Skocz do zawartości

[literatura] Biblia treningu- pytania

broklyn20

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wraz z czytaniem Bibli nasuneło mi się kilka pytań odnośnie filozofii treningu wg Joe Friela.

Po pierwsze: Jak należy podzielić godziny przeznaczone na daną cechę w tygodniu?? po równo na każdą cechę przypadającą na dany tydzień/okres.

Po drugie: Gdzie i w jakiej ilości umieścić ciężary w sesjach tygodniowych danego okresu.

Po trzecie: Jak dobierać rodzaje ćwiczeń na daną cechę? dowonie czy na każdy tydzień inne??

To chyba na razie tyle.

Dzięki za wszelką pomoc

Napisano

W zasadzie nie chodziło mi o konkretne odpowiedzi a poprostu o wytyczne jak podzielić np tydzien w okresie podstawa 2 na który przypada: wytrzymałość, siła, szybkość, wytrzymałość siłowa i cieżary i 7 godzin. Książke czytam, analizuje, wracam i próbuje do tego dojść, ale myślę że nie grzechem jest zapytać.

Napisano

ale jest proporcjonalny...jak dobrze pamietam w postaci 'cegielek' definiujacych czas trwania i intensywnosc...przy trenowaniu wielu cech nalezy je laczyc w logiczne grupy, majac na uwadze pewne zasady typu sily nie laczymy z szybkoscia, a jesli juz, to najpierw szybkosc, pozniej sila

oczywiscie jest to pkt odniesienia, bo przede wszystkim trzeba miec na uwadze swoje slabe i mocne strony, oraz charakterystyke zawodow, do ktorych sie przygotowujesz....biblia jest pod zawody xc i mimo, ze nie startuje giga, widze sredni sens jazdy na progu lthr i powyzej za wyjatkiem tygodnia startowego, ktory jest dosc specyficzny

innymi slowy, jesli zawody trwaja co najmniej te 2h, to nastawiaj sie na wzglednie dlugi i rownomierny wysilek, a nie interwaly po 5min...

co do tetna, to w podstawie 2 trzymaj mniej wiecej tak: 30% 1, 60% 2 i 10% 3 strefa, jesli nie cwiczysz na silowni, to automatycznie wiecej sily na rowerze...jest tyle zmiennych, ktorych nie znamy, ze tyle musi ci starczyc

Napisano

nabiał --> płaski maraton, nawet giga, jedzie się w większości na progu mleczanowym, z krótkimi odpuszczeniami dla zmniejszenia poziomu mleczanu ;). U mnie z płaskich giga bywa puls w okolicach 165 bpm, przy lthr 170.

W górach jedzie się na progu podjazdy, odpoczywa na zjazdach. Jak to nie ma sensu treningów na progu mleczanowym?

Napisano

wyznaje teorie, ze maratonowe tetno jest wyzsze o mniej wiecej 1 strefe wzgledem 'rytmu treningowego' za sprawa adrenaliny i wypoczecia...czyz nie jest tak? :) jak dodasz do tego 'kopiaca' dawke kofeiny, to i latasz nad progiem lapiac sie na tym, ze wcale nie walczysz o kazdy lyk powietrza

dodatkowo, gdybys regularnie, ale nawet niezbyt czesto, np 2 przy 6 dniach treningowych w tyg trenowal na progu lub powyzej, to taka jazda w dluzszej perspektywie spowodowalaby gorszy wzrost formy, niz jazda w moim przypadku ok 10-20hr pod progiem (nie pamietam dokladnie stref friela) z prostego powodu - czas na regeneracje bylby nierozsadnie dlugi, co uniemozliwiloby efektywne trenowanie przez caly tydzien...

Napisano

No nie całkiem. Fakt że trening na progu bardziej "wypruwa", niż jazda na progu w wyścigach, ale odczuwalny wysiłek jest dla mnie taki sam, tyle że na zawodach łatwiej się do niego zmobilizować. Na zawodach adrenalina i rywalizacja niweluje nieprzyjemne efekty jazdy na i ponad progiem, to według mnie cała różnica. Dlatego ludzie nie znający dobrze swojego organizmu, albo nie trenujący tolerancji na mleczan potrafią nagle i bez ostrzeżenia "zdechnąć" w czasie jazdy. Jechali nad progiem ale tego nie czuli.

Friel wprowadza tempówki na progu dopiero w rozbudowie, o ile pamiętam, stopniowo wydłużając długość od sześciominutowych interwałów, w dodatku najwyżej raz na tydzień, z lekkim treningiem następnego dnia. Dwa razy na tydzień to już może być dużo, to nie jest lekki trening. Ja w rozbudowie robiłem bez problemu 72 minuty tempówek na progu w dwunastominutowych interwałach, a kilka tygodni później 40 minut ciągłej tempówki, a następnego dnia 3h wytrzymałości w drugiej strefie. Po to się pracuje nad bazą i kilometrażem zimą, żeby się dobrze regenerować po takich ciężkich treningach :).

Napisano

A z tego co rozumiem to Friel ma też na myśli sprinty i starty bo to jazda na i powyżej progu. A wracając do pytań to jeśli w jeden dzień mam E1 i siłownie a przy tym liczba godzin tygodniowych to 6 to jak podzielić czas?

Napisano

Zrób siłownię i tyle. E1 tylko rozgrzewka. Przy 6 godzinach tygodniowo za wiele się nie natrenujesz. Nie upchasz w ten czas wszystkich jednostek treningowych, więc rób te, w których jesteś najsłabszy.

Napisano

broklyn20 --> zamiast pytać, weź ołówek i sobie rozpisz te treningi na kartce, to ci samo logicznie wyjdzie, gdzie i ile ma być tej siłowni. Jak chcesz do licha w tygodniu przygotowawczym w 6 godzinach upchnąć 8 treningów (bo E1 i siłownia to dwa treningi), w tym co najmniej jedno 1.5-2h E2?

Trzy pozostałe treningi zrobisz dwudziestominutowe? :)

Książka Friela jest tak napisana, że trzeba łączyć informacje rozrzucone po poszczególnych rozdziałach. Przeczytaj ze dwa razy, tak że będziesz wiedział gdzie co jest, a potem zamiast pisać na forum, po prostu otwórz ją i przeczytaj potrzebny fragment. Więcej na tym skorzystasz.

Krzysi3kk --> i na tym, i na tym. Wytrzymałość tlenowa to nie tylko płuca, ale i przygotowanie mięśni do wysiłku. A siła zawsze się przyda.

• 5 miesięcy temu...
Napisano

Podepnę się pod temat. Jeżeli w rubrykach przykładowych tygodni w różnych okresach, mam np: w sobotę A1, A2, A3, A6, to rozumiem, że wykonuję tylko jeden z tych treningów, lub np: A1 i A2 ale łączny czas wysiłku tych dwóch treningów jest dostosowany do mojego stopnia zaawansowania?

Dobrze rozumuję?

Napisano

oj da się ... nawet więcej jeździć a do tego 2h na progu.. zresztą jak dochodzi do rozbudowy to większość treningów jest ponad progiem...

Jak Ciebie Grabek pod XC tresuje, to nie dziw sie, ze bedziesz duzo pracowal w beztlenie. Zycze Ci naprawde szczerze, i trzymam kciuki, zebys za 2-3lata pojechal na amp i narobil tam balaganu w czubie :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...