Użytkownik Piksel dnia 16 sierpień 2011 - 21:36 napisał
Nawiązując do postu kolegi Endruja010.Tu nie chodzi tylko o ubranie, ale np. w przypadku ubrania cywilnego strój.Jeśli widzę rowerzystę jadącego w jenasach, koszuli i butach nike, to raczej z rowerem ma nie wiele wspólnego...
Hmmm... czyżby??? Nie żebyś uraził moje uczucia

ale...
Jeździmy (ja i moja rodzinka) od wielu, wielu lat całkiem sporo rekreacyjnie/turystycznie i... dla mnie (zresztą nie tylko dla mnie) spodnie jeansowe
oraz wygodne obuwie (Nike, Rebook czy inne) to najwygodniejszy strój czy to na rower, czy też na spacer...
Górne partie ciała okryte zależnie od pogody.
Dla mnie "wskakiwanie" w specjalny strój, tylko po to, by "wsiąść na rower" mija się z celem i jest mało praktyczne.
No cóż, kiedyś nie było takich... dyskusji czy dylematów typu:
Bleee, w jeansach na rowerze...??? to musi być "lamer"
Ubiera się to, w czym wygodnie.
Teraz nastała IMHO swego rodzaju moda na "rajtuzy", "pampersy", SPD itp., itd. bo to takie... bardziej PRO...
Oczywiście, są ludzie, którzy "ubierają" się tak świadomie albowiem wiedzą dlaczego i w jakim celu.
Ale IMHO wielu robi to tylko po to, by się "wpasować" w wizerunek "PRO"... by poczuć się bardziej "PRO" w oczach innych...
Użytkownik aggressor dnia 17 sierpień 2011 - 20:43 napisał
Witam serdecznie.
Mieszkam w UK i tutaj jeżdżę rowerem.Jeśli chodzi o pozdrawianie się to poza miastem każdy każdego pozdrawia.Nieważne czy jedzie rowerem czy idzie na pieszo,wszyscy wszystkich pozdrawiają.
Co do kierowców tez złego słowa powiedzieć nie mogę.
Wczoraj jechałem z pracy rowerkiem po ulicy i miałem zamiar skręcić w prawo (przecinam os jezdni) obejrzałem się do tylu żeby sprawdzić czy coś jedzie.Nie sygnalizowałem jeszcze że będę skręcał, a kierowca za mną zwolnił i jechał chwile z moja prędkością aż do momentu kiedy skręciłem. Podniosłem rękę w ramach podziękowania na co on zrobił to samo.Pełna kultura.
Pozdrawiam.
Dokładnie tak samo jest na Zielonej Wyspie... i to mi się podoba - życzliwość i uśmiech na każdym kroku.
Aczkolwiek chamscy kierowcy i bez wyobraźni też tutaj istnieją.
Pozdrówka!
Użytkownik dziobolek edytował ten post 05 wrzesień 2011 - 14:37