[tarczowe hydrauliczne]Avid Juicy 5
Napisano 12 czerwiec 2009 - 21:27
http://so.pwn.pl/ - słownik ortograficzny
moja mała wyścigówka - http://img155.images.../img8271mp0.jpg
Rowery
Napisano 12 czerwiec 2009 - 22:18
Napisano 13 czerwiec 2009 - 11:02
Odnośnie Juicy Carbon to w tym sezonie używam ich z tarczami XTR 160/140 i jakość hamowania się wyraźnie poprawiła. Zauważyłem, że tarcza mniej obciera o klocki, łatwiej się daje ustawić a po wyjęciu i zakładaniu koła właściwie nie muszę korygować zacisku względem tarczy. Aha, i mniej piszczy w deszczu
Napisano 13 czerwiec 2009 - 11:42
Użytkownik ulvgar dnia 13.06.2009, 12:02 napisał
Odnośnie Juicy Carbon to w tym sezonie używam ich z tarczami XTR 160/140 i jakość hamowania się wyraźnie poprawiła. Zauważyłem, że tarcza mniej obciera o klocki, łatwiej się daje ustawić a po wyjęciu i zakładaniu koła właściwie nie muszę korygować zacisku względem tarczy. Aha, i mniej piszczy w deszczu
Membrana jest w klamce pod pokrywką zbiorcznika wyrównawczego. Zarówno w pokrywce jak i w membranie jest malutki otworek.
Płyn można dolać, jeżeli jest go za mało w układzie. Wystarczy do tego zestaw do odpowietrzania. Układ można napełnić tylko na 100% objętości, nie da się go przepełnić ani wytworzyć w nim jakiegoś ciśnienia strzykawą. Jeżeli hamulec jest oryginalnie zalany np w 70%, to może się zdarzyć, że cylinder zamiast płynu ze zbiorniczka, zassie powietrze, a w skutek tego klamka się zapadnie.
To ciekawe co piszesz odnośnie tarcz. Dyski shimano mają mniejszą powierzchnię, więc na pewno trochę gorzej współpracują z zaciskami avida.
Ja właśnie zakupiłem tarczę hayesa 160mm. Jest ona nieco szersza od G2CS, przez co idealnie "dogada się" z szerszymi okładzinami Kool-stop.
PS> mi w deszczu NIC nie piszczy. Wystarczyła miedzianka:)
Napisano 01 lipiec 2009 - 01:03
Odnośnie Juicy. Czy podczas odpowietrzania robicie coś z klamką? Czy trzeba zmienić jej odległość względem kierownicy? Dziś się troszkę bawiłem i ustawiłem klamkę jak najdalej się dało. Efekt - zablokowane koło. Może warto nad tym popracować przy zalewaniu? Najpierw wykręcić tę śrubkę, czyli zmniejszyć odległość klamki) a po zamknięciu układu przywrócić ją do optymalnej pozycji dla naszych palców. Co o tym sądzicie? Szukałem manuali po polsku by sprawdzić jak się to robi (kiedyś trafiłem na niezłą instrukcję z Magazynu Rowerowego, niestety File Not Found).
Rowery
Napisano 24 wrzesień 2009 - 19:16
Dodając opinię na temat tego hampla to na tarczy 185 daje radę, nawet nagrzany nie traci skuteczności. I to wszystko na oryginalnych klockach, które wytrzymały mi notabene te 10-12 tyś km. Spokojnie zatrzymują 73 kg + rower i osprzęt. Tylko według mnie dość trudno ustawić odpowiednio zacisk. (ta metoda z wciśnięciem i dokręceniem śrubek rzadko działa).
Napisano 24 wrzesień 2009 - 20:15
Na forum ekspertem od Juicy jest Andrew, więc do niego uderz na priv.
"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
Napisano 27 listopad 2009 - 18:31
Jeszcze nie jeździłem nigdy na hydraulikach, dlatego chciałbym od razu dokonać właściwego wyboru. Czy moglibyście mi je porównać pod względem:
1. Awaryjności, łatwości samodzielnego serwisu, dostępności i kosztowności części zamiennych.
2. Różnic w kosztach eksploatacji: czy drastycznie się różnią np cenami klocków hamulcowych, płynu hydraulicznego
3. Jak mogą się różnić pod względem jakiś niepożądanych dźwięków, stuków i tzw. rezonansu (zależy mi na ciszy
Wiem, że Juicy 5 górują modulacją (co jest dla mnie ważne), natomiast SLX'y siłą hamowania. Jeśli bylibyście mi w stanie odpowiedzieć na moje wątpliwości to sądzę że będę mógł dokonać właściwego wyboru w tej kwestii.
Acha jeżdzę w XC, amortyzator (będzie )Suntour Epicon, moja waga 92-95kg wzrost 187cm, gór raczej nie zobaczę, jedynie niewielkie górki i wzniesienia.
Jaki rozmiar tarcz polecicie?
Napisano 27 listopad 2009 - 18:45
3. W zależności od użytych klocków i warunków pogodowych
Wtrące coś od siebie. Miałem okazje porównywać J5 i SLX. SLX wręcz miażdża J5 pod względem siły, co gorsza na oryginalnych klockach. Przypomnę w Avidzie w oryginale metale, w SLX organiki.
Poprawne zalane SLX i odpowiednio odpowietrzone mają dobrą modulację, bez tendencji gumowej klamki
Napisano 29 kwiecień 2011 - 13:13
Prosze o rzetelną i w miarę szybką podpowiedź. Mam do wyboru bike'a na Hayes Stroker Ryde albo na Avid Juicy 5. Które polecacie i dlaczego ?
Z góry dzięki za info
Napisano 06 wrzesień 2011 - 16:24
Napisano 11 wrzesień 2011 - 08:04
Napisano 23 listopad 2011 - 18:34
Napisano 26 listopad 2011 - 17:35
Napisano 31 marzec 2012 - 19:19