Puma [JFK] Napisano 11 Lutego 2006 Napisano 11 Lutego 2006 W tym temacie będziemy załatwiali wszystkie sprawy dotyczące komputera, gdyż w temacie odnośnie karty graficznej zrobił się straszy Off Topic :wink: Do moderatorów: Proszę o nie zamykanie tego tematu, gdyż problemy z komputerem dotyczą forumowiczów i ten temat może pomóc w wielu sprawach.
Robert Napisano 11 Lutego 2006 Napisano 11 Lutego 2006 ' date='11.02.2006, 12:12' post='157900']Na dzien dzisiejszy 2 ghz, GF3 i 512 ramu to baaardzo mało icon_wink.gif dla nowych gier. Chciałbym zobaczyć jak on gra w Fear'a na średnich detalach w 1024x768 icon_wink.gif Tu akurat fakt to będzie kompletnie minimum dla nadchodzącego nowego The Elder Scrolls'a taki sprzęt to są minimalne wymagania dla Obliviona. Ja mam obecnie P4 2,7GhZ na s.775, Asusa P5P800, GF FX 5500, i 512 ramu. Narzekam tylko na grafike.
Puma [JFK] Napisano 11 Lutego 2006 Autor Napisano 11 Lutego 2006 No to wymienisz karte graficzną i zestaw jako tako się trzyma Bo grafika to tylko do kosza, jak cała seria FX zresztą :wink:
Robert Napisano 11 Lutego 2006 Napisano 11 Lutego 2006 To fakt, badziew straszny, ale niedługo będe zmieniał platformae z intela na AMD i będe brał już PCI-E i ramu dokupie. Jedyne co przeszkodzi to rower więc nawet nie myśle o dwóch rdzeniach.
thomash Napisano 11 Lutego 2006 Napisano 11 Lutego 2006 Na dzien dzisiejszy 2 ghz, GF3 i 512 ramu to baaardzo mało icon_wink.gif dla nowych gier. Chciałbym zobaczyć jak on gra w Fear'a na średnich detalach w 1024x768 Sam się dziwie że tyle daje rade jego komputer, ostatnio grałem u niego w need4speed:MW na średnich detalach i nie cięło... Ale 3 lata dawał radę i teraz już trzeba wymieniać częsci, ale swoje zadanie spełnił dobrze. Chcesz kupić cały komputer bez obudowy za 1700 zł czy coś jeszcze zostawiasz ze starej konfiguracji Nic raczej nie zostawiam, Sempron 3000+64box, asrock 939, na razie 512ram, dysk 120-160gb, 6600gt albo x800, zwykly naped dvd, i jakis lepszy zasilacz. Zestawik średni, ale w miare upłkywu czasu jak części będą taniały będzie można do nieźle ulepszyć za jakiś czas.
Robert Napisano 11 Lutego 2006 Napisano 11 Lutego 2006 nie kupuj dysku 120GB nie opłaca się lepiej kupić 160GB
thomash Napisano 11 Lutego 2006 Napisano 11 Lutego 2006 Wiem, że się nie opłaca, przecież to jasno wynika z ze stosunku cena/pojemność, ale tak tylko napisałem bo nie wiem jak z kasą, ale raczej na 100% 160gb.
