Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[opona] Continental X-King

29 odpowiedzi w tym temacie

#21 rybciasum

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 29
  • 682 postów
  • Imię:Damian

Napisano 08 październik 2011 - 22:30

Czyli ten sam ból co w race kingach - trzymanie boczne, lipa :(, szukam czegoś co bardziej wybacza

Rowery

• admin

#22 Cox

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 9
  • 662 postów
  • Imię:Grzegorz
Garaż Rower

Napisano 10 październik 2011 - 21:30

ogólnie porównywalne z roro, lepiej trzyma na mokrych skałach ze względu na "lepką" gumę, mniejsze opory na asfalcie

#23 exocet

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 12
  • 408 postów
  • Imię:Jeżyk
Garaż Rower

Napisano 27 listopad 2011 - 12:11

witam
jest po sezonie napisze coś o X-k, pierwsze jakie miałem to 2,0 wersja Supersonc ( waga 404 i 409 g), uszczelniała się fatalnie ale w końcu się udało, niestety przy mojej wadze +80 kg opona straciła po kilku maratonach u GG sporo zębów, raz rozcięta na zawodach XC, ciekawostka - to nie jest typowa opona na błoto a w Krynicy na Powerade spisała się świetnie mimo konkretnego błotka..., jednak problemy z uszczelnianiem i zużycie SS skreślają tą oponę ( Superconic ) u mnie definitywnie.

Następnie nabyłem 2 szt X-K 2,2 RS, znowu problem z uszczelnieniem, po kilku próbach sukces. Komfort i trakcja nieporównywalnie lepsze od wersji 2,0 SS, balon większy od poprzedniej , napisze że w/g mnie wszystkie suche warunki to jej żywioł, szutry, piasek, skały itd, trzyma dobrze i jest szybka, w dodatku cicha, na błoto na przód założył bym coś z większym bieżnikiem, w zakrętach trzyma raczej dobrze po prostu trzeba ja wyczuć. Przy średnio mokrych warunkach tez da radę, trochę szybko się zapycha mokrym piaskiem czy błotem ale tez tej panierki nie trzyma długo ;)
Trochę pobawiłem się ciśnieniem w oponach i jak dla mnie na przedniej 1,8 tył około 2,0. Niestety, może to braki w technice jazdy ale w Istebnej dwa razy tylna opona przecięta, starłem się nie blokować koła. Opony przejechały około 600 -700 km, zużycie w normie, tylko te dwa rozcięcia.

Rozcięta trafia do zimówki, a na nowy sezon 2.2 Protection... i tu ciekawostka, oczywiście od razu da się odczuć że jest więcej gumy ( waga 532 g) mimo to spokojnie na obręcz da się założyć rękami, ale porównując wersją jest ....wąska, w zasadzie wygląda jak 2,0 SS... duże rozczarowanie, niedługo będę uszczelniał zobaczymy jak z tym pójdzie.. Oczywiście montowałem na tych samych obręczach.. Miałem tez u siebie przez chwile X-K 2,4 RS ( 578g )- porównując z Race King 2,2 jest nieco szersza ale naprawdę niewiele i zauważalnie większa od X-k 2,2, być może zagości u mnie na przednim kole,

X-kingi 2,2 Rs które kupiłem ważyły niestety więcej niż pokazuje katalog..517g i 509 g.
pzdr

Użytkownik exocet edytował ten post 27 listopad 2011 - 12:15

Merida Ninety-Six 92.. g,

dlaczego pieprzone pierożki są takie dobre a pieprzone życie juz takie nie ?!

#24 KMarcel

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 8 postów

Napisano 17 marzec 2012 - 09:42

Czy ktoś może mi coś napisać o XKingach, ale zwykłych zwijanych? Wszyscy zachwalają wersje RS lub SS, a te niestety wykraczają poza mój budżet. Szukam opon na wrmińskie lasy i na Mazovię (tu czasami jest piaszczyście) Zastanawiam się właśnie nad zwykłymi zwijanymi XK lub IRC Mythos.
Doradzi ktoś?
Szukam opon do ok. 550g, głównie na suche szutry i leśne dukty, jednak jak trochę popada nie chcę zmieniać opon. Muszą też sobie radzić w piachu. Obecne Karmy po wjeździe w głebszy piach myszkują okrutnie.

