Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[Korba+suport] Jakie wybrać rozwiązanie?

27 odpowiedzi w tym temacie

#21 enduroriderPL

Master

• Użytkownik
  • Reputacja: 73
  • 1824 postów
  • Imię:kamil

Napisano 11 luty 2012 - 22:44

Ja płaciłem za ISO po 125 zeta za komplet - po ile płaciłeś za SLX? Pytam czysto pro forma bo porównanie tych korb jest bez sensu ponieważ dzieli je przepaść. Druga kwestia: każda moja korba miała, z czasem, wytarte ramiona i "zrobiła się brzydka" więc argument kiepski :) Trzecia kwestia: w jaki sposób i gdzie dostało się tyle piachu do wkładu, że "korba przytyła"?
Endurorider.pl 13/05/2012 Merida MATTS update

Rowery

• admin

#22 adziopak

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 4
  • 100 postów
  • Imię:Amadeusz
Garaż Rower

Napisano 11 luty 2012 - 22:59

Wyświetl postUżytkownik enduroriderPL dnia 11 luty 2012 - 22:44 napisał

Ja płaciłem za ISO po 125 zeta za komplet - po ile płaciłeś za SLX? Pytam czysto pro forma bo porównanie tych korb jest bez sensu ponieważ dzieli je przepaść. Druga kwestia: każda moja korba miała, z czasem, wytarte ramiona i "zrobiła się brzydka" więc argument kiepski :) Trzecia kwestia: w jaki sposób i gdzie dostało się tyle piachu do wkładu, że "korba przytyła"?

1. 350zł
2. 9000km Deore kumpla lśni ;) (mój slx ma 0 km wiec nei powiem)
3. Ja miałem suport VP-BC73. Pod koniec tamtego sezonu w korbie zaczęło się takie strzelanie podczas mocniejszych pociągnieć. Z każdym kilometrem korba coraz ciężej chodziła, a strzelania występowały coraz ciężej. Dzisiaj jak pokręce tym suportem to strasznie trzeszczy piach i czasami wylatują takie drobne elementy z niego.
Nie mówiąc ze ten suport waży 280g i kosztuje 20zł...

Użytkownik adziopak edytował ten post 11 luty 2012 - 23:01

#23 enduroriderPL

Master

• Użytkownik
  • Reputacja: 73
  • 1824 postów
  • Imię:kamil

Napisano 11 luty 2012 - 23:02

Korba ma 9000 km i nie ma żadnych wytarć od butów etc? Łał!

Ja mam dwa suporty truvativa i w żadnych z nich nie wystąpiło to co opisujesz. Kupiłeś suport Power Spline za 20 zeta?
Endurorider.pl 13/05/2012 Merida MATTS update

#24 adziopak

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 4
  • 100 postów
  • Imię:Amadeusz
Garaż Rower

Napisano 11 luty 2012 - 23:07

Nie. Przygodę z truvativem zakończyłem. Z truvativa to mam tylko kierownicę i mostek.
Nie no trochę rys, wiadomo idealna nie jest. Ale nie tak jak truvativ po 500km już 20% był srebrny od wytarć.

#25 agamemnons

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 3 postów

Napisano 12 luty 2012 - 23:07

Raczej już zdecydowałem się na rozwiązanie octalinkm ale i tu rodzi się kolejne pytanie: czy są obecnie w sprzedaży korby octalink klasy deore lub wyższej? Pytam ponieważ model fc-m521 jest pozagrupowy i jest sklasyfikowany pomiędzy Alivio a Deore.

Rowery

• admin

#26 M333

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 74
  • 725 postów
  • Imię:Michał

Napisano 12 luty 2012 - 23:23

Wrzuć w wyszukiwarkę "fc-m530". Jest kilka wyników, musisz zweryfikować czy są rzeczywiście dostępne.
Rozważ tę poza-grupową m521. Nie ma rażących różnic między wspominanymi modelami, środkowa stalowa zębatka to moim zdaniem plus. Większa trwałość przy minimalnie wyższej masie.

#27 premier2

Master

• Mod Team
  • Reputacja: 45
  • 2060 postów
  • Imię:Przemek
Garaż Rower

Napisano 13 luty 2012 - 00:32

czasem na allegro pojawia się jakaś korba XT lub LX, ale nie częściej niż raz na 2-3 miesiące.
Sam mam XT-ka w drugim rowerze i na chwilę obecną, ma przebieg(a i tak kupiłem używkę) 3x większy niż mój roczny SLX z suportem press-fit XTR, w którym już czuć opór na jednym z łożysk... a XT kręci się idealnie, bez jakichkolwiek śladów zużycia, pomimo tego, że służy w rowerze zimowym i widział wiele błota...

#28 zibra

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 1
  • 184 postów
Garaż Rower

Napisano 28 luty 2012 - 21:59

No wlasnie Panowie jak to jest z tymi korbami i wkladami, bo troche zglupialem. Rozumiem, ze korby Shimano nie przyjma zadnego suportu ISIS, a tylko i wylacznie Octalink ( nie mowimy o Hollowtech)?
Jezeli wiec mialbym chec zakupu ktoregos rozwiazania:

1.zintegrowana os:

HIT! TRUVATIV FIREX 3.3 TANIO! (2166812135) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

lub

Mechanizm korbowy Shimano Deore FC-M590 (2123496424) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

ktoras z tych korb jest lepsza/gorsza? Czy wtedy najlepiej wymieniac suport na cos lepszego w granicach 100zl? Takie rozwazania.

2. ISIS:

Korba TRUVATIV FIREX TR XR - ISIS koronki wymienne (2161834109) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

do tego suport Accenta:

Lekki wkład suportu Accent BB-90 PRO standard ISIS (2148511270) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

3. Octalink:

korby - Mech. korbowy shimano FCM530 DEORE 175mm-22/32/44 octalink -

plus wklad:

WKŁAD SUPORTU DEORE LX BB-ES51 SHIMANO

Czy ktores z rozwiazan goruje nad innym? Wagowo roznice nie sa jakies ogromne, a nawet systemy isis moga byc w granicach 900g. Jak ma sie jakosc samej korby do jakosci wkladu? Na co zwrocic najwieksza uwage? Waga bikera ma wplyw na wybor ktoregos z rozwiazan?Chodzi o zastosowania amatorskie, czasem jakies srednio trudne wypady (nie tylko wyjazd do kosciola:P), ale przy zachowaniu dobrej jakosci komponentow
Linki do poszczegolnych grup przykladowe, ale z zachowaniem zblizonej ceny za calosc.
Sam byc moze bede w niedlugim czasie wymienial ten element i w tym gaszczu ofert mozna zwariowac.