Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

Kross Team

455 odpowiedzi w tym temacie

#41 xalienx

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 7 postów

Napisano 30 maj 2009 - 11:51

Witam mam małe pytanko odnośnie pedałów macie może jakieś typy które możecie polecić bo nosze
się z zamiarem wymiany a nie wiem w sumie na co , dodam iż wolałbym chyba nie SPD :)

Rowery

• admin

#42 kezcuzj

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 1
  • 206 postów
  • Imię:Janek

Napisano 02 czerwiec 2009 - 15:20

Ja zgłaszam swoją kandydaturę na członka Kross Team :P z taką o to maszynką: http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...mp;#entry585975 :D
Boimy się tego, czego nie rozumiemy.

http://www.forumrowe...showtopic=52718

#43 Bl1nk

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 19 postów

Napisano 04 czerwiec 2009 - 15:29

Mam taką prośbę do właścicieli Krossa modeli z serii "Level 2008" wszystko jedno czy A2, A4 lub A6. Mógłby ktoś zmierzyć wymiary ze zdjęcia przy stojącym rowerze dla modelu z ramą 19" i 21" ? Planuje kupic Level A2 2008, niestety nie moge sie do niego nigdzie przymierzyc i zostaje mi tylko zakup przez net. Niestety mam taki wzrost i dlugosc nogi ze najlepsza bylaby 20" ale w tym roczniku niestety takiej nie ma i musze wybrac 19" lub 21". Byłbym wdzięczny gdyby ktos poswiecil na to te raptem kilka sekund i podal tutaj te dlugosci lub na PW, pozdrawiam

Dołączona grafika

#44 arroyo

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 27
  • 1165 postów
  • Imię:Rafał

Napisano 04 czerwiec 2009 - 16:29

19" L: 64 H: 78

Też mam wzrost na 20", tj 185cm, ale 19" pasuje.
Dołączona grafika

#45 Bl1nk

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 19 postów

Napisano 04 czerwiec 2009 - 17:07

dzieki arroyo, bede wdzieczny jak jeszcze ktos poda wymiary ze zdjecia dla ramy 21"

Rowery

• admin

#46 WonskiMD

Świeżak

• Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 06 czerwiec 2009 - 18:39

Równiez witam wszystkich, którzy maja przyjemnośc jeździć na Krossach ;) Jestem posiadaczem modelu A2 XT Export z ramą 09. Mam do was pytanie :D Mozna na nim bez obaw skakać z niewielkich hopek czy raczej nie bardzo? Rama jest z Alu 7005 (przynajmniej tak jest napisane na ramie), amortyzator Suntour XCR.

#47 arroyo

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 1165 postów

Napisano 06 czerwiec 2009 - 18:54

To jest rower do XC, nie do skakania. Ani rama, ani amor, ani osprzęt nie są przystosowane do skoków., tj. wytrzymać mogą, ale nie muszą.
Dołączona grafika

#48 WonskiMD

Świeżak

• Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 06 czerwiec 2009 - 20:20

Wiem, ale nie chodzi mi o duże skoki tylko o zwykle miedze (powiedzmy 0,5m) które mogą wystąpić na trasie :) Nie chciałbym po prostu zwalniac i po nich zjezdzać ale miękko zeskoczyc z czystym sumieniem :D

#49 reggaemat

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 3 postów
  • Imię:Mateusz

Napisano 06 czerwiec 2009 - 20:25

wydaje mi się że tak , rama nie jest z plastku żeby się złamała a marketówką też nie jest więc czemu by nie? 0,5m jest ok podwarunkiem że nie jest to nasyp tj. hopa tylko wyskok na trasie z korzenia itp. tak mi sie wydaje :) pzodrawiam

#50 Michalek

Świeżak

• Użytkownik
  • 45 postów
  • Imię:Michał

Napisano 06 czerwiec 2009 - 20:54

Bl1nk - jak jeszcze Ci potrzebne, to jutro zmierzę i napiszę wymiary 21"

#51 Bl1nk

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 19 postów

Napisano 07 czerwiec 2009 - 09:38

byłbym wdzieczny

#52 Michalek

Świeżak

• Użytkownik
  • 45 postów
  • Imię:Michał

Napisano 08 czerwiec 2009 - 21:04

Nie ma to jak 2 dni bez neta :thumbsup:
Mierzyłem wczoraj, tylko niestety nie bardzo się orientuje gdzie i jak należy to zmierzyć, ale wyszło mi mniej więcej + 2-3 cm do wymiarów 19". Najlepiej jak ktoś jeszcze poda swoje wymiary dla 21" bądź napisze odkąd dokąd trzeba zmierzyć :)

#53 Micusek

Maniak

• Użytkownik
  • 216 postów
  • Imię:Mikołaj

Napisano 10 czerwiec 2009 - 18:04

Elosza bambosza dla wszystkich krossowców ;] Ja się witam i mój krossik A4 '08 również ;] Takie małe pytanko , co polecacie zmienić na początek ? Amorka mam XCR i narazie go chyba nie zmienie (rower mam z 7-10 dni ,a amor dopiero jak się bedzie psuł to pójdzie na złom) . Nie tyle ze nie mam progu pieniężnego co nie wiem ile w ogóle może wynieść jakas ciekawa zmiana ;] Opony na lżejsze ? Coś innego ?
Oczwyście to że nie mam progu to nie znaczy (jeśli ktoś w ogóle mi podpowie ;p) ,że mam szaleć . Z 300-500 zł ... jestem póki co ubogi w piniądz.
pozdrówka
„A moc pałowania była tak wielka!”

