Forum rowerowe

• Jesteśmyna

* * * * * 1 głosy

[tarczowe hydrauliczne]Avid Juicy 5

• Nie możesz odpowiedzieć
74 odpowiedzi w tym temacie

#61 Odi

Emeryt

• Mod Team
  • Reputacja: 36
  • 6162 postów
  • Imię:Tomek

Napisano 12 czerwiec 2009 - 21:27

Tak to jest jak się robi coś bez odpowiedniej wiedzy. Prawdopodobnie zapowietrzyłeś hamulce. W hydraulikach nigdy nie wdusza się klamki gdy nic nie ma pomiędzy klockami. Wsadź śrubokręt między klocki i się trochę posiłuj (tylko z rozwagą) i może uda się rozepchnąć klocki.
Marzenia są rajem, z którego nikt nas nie wygoni.

http://so.pwn.pl/ - słownik ortograficzny
moja mała wyścigówka - http://img155.images.../img8271mp0.jpg
   Dołączona grafika

Rowery

• admin

#62 Andrew

Master

• Mod Team
  • Reputacja: 234
  • 2986 postów

Napisano 12 czerwiec 2009 - 22:18

no disk syndrome - hamulec zapowietrzony najpewniej. Cały płyn poszedł w dół, a przez membranę zassał powietrze. Da się to naprawić, przez rozepchanie klocków a jeżeli jest to niemożliwe, to należy wpiąć się strzykawką w klamkę i wtedy spróbować je rozepchnąć a potem odpowietrzyć klamkę..

#63 ulvgar

Master

• Mod Team
  • Reputacja: 16
  • 2242 postów
  • Imię:Paweł

Napisano 13 czerwiec 2009 - 11:02

Przez jaką membranę? Jak mozna dolać płynu do zamkniętego układu?
Odnośnie Juicy Carbon to w tym sezonie używam ich z tarczami XTR 160/140 i jakość hamowania się wyraźnie poprawiła. Zauważyłem, że tarcza mniej obciera o klocki, łatwiej się daje ustawić a po wyjęciu i zakładaniu koła właściwie nie muszę korygować zacisku względem tarczy. Aha, i mniej piszczy w deszczu :( Koła to Mavic Crossride disc, a klocki to półmetaliczne Zeit .

#64 Andrew

Master

• Mod Team
  • Reputacja: 234
  • 2986 postów

Napisano 13 czerwiec 2009 - 11:42

Wyświetl postUżytkownik ulvgar dnia 13.06.2009, 12:02 napisał

Przez jaką membranę? Jak mozna dolać płynu do zamkniętego układu?
Odnośnie Juicy Carbon to w tym sezonie używam ich z tarczami XTR 160/140 i jakość hamowania się wyraźnie poprawiła. Zauważyłem, że tarcza mniej obciera o klocki, łatwiej się daje ustawić a po wyjęciu i zakładaniu koła właściwie nie muszę korygować zacisku względem tarczy. Aha, i mniej piszczy w deszczu ;) Koła to Mavic Crossride disc, a klocki to półmetaliczne Zeit .

Membrana jest w klamce pod pokrywką zbiorcznika wyrównawczego. Zarówno w pokrywce jak i w membranie jest malutki otworek.

Płyn można dolać, jeżeli jest go za mało w układzie. Wystarczy do tego zestaw do odpowietrzania. Układ można napełnić tylko na 100% objętości, nie da się go przepełnić ani wytworzyć w nim jakiegoś ciśnienia strzykawą. Jeżeli hamulec jest oryginalnie zalany np w 70%, to może się zdarzyć, że cylinder zamiast płynu ze zbiorniczka, zassie powietrze, a w skutek tego klamka się zapadnie.

To ciekawe co piszesz odnośnie tarcz. Dyski shimano mają mniejszą powierzchnię, więc na pewno trochę gorzej współpracują z zaciskami avida.
Ja właśnie zakupiłem tarczę hayesa 160mm. Jest ona nieco szersza od G2CS, przez co idealnie "dogada się" z szerszymi okładzinami Kool-stop.