Puma [JFK] Napisano 11 Lutego 2006 Autor Napisano 11 Lutego 2006 Sempron 3000+64box Gdzie można dostać wersję BOX? Bo ja widziałem dotychczas same OEM'y Grafa na pewno lepiej X800. Dysk to zależy ile potrzebujesz, mi starcza 40 GB aż nadto a kumple z forum mają po 300 i mają mało :wink: Zasilacz to albo Enermax 450W jeśli nie jesteś maniakiem ciszy - 200 zł, a jak jesteś to Hiper Black 480 W - 270 zł
thomash Napisano 11 Lutego 2006 Napisano 11 Lutego 2006 Nie wiem czy takie będą akurat, składam wszystko w jednym sklepie, a na stronce nie mają jeszcze sempronów pod 939, ale niedługo będą. Jeżeli nie będzie boxa to nie będzie problemu bo się wezmie osobno cooler. Wcześniej myślałem o 754, ale 939 będzie bardziej przyszłościowy będzie można jakiegoś mocnego procka za jakis czas wsadzić. Teraz mam 40gb i za mało, a jeżeli mam dopłacic do 120gb jakieś 40-50zl to wole mieć te 160gb i zapas
Puma [JFK] Napisano 11 Lutego 2006 Autor Napisano 11 Lutego 2006 myślałem o 754 939 ma tą przewagę, że ma dwukanałowy kontroler pamięci i nareszcie są widoczne efekty pracy w dualu, no i przyszłościowy(można X2 włożyć ) Ja dopiero na 939 przejde jak znajde kupca na mojego Bartona Mobile a nie zapowiada sie na to... teraz procki sA wogóle nie schodzą
Huhu Napisano 11 Lutego 2006 Napisano 11 Lutego 2006 Hmm. Paru osobom juz kompy składałem i jednej rzeczy jestem pewien. Duzo lepiej sie wychodzi na wiekowym(technologicznie) sprzecie hi-end niż na nowym low-end(kastrowanym). Co mam na myśli: Lepiej jest kupic pełnego AThlona na skarpecie 754 i dobrym Mobo niż Semprona na 939 i jakims podrzędnym. W ostatecznym rozrachunku taki sprzęt dłużej działa sprawnie i bezproblemowo. Szczególnie widoczne jest to przy kartach graficznych. Po co komu jakies nowe efekty jak karta jest i tak za słaba by to wyświetlić. Co do gier - duzo bardziej dla mnie liczy się grywalność niż grafika. Zmieniam ja w tej chwili z R9100 na R9800pro tylko dlatego by móc sobie w nadchodzącego Obliviona pograć.
Puma [JFK] Napisano 11 Lutego 2006 Autor Napisano 11 Lutego 2006 Lepiej jest kupic pełnego AThlona na skarpecie 754 i dobrym Mobo niż Semprona na 939 i jakims podrzędnym. Hahahaha :lol: To żeś mnie teraz rozśmieszył do łez :lol: S.754 niedługo umrze podobnie jak sA i sprzedaż czy wymiana części będzie po pierwsze droga a po drugie nieopłacalna. W sumie to nie wiem po co wprowadzali 754 skoro to taka budżetowa wersja 939. Już lepiej zostać przy sA. Na 939 włożysz potem AMD X2 a na s.754 co? Kolejnego Semprona lub Venice'a które przestaną być produkowane? Sempron na 939 vs Venice na 754? Jasne ze Semp pod 939 bo jest taki sam wydajny jak Venice pod 939(z małą stratą przy kompresji wideo itp) ale oferuje o wiele większe możliwości podkręcenia i wychodzi na to samo przy o wiele niższej cenie. Asrock - no cóż, wg OCWB najlepsza płyta overclockerska na świecie, uplasowała się nawet przed DFI. A na pewno jest najlepsza pod względem cena/jakość. Za 225 zł mamy płytę stabilną, dobrze wyposażoną i oferującą ogromne możliwości podkręcania. Nie wiem co ty za kompy składałeś tym osobom ale jeśli to miały być wydajne maszyny z dużymi możliwościami to mogę im chyba tylko współczuć...
Huhu Napisano 11 Lutego 2006 Napisano 11 Lutego 2006 S.754 niedługo umrze podobnie jak sA i sprzedaż czy wymiana części będzie po pierwsze droga a po drugie nieopłacalna. W sumie to nie wiem po co wprowadzali 754 skoro to taka budżetowa wersja 939. Już lepiej zostać przy sA. Na 939 włożysz potem AMD X2 a na s.754 co? Kolejnego Semprona lub Venice'a które przestaną być produkowane? Jak składam kompa dla kogoś, to nie po to by za 6 miesięcy cos w nim zmieniał tylko po to by przez 3 lata nie musiał do niego zaglądać Sempron na 939 vs Venice na 754? Jasne ze Semp pod 939 bo jest taki sam wydajny jak Venice pod 939(z małą stratą przy kompresji wideo itp) ale oferuje o wiele większe możliwości podkręcenia i wychodzi na to samo przy o wiele niższej cenie. 440 zł BOX i 390 zł OEM - dla mnie to samo ceny www.esc.pl Asrock - no cóż, wg OCWB najlepsza płyta overclockerska na świecie, uplasowała się nawet przed DFI. A na pewno jest najlepsza pod względem cena/jakość. Za 225 zł mamy płytę stabilną, dobrze wyposażoną i oferującą ogromne możliwości podkręcania. Mówisz o tej płycie na chipsecie ULI - instalowałeś kiedyś na tym linuksa ? OC zajmuje się garstka osób większość potrzebuje dobrze wyposażonych stabilnych płyt. Nie wiem co ty za kompy składałeś tym osobom ale jeśli to miały być wydajne maszyny z dużymi możliwościami to mogę im chyba tylko współczuć... Jakoś na razie wszyscy są zadowoleni. Zacznij myśleć jak przeciętny człowiek - nie jak komputerowiec. Ja juz się tego nauczyłem i zaczynam widziec pozytywne tego strony.