#54 Kamyl

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 39 postów

Napisano 19 czerwiec 2009 - 18:47

Witam.
Kupiłem ramę A6'08 i mam pewien problem. Ponieważ posiadam hamulce tarczowe a przy górnej rurze są wszystkie przelotki jak pod przerzutki, v'ki a na tylnym trójkącie jest tak, że trzeba by spuszczać płyn i przetykać przewód. Czy tylko mi trafił się taki model? Macie jakieś patenty (nie licząc zipów).
I od razu dopisuje się do klubu :D - opis i zdjęcia najprawdopodobniej w niedzielę.
Pozdrawiam

#55 arroyo

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 1165 postów

Napisano 19 czerwiec 2009 - 20:16

Jakiś dziwny problem masz, przy górnej rurze środkowa "przelotka" to tylko dwa miejsca do których mocuje się pancerz linki/przewód hamulcowy plastikowymi uchwytami albo zipami, podobnie przy tylnym trójkącie, na lewej rurze masz kolejną taką "przelotkę" na przewód. Niczego nie trzeba przetykać.
Dołączona grafika

#56 Kamyl

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 39 postów

Napisano 21 czerwiec 2009 - 12:14

Witam.

Na szybko po przekładce wygląda następująco (fotki robione E50 więc szału nie ma):
Dołączona grafika

Przewód tylnego hamulca będzie nowy bo stary jest za krótki.

Konfiguracja:
Rama + hak KROSS A6
Stery Boplight
Amortyzator Magura Odur + manetka
Korba i suport Deore LX2005 FC-M580 + koronki slx
Przerzutka przód Shimano Deore XT FD-M761
Przerzutka tył Shimano Deore XT RD-M772
Kaseta Sram PG-950 R 11-26
Łańcuch XT HG-93
Manetki Shimano Deore XT 3/9 SL-M751
Klamki Shimano XT BR-M765
Hamulce Shimano XTR BR-M965
Koła Mavic CrossRide
Opony Maxxis CrossMark
Pedały Shimano PD-M520
Chwyty Pianka Author
Kierownica Truvativ XR
Mostek BBB BHS-10, 100mm +/- 5o
Siodło BBB BSD-07
Sztyca BBB BSP-20 (400mm)
Zacisk sztycy BBB BSP-82

A co do przelotki na tylnym trójkącie to wygląda tak:
Dołączona grafika
Mocowania na górnej rurze to wszystkie są takie same i są trzy komplety do zestawu pancerza z linką (jak będę miał aparat to zrobię wyraźne zdjęcia).

Pozdrawiam

#57 arroyo

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 1165 postów

Napisano 21 czerwiec 2009 - 20:22

Sprzedawca poleciał po całości instalując tylny hamulec :) Dziwna rzecz, w mojej ramie ta przelotka jest przecięta w połowie, do tego od dołu ma dwie dziurki aby pociągnąć zipa. W sumie mógłbyś to wyciąć sam (nie zalecane, utrata gwarancji), ale lepiej będzie jak po prostu przyczepisz przewód zipem a przy okazji serwisu hamulca zainstalujesz przewód tak jak być powinno.
Dołączona grafika

#58 kiniu2

Pro

• Użytkownik
  • 135 postów
  • Imię:Jacek

Napisano 22 czerwiec 2009 - 18:54

Po kiego przetykać przez te przelotki? Przyczepiasz zipem i wsio. Ja tak mam i nic się nie dzieje... :D
Pozdro

#59 kezcuzj

Maniak

• Użytkownik
  • 206 postów
  • Imię:Janek

Napisano 22 czerwiec 2009 - 19:20

A jeżeli nie zipem to może przyda ci się to: http://velo.pl/www/p...=1&pk=%&id=1401 lub to http://velo.pl/www/p...=1&pk=%&id=1402 albo to http://velo.pl/www/p...=1&pk=%&id=1552.
Nie rozumiem tylko polityki Krossa... Dlaczego niektóre ramy mają normalne mocowanie pod przewód hamulca hydraulicznego, a niektóre takie badziewne przelotki jak kolega, które w pewnym sensie wymuszają korzystanie z vałek lub mechanicznych tarczy... (?) :D
Boimy się tego, czego nie rozumiemy.

http://www.forumrowe...showtopic=52718

#60 kryszniok

Amator

• Użytkownik
  • 58 postów
  • Imię:Dominik

Napisano 28 czerwiec 2009 - 18:57

A na zdjęciu nie jest przypadkiem rama z 2006 roku? Ja mam Krossa A8 z 2007 i przelotki są takie jak być powinny, a z tego co pamiętam to w latach wcześniejszych jakieś cyrki z przelotkami w tych ramach były.