Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[kompatybilność] przerzutka+kaseta

• Nie możesz odpowiedzieć
28 odpowiedzi w tym temacie

#21 Puklus

Stary wyjadacz

• Użytkownik
  • Reputacja: 156
  • 4014 postów
  • Imię:Kamil

Napisano 07 luty 2012 - 10:51

Otóż moi drodzy. Bedzie dzialalo ... nie bedzie dzialalo. Ja złozylem set manetki shimano, przerzutka sram no i nie powiem działała ładnie co 2 biegi ale działało. tutaj bedzie podobnie jak pomieszamy sprzęt. Jeżeli ratio ne bedzie od siebie wiele odbiegać to w jakimś zakresie bedzie ok, np kilka pierwszych lub ostatnich bedzie w miare ok reszta już nie. Ogolnie działać to będzie i nawet jechać sie będzie dało ale o precyzyjne i cichej pracy po prostu zapomnijcie.

Ale mozna sie jeszcze bawić miejscem przytwierdzenia linki co defakto zmiania ratio przerzutki i jak by sie bawić idzie to wyregulować ( o ile oba systemy nie odbiegają drastycznie od siebie). Polecam manetki gładkie bez indekscacji :D dzialają zawsze i wszędzie i z kazdym modelem :P

Rowery

• admin

#22 Luk33

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 3
  • 137 postów

Napisano 07 luty 2012 - 13:55

Wyświetl postUżytkownik Puklus dnia 07 luty 2012 - 10:51 napisał

Polecam manetki gładkie bez indekscacji :D dzialają zawsze i wszędzie i z kazdym modelem :P
W moim przypadku to nie takie głupie, bo manetka 6-rzędowa bez zająknięcia obsługuje 8-rzędową kasetę i problem z głowy :)

Co do SIS to wyłączyłem najmniejszą i największą zębatkę. Z 8-rzędowej kasety zrobiła się 6-rzędowa, ale chodzi jak złoto.

#23 Puklus

Stary wyjadacz

• Użytkownik
  • Reputacja: 156
  • 4014 postów
  • Imię:Kamil

Napisano 08 luty 2012 - 09:46

Ja będąc młodyn uczniakiem i nie mając kasy prawie wcale upgradeowałem swój rower, udało mi sie kupić tanio kasete XT to trzeba załozyc, a manetki?? eee tam kto by sie manetkami martwił :D z "LEWEJ" bo akurat taką miałem, takiej na wajche za 5 zł, zrobiłem prawą gładką obsługująca moją kasete i powiem szczerze ze na prawde dobrze to chodziło jak sie człowiek przyzwyczaił. :D

#24 Qr3ak

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 5
  • 156 postów
  • Imię:Bogdan

Napisano 08 luty 2012 - 20:08

Kompatybilne ze sobą są tylko systemy 7 i 8 (odstęp pomiędzy koronkami jest ten sam oraz skok linki w manetkach)
System na 9 posiada ciaśniej ułożone koronki (szerokość całej kasety jest równa systemowi na 8 koronek). Manetki w 9 wyciągają mniej linki w stosunku do systemu 7 i 8 i nie mają możliwości prawidłowej pracy z poniższymi. Przerzutka tył z 9 może pracować z 7 i 8. System na 10 nie jest kompatybilny w całości ze starszymi grupami, inny system indeksowania, tylna przerzutka posiada inne przełożenie dźwigni. Chyba zrozumiale napisałem.

#25 pietruszkaa

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 3 postów

Napisano 11 luty 2012 - 16:58

Witam!
Obecnie posiadam kasetę 7-rzędową i przerzutki shimano tourney. W najbliższym czasie chciałbym zmienić na kasetę Sunrace 9-rzedów. I teraz mam pytanie czy ta przerzutka obsłuży nową kasetę, czy trzeba będzie kupić nową przerzutkę?

Rowery

• admin

#26 MOlszo

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 11
  • 144 postów
  • Imię:Michał
Garaż Rower

Napisano 12 luty 2012 - 09:21

Poczytaj sobie:

[kompedium] Kompatybilność napędów 7/8/9/10 s - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa
Pozdrawiam MOlszo.

#27 pietruszkaa

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 3 postów

Napisano 12 luty 2012 - 10:33

Czyli wnioskując z tamtego tematu zakładając kasetę 9s zmienić muszę tylko łańcuch, manetkę i prawdopodobnie korbę? Czy kaseta 9s będzie pasować na piastę, na której ma 7s?

Użytkownik pietruszkaa edytował ten post 12 luty 2012 - 10:36

#28 qdlaty123

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 8
  • 243 postów

Napisano 12 luty 2012 - 15:58

Wyświetl postUżytkownik pietruszkaa dnia 12 luty 2012 - 10:33 napisał

Czy kaseta 9s będzie pasować na piastę, na której ma 7s?

Nie...bębenek jest szerszy w systemie 8/9/10.....przykro mi........I PIASTĘ TYLNĄ.
Roweromaniak - na zrozumienie nie liczę - przepraszać też nie zamierzam...
OQS - Tam, gdzie kończy się asfalt, zaczyna się zabawa ; OQS All Mountain - picasa web albums
Sprzedam: kiera Ritchey 660mm + Blaty SLX 32z + 44z + Rockring SLX

#29 pietruszkaa

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 3 postów

Napisano 12 luty 2012 - 16:28

Czyli piasta do wymiany, a co z korbą i przerzutką przednią, czy zmiana kasety będzie miała na nie jakiś wpływ?