Janisław Napisano 11 Lutego 2006 Napisano 11 Lutego 2006 ' date='11.02.2006, 17:48' post='158034']S.754 niedługo umrze podobnie jak sA i sprzedaż czy wymiana części będzie po pierwsze droga a po drugie nieopłacalna. W sumie to nie wiem po co wprowadzali 754 skoro to taka budżetowa wersja 939. Już lepiej zostać przy sA. Na 939 włożysz potem AMD X2 a na s.754 co? Kolejnego Semprona lub Venice'a które przestaną być produkowane? Gdzieś mi sie o uszy obiło, że nowe mobilne procki AMD (Turion czy jakoś tak) są właśnie na s754... A druga sprawa - AMD już teraz zapowiada wycofanie s939 z użytku i wprowadzenie nowej podstawki (coś na wzór intelowskich) więc gdybanie która platforma jest bardziej przyszłościowa nie ma sensu. Wszystko zależy głównie posiadanej kwoty - masz kase bierz 939 i venice, nie masz to kupuj 754 i sempa ( Bo athlony na s754 to już kompletna porażka pod względem cena/wydajność)
mbike Napisano 11 Lutego 2006 Napisano 11 Lutego 2006 ' date='11.02.2006, 17:48' post='158034']Asrock - no cóż, wg OCWB najlepsza płyta overclockerska na świecie, uplasowała się nawet przed DFI. A na pewno jest najlepsza pod względem cena/jakość. Za 225 zł mamy płytę stabilną, dobrze wyposażoną i oferującą ogromne możliwości podkręcania. A ja własnie kupowałem te płyty (dwie z rzędu), właśnie dla ceny i powiem szczerze gdyby nie cena to bym raczej niechwalił Asrocka. Dla mnie była(jest) to płyta niestabilna z różnymi problemami. Ale ważne też jaki model pozdro
Puma [JFK] Napisano 11 Lutego 2006 Autor Napisano 11 Lutego 2006 Dla mnie była(jest) to płyta niestabilna z różnymi problemami Mowa tutaj o Asrock 939 Dual Sata z PCI-E i AGP, dużo znajomych ją ma i żaden nie narzekał. Sama firma nie robi jakiś super płyt(to samo co Asus tylko tańsze) ale ten jeden model jest akurat świetny. 440 zł BOX i 390 zł OEM - dla mnie to samo ceny www.esc.pl Chyba jestem ślepy bo nie widze tam Venice'a 939 w cenie 440 zł... zresztą NIGDZIE za tyle nie widziałem. Byłbym wdzięczny za linka Turion już nie jest taki nowy :wink: można powiedzieć że jest dość stary Co do s.939 i wycofania przez m2 to nie pójdzie to tak łatwo :wink: bo AMD wprowadza pod koniec tego roku produkcje nowych procesorów, które właśnie mają być na s.939 i m2 troche się opóźni. masz kase bierz 939 i venice, nie masz to kupuj 754 i sempa Policzmy, s.939 - Sempron 64 OEM(385) i Asrock 939 Dual Sata(225) = 610 zł s.754 - Sempron 3000+(345 zł) i jakaś średniej klasy płyta(około 200) = 550 zł Jak widać różnica nie jest wielka :wink: Ale takie rozwodzenie się nad 754 vs 939 jest bezsensowne podobnie jak porównywanie Intela do AMD(pomimo tego, że w bezstronnym teście tom's hardware AMD zwyciężyło). Każdy i tak zostanie przy swoim Co do myślenia jak zwykły człowiek to nie ma sensu bo porównywanie mojej propozycji do tego co człowiek kupi to jak porównywanie normalnego roweru z makrokeszem(weźmie kompa z marketu bo po co mu droższy). Przecież tylko dzięki marketom seria FX z NVidii miała jako taką sprzedaż :wink:
Huhu Napisano 11 Lutego 2006 Napisano 11 Lutego 2006 Co do myślenia jak zwykły człowiek to nie ma sensu bo porównywanie mojej propozycji do tego co człowiek kupi to jak porównywanie normalnego roweru z makrokeszem(weźmie kompa z marketu bo po co mu droższy). Przecież tylko dzięki marketom seria FX z NVidii miała jako taką sprzedaż :wink: Oj chyba mnie nie zrozumiałes. Jakby cie ktos prosił o pomoc w zakupie roweru do jazdy rekraacyjnej-wycieczek do podmiejskiego lasku, to byś mu zaproponował coś o wyjatkowo sportowym charakterze? Chyba jakiegos turystyka raczej. Jeśli sportowy, to znaczy, że nie dostosowałeś produktu do potrzeb klienta. Z kompami tak samo. Nie musisz mi pisac co jest dobre do OC bo ja to wiem, nie potrzebuję uświadamiania, bo sam mam się w to trochę bawiłem, ale mi się znudziło. Cały czas nie patrzysz przez pryzmat normalnego uzytkownika, który wie, ze w markecie i większości sklepów go orżną i prosi znajomego o pomoc. Dla niego komp ma DZIAŁAĆ i resztę ma głęboko wiesz gdzie.
