Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[v-ki] XTR

• Zamknięty Temat jest zamknięty
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 SLAWSKOO

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 18 postów

Napisano 14 listopad 2006 - 09:25

Witam Was!!
Mam w rowerku hamulce XTR, i dowiedziałem się (tz. taki jeden sprzedawca) powiedział mi żebym je sprzedał
i założył XT. a resztę kasy zainwestować w KOrby bo ma narazię Deore. Co wy o tym sadzice. warto zrobic takie cos?? W sumie kumpel ma XT równica jest niewielka w pracy miedzy jednymi a drugimi hamulcami.

Użytkownik Ecia edytował ten post 14 listopad 2006 - 17:52

Rowery

• admin

#2 topol

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 22
  • 1031 postów
  • Imię:topol
Garaż Rower

Napisano 14 listopad 2006 - 13:59

Nic nie wymieniaj.Z pod znaku XTR hamulce nie moga byc złe.
Dobrze wyreguluj,oczysc obrecze,ewentualnie wymień klocki.I hample beda wzorowe.

#3 baksik22

Stały bywalec

• Zasłużony user
  • 1219 postów
  • Imię:Paweł

Napisano 14 listopad 2006 - 17:46

Topol on nie powiedział ze te hamulce zle dzialaja on zapytał czy dobrze zrobi jesli zmieni hamulce na model niższe i kupi dobrą korbę:)
A teraz co do twego pytania ja bym nie zmieniał bo teraz masz świetne hamulce a jak je sprzedaż i kupisz dobrą korbę to za jakiś czas będziesz kupował znów hamulce i wyjdzie cie to drożej lepiej na korbę pozbierać sobie osobno:)

#4 sebekfireman

Master

• Elita
  • Reputacja: 10
  • 2057 postów

Napisano 14 listopad 2006 - 19:21

Cytat

Witam Was!!
Mam w rowerku hamulce XTR, i dowiedziałem się (tz. taki jeden sprzedawca) powiedział mi żebym je sprzedał
i założył XT. a resztę kasy zainwestować w KOrby bo ma narazię Deore. Co wy o tym sadzice. warto zrobic takie cos??
Wg mnie warto zrobić takie coś z tym że ja bym nie wymieniał na hamulce XT tylko na Avida SD 5. Bo wg mnie lepiej mieć dobre hamulce i do tego korbę, niż mieć dobre hamulce i znaczek XTR.
Moja strona - www.rowersebek.prv.pl
Mój bike - ACCENT ELNORTE - Zobacz foto

#5 szakq

Stary wyjadacz

• Elita
  • Reputacja: 1
  • 4351 postów

Napisano 14 listopad 2006 - 21:01

wg bikeboard to xt maja wieksza sile niz xtr-oczywiscie wage rownierz,
zalezy wszystko od tego jaka cene uzyskalbys za te hamulce i rownierz polecalbym zmiaane na jakies avidy chocby sd5 czy sd7 niz na xt-tak czy inaczej wymieniac ktorekolwiek z tych V-breakow oplaca sie jedynie na tarcze juz a dobra korba dlugo posluzy-moze xt za okolo 450zł(trzeba by sporo dolozyc jednak chyba ze deore w stanie idealnym i kasa by dobra wpadla za nia) albo lx za 330zł??

Rowery

• admin

#6 Sławek

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 5
  • 419 postów

Napisano 21 listopad 2006 - 16:00

Ja bym swoich xtr na nic nie wymienił, no chyba ze na tarcze. Chodzą perfekcyjnie, siła wystarczająca, dobra modulacja. Nic wiecej mi do szczescia nie potrzeba

#7 SLAWSKOO

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 18 postów

Napisano 23 listopad 2006 - 20:22

NO to chyba jednak zostane przy tym co mam. Rower z tymi hamulcami mam juz prawie 2 tygodnie i Hamulce sprawuja sie wzorowo, a dostały juz troszke po klockach;)
Chyba sobie pozbieram kase i kupie trozke puźnij jakas leprza korbe.
Dzieki za podpowiedzi.

#8 ultrasoniak

Świeżak

• Użytkownik
  • 14 postów
  • Imię:Krzysiek
Garaż Rower

Napisano 09 październik 2011 - 20:24

Według mnie użytkownika vałek xtr jak i wielu innych hamulców typu v brake xtr-y wnoszą coś do hamulców tego typu bo mają równoległe dociskanie klocków precyzję, działania świetną modulację przewyższającą wiele droższych konstrukcji tarczowych.Fakt są drogie i trzeba o nie dbać ale nie zamienił bym na inne. Z klamkami xtr pracują doskonale i nie chodzi tu o siłę której nie brakuje bo każdą vałkę nawet taką za 10 zł można szybko zblokować koło tylko o czucie i modulację i łatwość ustawienia klocków, oraz mniejsze ich zużycie oraz obręczy. Budując rowerek chciałem oszczędzić na heblach a skończyło się że kupiłem jednak xtr-y. Natomiast (wkładki) klocki shimano nie chciały współpracować z moimi obręczami piszczały wyły szybko zamieniłem je na kelisy.

#9 premier2

Master

• Mod Team
  • Reputacja: 45
  • 2060 postów
  • Imię:Przemek
Garaż Rower

Napisano 09 październik 2011 - 22:01

Kolega z zawodu jest archeologiem? Proponuję spojrzeć na datę ostatniego posta...

Zamykam