Oto część z listu który wysyłałem koledze rowerzyście będąc zapytanym o Dual Control. Przy większej ilości czasu, bądź jeśli będą pytania/zainteresowanie tematem napiszę coś więcej.
Treść części listu:
"Zapomniałbym , miałem jeszcze napisać coś na temat Dual Control… Otóż, dla mnie świetny system, wolę to niż trigery, bądź rapidy, a już na pewno niż gripshifty, ale jak by mi ktoś zabrał a w ich miejsce wstawiłby RadpidFire XTR chyba bym nie płakał.
Kwestia przyzwyczajenia i tego co kto lubi, dlatego irytują mnie teksty typu: „Dual Control jest najlepsze a reszta to chała”, czy też na odwrót, to samo tyczy się „Shimano czy SRAM” i tutaj często widzimy hasła typu „SRAM BEST OF, Shimano KUPA”.
Ergonomia DC według mnie(podkreślam słowa „według mnie”) jest rewelacyjna, nie muszę ściągać palców z klamki, żeby przerzucić, bardzo łatwo jest hamować i zmieniać biegi-poezja. Kapitalna sprawa na podjazdy, bo wtedy z reguły w razie „W” zrzucamy bieg, więc możemy całą dłonią trzymać kierownicę, a czasami, jeśli już chcemy zrzucić bieg, to dajemy jeden palec do góry i gotowe. Tak samo jest z rogami, przez parę dni miałem zamontowane do kierownicy rogi kumpla i też się świetnie zmieniało biegi, nie wyobrażam sobie wtedy cyngli, a już tym bardziej obrotowych.
Precyzja zmiany biegów w połączeniu z przerzutką XTR’a jest świetna, ale trzeba się trochę pomęczyć z regulacją. Biegi także zmieniają się szybko. Jedyne do czego można się doczepić, to lewa manetka przy której trzeba użyć troszkę więcej siły, żeby zmienić na wyższy bieg, ale to według mnie też taki wymuszony minus całego systemu. Ogólnie jeśli ktoś mnie pyta o DC, to po prostu mówię: „Masz rower, przejedź się kawałek i sam się przekonasz”, wiele osób nie może się przyzwyczaić a mimo wszystko mówią, że system ciekawy i może być dobry, tylko że odruchowo im palce latają po cyngle
A co do trwałości, to nie wiem… JA używam dopiero od 4 miesięcy, ale luzów niema, wszystko działa jak wcześniej. Ponoć jest mniejsza siła hamowania z Dual Controlami, ale nie potrafię tego potwierdzić, bo przy zaciskach XTR(przód 960, tył 970) po prostu boję się zacisnąć mocno klamkę. Na zjazdach w lesie też nie używam zbyt wiele siły, więc mi wystarcza(ważę niecałe 70kg)".
Pozdrawiam

Rower