jo_jacek Napisano 11 Lutego 2006 Napisano 11 Lutego 2006 ' date='11.02.2006, 13:57' post='157931']No to wymienisz karte graficzną i zestaw jako tako się trzyma Bo grafika to tylko do kosza, jak cała seria FX zresztą :wink: Zupelnie sie nie godze ze cala seria FX do kosza ja mam Pixelview Gf Fx 5200 128ddr starczy mi do jako takiej grafiki 3d daje rade np w Most Wanted w 1024x768 a mam Athlona 2200+ i 512ddr i Epox 8RDAEI nforce2 (chyba jedyna na ktorej sie nie instaluje win 98 i jestem skazany na zasranego Xpeka..) Undergroun chodzi mi na maksa i AAx4 Undg2 chodzi mi w 1024x768 tez na maksa tyle ze bez AA :] Kiedys sie bawiłem w jej podkrecanie to chyba pamiec podkrecilem o 70-80mhz a rdzen o 50 i tez ladnie chodziło.. tyle ze juz nie rzykowalem bo sie grzała (pomijam fakt ze starego celerona 2ghz podkrecilem do 2.8ghz i pomykal :] ).
Puma [JFK] Napisano 11 Lutego 2006 Autor Napisano 11 Lutego 2006 Pixelview Gf Fx 5200 128ddr Undergroun chodzi mi na maksa i AAx4 Undg2 chodzi mi w 1024x768 tez na maksa tyle ze bez AA :] Większego kitu już dawno nie slyszałem A podkręcenie pamięci po 80 mhz to żaden wyczyn A tak wogóle to Underground'y są już troche stare Uruchom sobie Most Wanted
BART_osz Napisano 11 Lutego 2006 Napisano 11 Lutego 2006 Przeciez gniazda procow znienia sie systematycznie co jakis czas zeby krecil sie biznes - ZADNA platforma nie jest przyszlosciowa :lol: - chyba ze przyszlosc sie ogranicza do nastepnego roku - moze poltora - bo po takim czasie znowu wprowadza sie nowe proce juz zawsze ... na nowym laczu. W ostatnich latach zmienil sie wyscig czestotliwosciowy i taktowanie procesorow juz nie rosnie tak szybko - ale zlacza zmieniaja sie mimo tego dalej tak samo - systematycznie Dlatego pisanie o platformach przyszlosciowych - mija sie z celem.
Schwefel Napisano 11 Lutego 2006 Napisano 11 Lutego 2006 jo_jacek ale masz bujną wyobraźnię. Zagraj sobie w Call of Duty 2 na 1024x768 AAx4 bajery na high, włącz licznik fpsów i powiedz ile będziesz miał. Stawiam że 5-17fps góra.
cdan Napisano 11 Lutego 2006 Napisano 11 Lutego 2006 Jeśli chodzi o osiągi GF FX 5200 PixelView, to jo_jacek ma całkowitą rację! Undergroundy chodziły w 1024x768 AAx4 z fps'em >25. Most Wanted w 800x600 też ok --> 25 FPS. Jak na kartę za 200 zł to jest super. Wiadomo, że teraz nowe gierki śmigać na niej nie będą. Za to powiem Wam jedno, dobrze napisana gra wcale nie potrzebuje GF 7800 czy radeona X850. Małe porównanie: dla mnie Half Life 2 ma bardzo dobrze wykonaną grafikę (super realistyczna woda, distance fog, depth field itp.) i wygląda porównywalnie z doom'em 3, a Half Life 2 na mojej grafice chodził w 1024x768 z wszystkimi filtrami na max, za to doom w 640x480 się haczył, a w 1024x768 był pokaz slajdów Pod dooma były w sklepach specjalne zestawy komputerowe - wniosek --> wredny marketing. I tyle.