PS> mi w deszczu NIC nie piszczy. Wystarczyła miedzianka:)

#65 ulvgar

Master

• Mod Team
  • Reputacja: 16
  • 2242 postów
  • Imię:Paweł

Napisano 01 lipiec 2009 - 01:03

Pisałem o jakości, nie sile hamowania :confused: Podczas używania tarcz XTR zauważyłem, że ten zestaw jest sztywniejszy, przez co nie dzwoni tak jak G2 Avida, śmiem twierdzić, że szybciej daje się na nich ustawić zacisk względem tarczy.
Odnośnie Juicy. Czy podczas odpowietrzania robicie coś z klamką? Czy trzeba zmienić jej odległość względem kierownicy? Dziś się troszkę bawiłem i ustawiłem klamkę jak najdalej się dało. Efekt - zablokowane koło. Może warto nad tym popracować przy zalewaniu? Najpierw wykręcić tę śrubkę, czyli zmniejszyć odległość klamki) a po zamknięciu układu przywrócić ją do optymalnej pozycji dla naszych palców. Co o tym sądzicie? Szukałem manuali po polsku by sprawdzić jak się to robi (kiedyś trafiłem na niezłą instrukcję z Magazynu Rowerowego, niestety File Not Found).

Rowery

• admin

#66 FaRadek

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 24 postów
  • Imię:Radek

Napisano 24 wrzesień 2009 - 19:16

Mam pewien problem. Próbuję odpowietrzyć J5 z przodu i nie mogę. Mam Avid bleed kit, oglądałem ten filmik na youtube, czytałem krążące po necie skany jak się odpowietrza, 3 razy mi się udało wszystko idealnie zrobić. Ale teraz robię wszystko z instrukcją i lipa tak jakby klamka była zapowietrzona, próbowałem 2 razy powtórzyć czynność i nie dało skutku. Hamulec ma na moje oko z 10-12 tyś km. Na początku działał ok, ale potem zaczęły się problemy, zapowietrzył się nie wiadomo z jakiego powodu (mam z tyłu J5 o przebiegu 6 tyś i nic nie robiłem), jak odpowietrzałem to jakieś jakby sparciałe uszczelki w docie pływały :wallbash:. Nie wiem, ale mam wrażenie, że walnięta jest jakaś. Może macie pomysł która to może być? Warte naprawy czy puścić jako uszkodzony i kupić nowy.

Dodając opinię na temat tego hampla to na tarczy 185 daje radę, nawet nagrzany nie traci skuteczności. I to wszystko na oryginalnych klockach, które wytrzymały mi notabene te 10-12 tyś km. Spokojnie zatrzymują 73 kg + rower i osprzęt. Tylko według mnie dość trudno ustawić odpowiednio zacisk. (ta metoda z wciśnięciem i dokręceniem śrubek rzadko działa).

#67 Schwefel

Loża szyderców

• Admin
  • Reputacja: 270
  • 11482 postów
Garaż Rower

Napisano 24 wrzesień 2009 - 20:15

Jeżeli uszczelki pływały to masz już odpowiedź. Same uszczelki to nie jest jakiś wielki koszt więc, możesz go rozebrać na części pierwsze i poszukać "dziury".
Na forum ekspertem od Juicy jest Andrew, więc do niego uderz na priv.
Schwefel photoblog

"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

#68 kipps

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 4
  • 136 postów
  • Imię:Elvis

