bmisilo Napisano 6 Listopada 2011 Napisano 6 Listopada 2011 Witam posiadam rower Kross mountain city. Rower ma już 8 lat miał zmieniany już raz korbę suport łańcuch i dwa razy wolnobieg.Rower posiada wolnobieg na 7 przełożeń i chciałbym go wymienić na kasetę ponieważ jestem ciężki (96kg) i co jakiś czas łamię oś lub ją wyginam.Oczywiście trzeba wymienić piastę dostosowaną do kasety 7 rzędowej ale w moim przypadku haki ramy są skierowane w dół czyli wyklucza to samozamykacz.I teraz pytanie czy w cenie 200 zł dam radę zmieścić się z kupnem piasty, szprych, kasety i chyba łańcucha bo posiadam nowy łańcuch ale do wolnobiegu.Koło postaram się zapleść sam a jak nie uda mi się to poproszę znajomego.Czy zmiana wolnobiegu na kasetę w moim przypadku coś da? I jakiej firmy zastosować komponenty?
zahas Napisano 6 Listopada 2011 Napisano 6 Listopada 2011 Po pierwsze musisz wiedzieć, że standardowa piasta MTB pod kasetę ma 135mm szerokości, natomiast piasty pod wolnobieg są węższe (bodajże 120 lub 126mm) - sprawdź czy istnieje możliwość montażu takiej piasty w twojej ramie.
bmisilo Napisano 6 Listopada 2011 Autor Napisano 6 Listopada 2011 Dziękuje za odpowiedź.Zmierzyłem właśnie przy założonym kole ( rama troszkę jest ściśnięta) i na 100% zmieści się piasta pod kasetę.Tylko pytanie czy rzeczywiście wymiana pomoże bo w ciągu tego roku złamałem już 3 osie (wina mojej wagi).
Mod Team Puklus Napisano 6 Listopada 2011 Mod Team Napisano 6 Listopada 2011 No skoro gniesz osie to wydaje mi sie tylko kaseta jest tu rozwiązaniem, zaleznosci ile masz funduszy na tyle sobie bedziesz mogłpozwolic albo na MC Biedaka albo juz całkiem przyzwoity kawałek piasty
bmisilo Napisano 6 Listopada 2011 Autor Napisano 6 Listopada 2011 No to tak fundusze do 200zł za piastę kasetę szprychy. I takie pytanko kupiłem sobie łańcuch przyznaje zwykły no name za 15zł do wolnobiegu i wydaje mi się że warto już chyba jeszcze dołożyć na odpowiedni łańcuch do tego zestawu.Rowerek tak wygląda http://cyklomaster.fm.interia.pl/sprzedaz_rowerow_2.htm model KROSS MOUNTAIN CITY.I pytanie czy muszę zmieniać jeszcze przerzutkę z tyłu czy nie (shimano SIS). Nie chcę jej zmieniać gdyż nigdy mnie nie zawiodła.Prosił bym również o propozycje komponentów i jak się ma sprawa pełnej osi na nakrętki w takich piastach?
zahas Napisano 6 Listopada 2011 Napisano 6 Listopada 2011 Spokojnie powinieneś się zmieścić w założonym budżecie - w sumie to możesz dostać za tę kasę nawet całkiem nowe kompletne koło wraz z kasetą. Co do łańcucha - zależy od jego przebiegu i stopnia zużycia - jeśli ma już spory przebieg i jest wyciągnięty to o ile się "przyjmie" to szybko "zje" Ci nową kasetę. Jeśli jesteś zadowolony z sis-a to nie ma powodu go wymieniać.
dovectra Napisano 6 Listopada 2011 Napisano 6 Listopada 2011 ...w moim przypadku haki ramy są skierowane w dół czyli wyklucza to samozamykacz..... witam nie bardzo rozumiem? w dół ... i nie można samo zamykacza? dlaczego? pozdrawiam ja mam też w dół haki i mam zacisk na koła
bmisilo Napisano 6 Listopada 2011 Autor Napisano 6 Listopada 2011 No właśnie z tym kołem widziałem aukcje na allegro http://allegro.pl/kolo-tyl-26-kaseta-7-rzed-shimano-promocja-i1897241100.html czy warte jest coś to koło?Co do łańcucha ma przebieg 200 metrów .A co do samozamykaczy czytałem na tym forum że gdy haki skierowane są w dół to przy mocniejszym pedałowaniu może się samozamykacz przesunąć.
enduroriderPL Napisano 7 Listopada 2011 Napisano 7 Listopada 2011 Za ~220 PLN (alleprowizja) masz komplet kół 26" przód+tył pod kasetę i z mocowaniem tarczy Mach 1 Exe Ostatnio kupowałem te koła znajomemu, który miał identyczny problem. Po zmianie i dokupieniu kasety jest cisza i spokój. Nie musisz zmieniać manetki, wystarczy ustawić przerzutkę tak by obsługiwała 7 rzędów.
