 512 MB.

To co Marix podał kosztuje 2200 a nie 1900(policzył ceny netto)

Gość Gość
Napisano

Dzięki panowie za konkrety ;) Puma procka jednak wolałbym Athlona niż Semprona, nie wiem dlaczego ale słyszałem że lepszy. Z grafiką nie będę szalał bo raczej nie gram więc tu nie ma problemu. A skąd brałeś ceny? Raczej będę kupował w jakimś lokalnym sklepie więc nie wiem czy nie będzie drożej.

Napisano
słyszałem że lepszy

A testy czytałeś? Jeśli nie masz zamiaru robić domowego studia konwersji wideo to zmiany w wydajności nie zauważysz. A Venice w jakimś normalnym sklepie pewnie 600 zł albo lepiej...

Ceny brałem z allegro i z głowy(to co pamiętałem) z te zaś pochodziły z różnych sklepów internetowych

Napisano

Puma masz racje, pomyliłem się. Wlasnie dziwilem sie ze udalo mi sie takiego kompa tak tanio złożyć :D a sie spieszylem i tak wyszlo

no wiec faktycznie mozna dac sempronka i tansza plytte glowna aczkolwiek jestem zwolennikiem inwestowania w plyte glowna.

wlasciwie reszta podobna a w procu i plycie te nasze 200 zl roznicy wiec jak rzeczywiscie nie mozesz dorzucic kasy to tniemy do wersji Pumy tylko Puma o pamieciach UCCC pierwszy raz slysze. Nie lepiej brać znane Twinmosy w tej samej cenie?

edit: poza tym lepiej dual aczkolwiek korzyści beda nieznaczne w tym przypadku a wolne sloty moga sie przydac do modernizacji. wiec tymbardziej radze kupic takie ramy by potem udalo sie dokupić identyczną

wiec moze byc jedna kosc 512, ok

Napisano
jestem zwolennikiem inwestowania w plyte glowna.

To dlaczego podałeś mu gównianego Gigabyte'a pełnego niepotrzebnych bajerów z SLI, którego i tak nie wykorzysta? :lol:

o pamieciach UCCC pierwszy raz slysze

No to znaczy że jesteś mało zorientowany, Samsung robi na kostkach UCCC bardzo fajne pamiątki, na 100% lepsze niż te słabe Twinmosy(już najtańsze Geile są od nich lepsze :wink: )

lepiej dual

W 100% się zgadzam, ale kupowanie kości 256 mb mija sie z celem.

tymbardziej radze kupic takie ramy by potem udalo sie dokupić identyczną

UCCC są teraz dość powszechne w sklepach internetowych i allegro. Działać w dualu na pewno będą

• 2 tygodnie później...
Napisano

Znowu zwracam się o pomoc. Często przeglądam sobie stronkę http://www.joemonster.org/ i ostatnio wchodząc na kawałki mięsne http://www.joemonster.org/phorum/list.php?f=3 pojawia mi sie biała strona, zupelnie pusto, nic na niej nie ma, pytałem sie ludzi to mówili, że im wchodzi bezproblemowo. Mój antywirus to Kaspersky 5.02 PL. Co jest grane? O_o

P.S. próbowalem Mozillą, IE, i Operą - kolejno: klęska, klęska, klęska

• Mod Team
Napisano

Mam takie pytanko. Używam FireFoxa, ale jak ktoś mi na gg podeśle linka to otwiera się on w IE. Co zrobić żeby otwierał się w Mozilli?

Napisano

Wywalić IE :wink: a na serio to Narzędzia/Opcje i zaznacz w Ogólnych "Domyślna przeglądarka". Po ponownym uruchomieniu zaznacz, że FF ma być domyślną przeglądarką.

Napisano

znam ten problem od paru lat wiekszosci nic to nie daje gg poporstu wywoluje chamsko ie

mam od zawsze domsylna mozille ale gg zawsze otwiera linki w ie

• Mod Team
Napisano

Zaznaczyłem. Pierwsza próba - kicha, otwiera w IE. Obok tam gdzie zaznaczyłem jest jeszcze opcja "Sprawdź teraz", wdusiłem, wyskoczyło pytanie "Czy chcesz żeby FireFox był domyślną przeglądarką", wdusiłem "tak" i działa. Dzięki panowie :D

• Mod Team
Napisano

Szybkie pytanko. Znacie jakieś serwery gdzie można wrzucić pliki, które chciałbym komuś udostępnić? Chodzi mi o coś w stulu imageshack, ale do różnych plików.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...