Napisano 27 listopad 2009 - 18:31

Chciałbym odświeżyć temat w kwestii hamulców hydraulicznych w cenie około 500-550zł (nówek). Wiem, że w tej cenie polecane są często Juicy 5 oraz Shimano SLX.
Jeszcze nie jeździłem nigdy na hydraulikach, dlatego chciałbym od razu dokonać właściwego wyboru. Czy moglibyście mi je porównać pod względem:
1. Awaryjności, łatwości samodzielnego serwisu, dostępności i kosztowności części zamiennych.
2. Różnic w kosztach eksploatacji: czy drastycznie się różnią np cenami klocków hamulcowych, płynu hydraulicznego
3. Jak mogą się różnić pod względem jakiś niepożądanych dźwięków, stuków i tzw. rezonansu (zależy mi na ciszy :confused: )
Wiem, że Juicy 5 górują modulacją (co jest dla mnie ważne), natomiast SLX'y siłą hamowania. Jeśli bylibyście mi w stanie odpowiedzieć na moje wątpliwości to sądzę że będę mógł dokonać właściwego wyboru w tej kwestii.
Acha jeżdzę w XC, amortyzator (będzie )Suntour Epicon, moja waga 92-95kg wzrost 187cm, gór raczej nie zobaczę, jedynie niewielkie górki i wzniesienia.
Jaki rozmiar tarcz polecicie?
Root Amdin

#69 mati199

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 18
  • 1246 postów
  • Imię:Mati

Napisano 27 listopad 2009 - 18:45

2. Cena eksploatacji będzie podobna
3. W zależności od użytych klocków i warunków pogodowych

Wtrące coś od siebie. Miałem okazje porównywać J5 i SLX. SLX wręcz miażdża J5 pod względem siły, co gorsza na oryginalnych klockach. Przypomnę w Avidzie w oryginale metale, w SLX organiki.

Poprawne zalane SLX i odpowiednio odpowietrzone mają dobrą modulację, bez tendencji gumowej klamki :confused:
Dołączona grafika

#70 maltan

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 2
  • 192 postów
  • Imię:Tomek
Garaż Rower

Napisano 29 kwiecień 2011 - 13:13

Czołem Forumowicze !

Prosze o rzetelną i w miarę szybką podpowiedź. Mam do wyboru bike'a na Hayes Stroker Ryde albo na Avid Juicy 5. Które polecacie i dlaczego ?

Z góry dzięki za info :)
Jeżdżę szybko, gdyż lubię zapierdalać :)

#71 Adrianox360

Maniak

• Użytkownik
  • 210 postów
  • Imię:Adrian

Napisano 06 wrzesień 2011 - 16:24

Mi znowu obciera klocek o tarcze(tarcza o klocek?) i nie cały czas tylko w pełny punkcie przez chwilę. To znaczy, że tarcza krzywa(wydaje mi się prosta, bynajmniej nie widze skrzywienia) czy może coś nie tak z zaciskiem?

#72 Adrianox360

Maniak

• Użytkownik
  • 210 postów

Napisano 11 wrzesień 2011 - 08:04

Sprawa taka: byłem w serwisie, wyprostowali mi lekko tarcze i dobrze ustawili adapter. Ok nic nie ociera tylko przód minimalnie popiskuje przy dosłownie ruszaniu z miejsca(soję sobie i lekko ruszę kierownicą a tu taki ''cienki'' pisk) Pewnie gdzieś chyba minimalnie trze ale nie wiem. Co do piszczenia to nic się nie zmieniło. Dopiero po przejechaniu 60km dźwięki ustały. Ale normalnie piszczy i mnie to wkurza. Bym musiał codziennie odtłuszczaczem po dwa razy psikać aby przestał. A tak to robię ten zabieg po jakimś większym wypadzie.

#73 Resty

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 3
  • 23 postów
  • Imię:Błażej

Napisano 23 listopad 2011 - 18:34

osobiście przesiadłem się z juicy 5 na juicy 3 i praktycznie nie widzę różnicy oprócz mniejszego komfortu ściągania klamki z kierownicy...

#74 EpicPoznan

Maniak

• Użytkownik
  • 244 postów

Napisano 26 listopad 2011 - 17:35

na piszczący hamulec najlepsza dokładna regulacja i prosta tarcza

#75 Adrianox360

Maniak

• Użytkownik
  • 210 postów

Napisano 31 marzec 2012 - 19:19

u mnie to jednak wygląda tak: Idealny tył. Z przodu ociera. Regulowałem zacisk. Nic nie dało. Tłoczki są bardzo blisko w porównaniu do tylnego koła. W tylnym widzę przestrzeń/światło, a w przodzie jest ciasno, są wąsko ustawione. Co z tym zrobić? Czy to może być wina zbyt dużej ilości ojeju?