Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[kultura jazdy] pozdrowienia na drodze

246 odpowiedzi w tym temacie

#241 TPD

Amator

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 56 postów
  • Imię:Krzysztof
Garaż Rower

Napisano 29 marzec 2012 - 20:47

szczerze powiem wam jak jeżdzę quadem lub crossem to własnie pozdrawianie jest podstawą jechał typek harleyem to podniósł ręke ale na rowerze raz na jakiś czas

Rowery

• admin

#242 helhaim

Amator

• Użytkownik
  • Reputacja: 4
  • 97 postów
  • Imię:Bartosz
Garaż Rower

Napisano 29 marzec 2012 - 20:54

pewnie dlatego, że grupy motocyklowe czy inne są bardziej "zgrane" w sensie prznależności do określonego hobby czy też grupy społecznej (fora, blogi itp). Póki co to jest mało widoczne jeśli chodzi o rowerki, ale myslę, że to się z czasem poprawi, bo ludzi na dwóch kółkach bez silnika przybywa;]

#243 Wazaa

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 10
  • 153 postów

Napisano 29 marzec 2012 - 21:19

Ja zauważyłem pewną prawidłowość. Rowerzyści z wyboru - w kaskach, strojach kolarskich i na kolorowych maszynach bardziej są skorzy do pozdrowień, niż rowerzyści z konieczności, np. babcia na damce z zakupami, czy dziadek z kosą jadący w pole. :D

#244 iza121

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 16
  • 328 postów
Garaż Rower

Napisano 29 marzec 2012 - 21:40

tak, wynika to z faktu, że taka babcia nawet o tym nie myśli, że teoretycznie miałaby należeć do środowiska - szalonych, wściekłych, szybko pędzących rowerzystów, którzy atakują z każdej strony :P ale osobiście jestem daleka od ignorowania rowerzystów na słabszym sprzęcie - gdybym już pozdrawiała to wszystkich, których napotkałabym w terenie (w mieście już niekoniecznie)

#245 tomekfpc

Amator

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 63 postów
  • Imię:Tomasz
Garaż Rower

Napisano 30 marzec 2012 - 17:07

ja nie widziałem pozdrawiających się rowerzystów ;) za to jak biegam to prawie każdy biegający z uśmiechem podnosi łapę w górę ;D

Rowery

• admin

#246 rzezniol

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 26
  • 481 postów
  • Imię:Michał
Garaż Rower

Napisano 31 marzec 2012 - 18:00

:) z moich obserwacji ...

Często smigam z kumplem ... ja w swoim ekwipunku mam kask i rowerowe ciuszki ... kumpel powiedzmy smiga na cywila ... siłą rzeczy jedziemy w tym samym tempie ...

Napotkany "zadeklarowany" rowerzysa (kask, rowerowe ciuszki) jak już pozdrawia zazwyczaj ignoruje kumpla a mi kiwnie łapka ...

Jak smigałem swego czasy na motocyklu to powiedzmy sprawa sie miała podobnie ... motocyklista motocykliście pozdrowionko zazwyczaj jak sie patrzy ... skutery i inne tego typu piździki zazwyczaj były ignorowane ...
Wiec przynależność do pewnej okreslonej grupy jak najbardziedj ma znaczenie :)

Pozdro

#247 Tofi

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 13
  • 354 postów
  • Imię:Teodor
Garaż Rower

Napisano 31 marzec 2012 - 18:17

Przyszło mi żyć w kraju gdzie taka przynależność nie ma znaczenia, bo uprzejmości są na porządku dziennym, co ciekawe pozdrowiła mnie nawet starsza babcia jadąca przeciwległą stroną, kiedy to utykając na jedną nogę, z rozdartymi spodniami, z ręką w pseudo temblaku, pchałem swój rower chodnikiem w kierunku pogotowia.

Użytkownik Tofi edytował ten post 31 marzec 2012 - 18:17