mbike Napisano 11 Lutego 2006 Napisano 11 Lutego 2006 ' date='11.02.2006, 18:22' post='158064']Mowa tutaj o Asrock 939 Dual Sata z PCI-E i AGP, dużo znajomych ją ma i żaden nie narzekał. Sama firma nie robi jakiś super płyt(to samo co Asus tylko tańsze) ale ten jeden model jest akurat świetny. No ja miałem starsze płyty tej firmy, może stąd ta zła opinia o firmie, nowych nie znam (i nie chce pozdro Adi
kordzio Napisano 11 Lutego 2006 Napisano 11 Lutego 2006 W pełni zgadzam się z BART_osz'em!! Do obiegu wchodzą coraz to nowsze procki, których sockety zminiają sie jak w kalejdoskopie! Dajmy na to AMD wprowadza athlona 64 na socket'a XXX, potem wypuszcza większe częstotliwości, ale już na sockecie XXX2, a jak wyjdzie nowsza seria procków to będzie XXX3! Taka jest cała filozofia! Tak właściwie to każda seria procków, każdy typ moją inne sockety, a to tak szybko się modernizuje, że aby za tym podążać musiałbym tak często siedzieć na różnego typu forach, portalach na temat kompów i w sklepach internetowych, jak na tym forum! Od jakiegoś pół roku tak mnie rowery wciągnęły, że nie zwracam uwagi na takie rzeczy, nie kupuje żadnych pism komputerowych ani o grach. Gdyby nie to, że jeden mój dobry kumpel niedawno kompa zmieniał, a drugiemu szajba bije i jak nie wymienia telefonu (przeważnie robi to raz na 4-6 miechów, to zawsze jakieś nowości z wodotryskami) to modyfikuje kompa i przez to coś jeszcze wiem na ten temat, ale to jest wiedza która za pół roku już mi sie do niczego nie przyda, boś "coś" nowego wyjdzie... Pzdr!
Puma [JFK] Napisano 11 Lutego 2006 Autor Napisano 11 Lutego 2006 Most Wanted w 800x600 też ok --> 25 FPS Błagam was - NIE RÓBCIE SOBIE JAJ. Radeon 9550 który przewyższa FX'a o wieeeeele nie osiąga 800x600 w high 25 fps... Najbardziej obiektywnym testerem wydajności jest 3DMark. Porównajcie sobie wyniki FX 5200 i R9550. Co do Doom'a a HL'a to HL po prostu oferował biedniejszą grafikę ale większą grywalność, dlatego HL był lepszy. Ja w obie gry grałem na GF4(na min. detalach i 800x600). Potem grałem w nie na X700Pro i nie ma porównania. Całkiem inna gra. Nie po to inwestują w nowe gry ogromną ilość pieniędzy, żeby grać w nie z minimalnymi detalami. Najgorsze jak widze oferty komputerów w stylu Media Markt: Celeron D 2,46 Ghz 1 GB pamięci RAM HDD 120 GB Nagrywarka DVD Karta graficzna - Radeon 9250.... Jak można być takim idiotą żeby blokować cały komputer starą kartą graficzną a wkładać do niego giga ramu i 120 gb dysk twardy... Hmm s.939 jest już dość czasu na rynku i nie zapowiada się na to żeby przez najbliższe 2-3 lata zniknął, socket A byl baaardzo długo bo od Duronów, przez Athlony, po Athlony XP, Semprony i Bartony. 754 był pośrednim a teraz jest 939. Czy dla was 3 sockety przez ładnych kilka lat to dużo? Bo jak dla mnie to nie... m2 to jak na razie tylko plany a że mają wprowadzić serie procków pod 939 pod koniec 2006 to na m2 będzie trzeba troche poczekać... a na wyparcie 939 jeszcze dłużej. W obecnej chwili można mieć kompa na parę lat ze względu na procesor, karty graficzne to już inna sprawa, bo z tym są jaja i tyle...wartość spada na łeb na szyję i aż szkoda kupować nową grafikę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.