Użytkownik KMarcel edytował ten post 17 marzec 2012 - 09:44

#25 ammisiek

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 45 postów
  • Imię:Michał
Garaż Rower

Napisano 26 marzec 2012 - 20:29

Chciałbym się podpiąć do pytania kolegi u góry. Mam też pytanie. Pisaliście wcześniej, ze Conti zawyrza swoje rozmiary opon i że opona "2.4" jest jak 2.2, i jeżeli obecnie mam na swoich rawkach 2.0 to 2.2 lub 2.4 wejdą spokojnie, czy moge sobie tylko pomarzyć? I czy Race King mocno odstaje od X-kinga. Różnica w cenie jest duża, i nie wiem, jak jakość. W sezonie zamykam się w 1400 km, i chciałbym się dowiedzieć, czy to będzie jedyne 1400 km w ich pracy? Trochę pomieszałem, ale mam nadzieję, ze się połapiecie, i zgóry dzięks za odp.

Rowery

• admin

#26 tobike

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 20
  • 493 postów
  • Imię:Tomek

Napisano 28 marzec 2012 - 13:32

RK Supersonic przy moich XK Protection wyglądają jak potwory, mają strasznie duży balon. Swoich XK nie testowałem jeszcze na piasku ale w weekend to zrobię, XK Protection lubią niskie ciśnienie, zdarzyło mi się jechać na 1 atm, 2 atm jest w zupełności wystarczające a poprzednie Kendy Karmy musiały mieć około 3 atm. waga XK Protection u mnie to 570g
Pozdrawiam Tobike

#27 Cox

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 9
  • 662 postów
  • Imię:Grzegorz
Garaż Rower

Napisano 29 marzec 2012 - 21:49

taka uwaga o XK supersonic

GUBI KLOCKI BOCZNE!

jest to raczej opona tylko race day, jeżeli chcemy być w jakikolwiek sposób ekonomiczni w czasach kryzysu

#28 tobike

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 20
  • 493 postów
  • Imię:Tomek

Napisano 30 marzec 2012 - 12:16

Wczoraj oponki zaliczyły piasek i powiem że radzą sobie dobrze, z większą prędkością pokonują go swobodnie ale ja mam fulla z szerszą kierą więc to też ma wpływ, jutro postaram się w głębokim piasku je przetestować
Pozdrawiam Tobike

#29 exocet

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 12
  • 408 postów
  • Imię:Jeżyk
Garaż Rower

Napisano 07 kwiecień 2012 - 18:08

Wyświetl postUżytkownik ammisiek dnia 26 marzec 2012 - 20:29 napisał

Chciałbym się podpiąć do pytania kolegi u góry. Mam też pytanie. Pisaliście wcześniej, ze Conti zawyrza swoje rozmiary opon i że opona "2.4" jest jak 2.2, i jeżeli obecnie mam na swoich rawkach 2.0 to 2.2 lub 2.4 wejdą spokojnie, czy moge sobie tylko pomarzyć? I czy Race King mocno odstaje od X-kinga. Różnica w cenie jest duża, i nie wiem, jak jakość. W sezonie zamykam się w 1400 km, i chciałbym się dowiedzieć, czy to będzie jedyne 1400 km w ich pracy? Trochę pomieszałem, ale mam nadzieję, ze się połapiecie, i zgóry dzięks za odp.

1400 km - w terenie czy po asfalcie to robi różnice ..
czy Conti zawyża chyba nie bardzo, RK i XK w wersji RS a także zwykłe zwijane wyglądają na znacznie szersze od np Rocket Rona, mam też XK 2,4 i jest naaprawde duży balon :), znajdź w galerii wstawiłem tam porównawcze fotki Xkinga i RK
Race King jest wyższa i przez to bardziej komfortowa, z kolei XK daje rade nawet w błocie.

Mam info dla uszczelniających opony Conti w wersji RS - ja do tej pory miałem z tym problemy , strasznie długo nie chciały się uszczelnić. Przeczytałem na jakimś zagranicznym forum ( na naszym nie widziałem takiego wątku) że dobrze jest przed uszczelnianiem zmatowić delikatnie wewnętrzna stronę opony, kto miał Conti w ww wersjach wie o co chodzi - w środku opona ma taka śliska powłokę... , drobnym papierem ściernym ale nie spiłować tylko lekutenko , - uszczelniłem teraz dwie opony Race king 2,2 i Xking 2,2 - może to przypadek, ale od razu zadziałało, po zalaniu mleczkiem leżakowały parę godzin na każdej stronie - od 2 tyg cienienie z opon nie schodzi., także tego.., działa, albo tak miało być ..

Wesołych B)

pzdr
Merida Ninety-Six 92.. g,

dlaczego pieprzone pierożki są takie dobre a pieprzone życie juz takie nie ?!

#30 kapsell

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 10
  • 274 postów

Napisano 30 kwiecień 2012 - 07:39

Zaliczyłem maraton w błotku (średnim), dużo bruku, lesna sciezki i szuter. Powiem ze oponki spisały sie na medal. Zadnych uslizgow, czy poczucia braku kontroli.
2xXK supersonic na dętkach