javman Napisano 7 Listopada 2011 Napisano 7 Listopada 2011 .A co do samozamykaczy czytałem na tym forum że gdy haki skierowane są w dół to przy mocniejszym pedałowaniu może się samozamykacz przesunąć. nie no, moim zdaniem to wlasnie gdy haki sa w dół, wtedy mozna stosować szybkozamykacz, nie wystepuje wtedy przesunięcię poziome koła i nie trzeba tak mocno skręcać jak w wypadku gdy haki są poziomo i koło podczas pedałowania moze przesunąć sie do przodu.
bmisilo Napisano 7 Listopada 2011 Autor Napisano 7 Listopada 2011 OJ oj moja wielka wpadka no właśnie haki są skierowane poziomo.No bo przecież w dół to sama zaleta bo ciężar roweru i rowerzysty sam załatwia problem że oś się przesunie. @ enduroriderPL ja nie potrzebuję koła do przodu tylko na sam tył.Czy piasty firmy joytech są dobre bo obecnie taką piastę posiada moje koło na wolnobieg .Nie chce kupować nowego koła gdy koło ma około roku i może przejechane z 1000 km i trzyma się dobrze tylko te łamiące się osie.
enduroriderPL Napisano 7 Listopada 2011 Napisano 7 Listopada 2011 koło ma około roku i może przejechane z 1000 km i trzyma się dobrze tylko te łamiące się osie Jak koło gdzie pękają notorycznie osie może trzymać się dobrze? Gdyby się trzymało dobrze to nie chciałbyś zmienień na inne prawda. Po pierwsze piasta pod kasete jest zupełnie inaczej zbudowana dzięki czemu ewentualne wygięcie osi jest bez porównania mniej prawdopodobne niż w przypadku wolnobiegu. Po drugie za 15 zeta ostatnio kupowałem oś z konusami do piasty joytecha więc części jako takie są. Po trzecie konstrukcja tego typu piast jest znana na wszystkie strony wobec czego wiadomym jest, że elementarne dbanie bardzo mocno wydłuża żywotność tego komponentu. Po czwarte, jakkolwiek nie jestem wielbicielem gotowych kół to za tę kwotę wolałbym mieć i przód nowy (pod tarcze) - koło jeść nie woła a nie wiadomo kiedy się przyda.
bmisilo Napisano 7 Listopada 2011 Autor Napisano 7 Listopada 2011 W sumie to i racja koło jeść nie woła, ale i tak nie mogę zastosować w swoim rowerku hamulców tarczowych.Tylko prosiłbym o rozjaśnienie w sprawie samozamykacza i osi na nakrętki.Podobną operacje będę wykonywać w drugim rowerze firmy Mexller Trekking ale dopiero na wakacjach.Rower ma dopiero 2 lata i podobna sytuacja korba firmy Romax już ma zjechany totalnie największy blat puki co oś jest lekko skrzywiona rower może ma przejechane maksymalnie 500km i stoi na strychu ze względu na uszkodzony blat.Piasty również Joy Tech.I pytanie czy wystarczy wykonać taki sam zabieg jak w Krossie plus wymiana korby?
enduroriderPL Napisano 7 Listopada 2011 Napisano 7 Listopada 2011 Piasta wyposażona w szybko zamykacz siedzi stabilnie w hakach więc uważam, że nie masz się czego bać. OIDP to te koła są i nie są pod tarcze w zależności od wersji, ale zanim kupisz to pomyśl czy będziesz zmieniał ramę na taką z mocowaniem tarczówki. Jeżeli tak to miałbyś od razu gotowe koła co jest ogromnym ułatwieniem w przyszłości. Operację wymiany koła tylnego możesz przeprowadzić na tej zasadzie w każdym rowerze, do którego pasuje piasta tylna 135 mm.
miciu22 Napisano 7 Listopada 2011 Napisano 7 Listopada 2011 Zimówkę mam złożoną na takiej ramie i nie ma problemów- można zastosować szybko zamykacz. Pojawił się za to inny mały problem- przy zakładaniu koła muszę delikatnie rozginać widełki o jakiś 1-2 mm..
dovectra Napisano 7 Listopada 2011 Napisano 7 Listopada 2011 ps. gdzieś w czeluściach szopy leży shimano 700, na kasetę 7, używka bez luzów - jak by co na pw. teraz takich nie robią ps. na kulki, po serwisie, 36 szprychowe z kół 28 dosyć porządnych, z zamykaczem
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.