Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[kompatybilność] przerzutka+kaseta

28 odpowiedzi w tym temacie

#1 maksio85

Świeżak

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 5 postów

Napisano 02 luty 2012 - 12:51

Witam serdecznie,
nie mogłem znależć odpowiedzi w innych tematach,więc otwieram nowy. Jak w temacie problem dotyczy kompatybilności kasety z przerzutka tylną.
Kaseta XT cs-m770 9-cio rzędowa,manetki SLX 9-tki i teraz pytanie...
Czy z tą kasetą będzie sprawnie i bezproblemowo współpracować przerzutka 10 rzędowa SHIMANO XT ??? Skąd taka przerzutka... po prostu mam okazję "wyhaczyć" takowy model sporo taniej z demontażu ;)

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Użytkownik maksio85 edytował ten post 02 luty 2012 - 12:56

Rowery

• admin

#2 asp891

Pro

• Użytkownik
  • 127 postów
  • Imię:Jacek

Napisano 02 luty 2012 - 13:30

Możesz mieć problemy z odpowiednim wyregulowaniem tego zestawu.

Użytkownik asp891 edytował ten post 02 luty 2012 - 13:30

#3 doms

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 11
  • 227 postów

Napisano 02 luty 2012 - 13:59

Niestety nie masz szans aby to zagrało gdyż systemy 9 i 10 rzędowe mają inny skok linki.

#4 maksio85

Świeżak

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 02 luty 2012 - 14:38

No to lipa...
Trudno,będę szukał przerzutki 9-cio rzędowej :)

#5 Piksel

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 44
  • 1206 postów
  • Imię:Adam

Napisano 02 luty 2012 - 14:47

Nie byłbym tego taki pewien.Gdyby manetki były na 10, a przerzutka i kaseta na 9 to by nie chodziło, ale to manetka definiuje położenie przerzutki na kasecie, więc myślę, że nie powinno być problemu.W 10s są mniejsze odstępy, więc manetka ciągnie mniej linki, ale przecież skoro manetka na 9s będzie ciągnąć więcej, to co przeszkodzi przerzutce wykonać większy ruch?Jak dobrze pamiętam Pixon używa przerzutki Srama 10s i gripów na 8s i chyba działą.To co prawda Sram, ale myślę, że nie powinno być problemów.Bo skoro przerzutki 9s chodzą na 8s, to dlaczego 10s nie będzie chodzić na 9s?Kwestia odpowiedniego wyregulowania.Nie praktykowałem takiego rozwiązania, ale myślę, że powinno działać nie gorzej niż z przerzutką na 9s.

„Ból jest przemijający, a skutki rezygnacji pozostają na zawsze.” - Lance Armstrong.

Dołączona grafika

Rowery

• admin

#6 MOlszo

Pro

• Użytkownik
  • 144 postów
  • Imię:Michał
Garaż Rower

Napisano 02 luty 2012 - 14:54

Piksel niestety nie masz racji, zarówno przerzutki jak i manetki w shimano 10s zostały przeprojektowane (ponoć coś zbliżonego do sram 1:1), manetki maja inny skok, natomiast "dźwignia" w przerzutce jest dłuższa (ta do której dochodzi pancerz) i dlatego jeżeli dasz klasyczną manetkę to system się nie zgra. Czyli podobnie jak w sytuacji mieszania sram / shimano 9s nie ma możliwości tego wyregulowania (albo będzie Ci zmieniało po dwa biegi :D).
W starych shimano 7/8/9s skok manetki i przerzutki nie zmieniał się i był to system 2:1 i dlatego wszystkie starsze grupy, a nawet bardzo stare działały ze sobą.
Pozdrawiam MOlszo.

#7 Piksel

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 1206 postów

Napisano 02 luty 2012 - 14:58

skoro w przerzutce dźwignia jest dłuższa, to co za problem śrubką regulacyjną ograniczyć jej wysunięcie?

„Ból jest przemijający, a skutki rezygnacji pozostają na zawsze.” - Lance Armstrong.

Dołączona grafika

#8 asp891

Pro

• Użytkownik
  • 127 postów

Napisano 02 luty 2012 - 15:07

Wydaje mi się że może to zgrać , to manetka determinuje o ile przerzutka będzie się przesuwać, a nie sama przerzutka. Wydaje mi się że jak się odpowiednio ustawi ograniczenia na przerzutce (śrubki H i L) to powinno to być w miarę ok, ale na pewno będzie gorzej z ustawieniem wszystkiego.

#9 Piksel

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 1206 postów

Napisano 02 luty 2012 - 16:41

Wyświetl postUżytkownik asp891 dnia 02 luty 2012 - 15:07 napisał

to manetka determinuje o ile przerzutka będzie się przesuwać, a nie sama przerzutka.
Otóż to, moim zdaniem taki zestaw będzie normalnie chodził, kwestia wyregulowania.

Dołączona grafika

#10 Fenthin

Master

• Użytkownik
  • Reputacja: 127
  • 2439 postów
  • Imię:Rafał
Garaż Rower

Napisano 02 luty 2012 - 17:06

W 10 rzędowych grupach MTB całkowicie zmieniła się indeksacja, więc jak to ma działać? To nie tak, że manetki ciągną mniej linki, bo odstępy między koronkami kasety są mniejsze. U Shimano ciągną teraz nawet więcej. Do 9rzędów 1mm pociągniętej linki powodował przesunięcie wózka przerzutki o 2mm. W przypadku 10 rzędów jest to stosunek zbliżony bardziej do 1:1. Żeby było śmieszniej, Sram też się pobawił. Poczytaj.

Użytkownik Fenthin edytował ten post 02 luty 2012 - 17:08

#11 MOlszo

Pro

• Użytkownik
  • 144 postów
Garaż Rower

Napisano 02 luty 2012 - 17:44

Wyświetl postUżytkownik asp891 dnia 02 luty 2012 - 15:07 napisał

Wydaje mi się że jak się odpowiednio ustawi ograniczenia na przerzutce (śrubki H i L)

Panowie czy Wy wiecie do czego służą śrubki H i L ? Bo na pewno nimi tutaj nic nie wskóracie, jeszcze raz powtarzam nie będzie działało z tych samych powodów co sram nie działa z shimano, z resztą jak zasugerował Fenthin poczytajcie to może zrozumiecie :)
Pozdrawiam MOlszo.

#12 klon

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 14
  • 381 postów
Garaż Rower

Napisano 02 luty 2012 - 17:49

Było już paru takich, co próbowało złożyć taki zestaw - nie będzie działać!

#13 asp891

Pro

• Użytkownik
  • 127 postów

Napisano 02 luty 2012 - 18:08

Wyświetl postUżytkownik MOlszo dnia 02 luty 2012 - 17:44 napisał

Panowie czy Wy wiecie do czego służą śrubki H i L ?

Oczywiście!

wydawało mi się, że może to działać jak się pobawi w ustawienia, ale skoro jesteście tacy pewni to pewnie się mylę , zwracam honor.

#14 Luk33

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 3
  • 137 postów

Napisano 06 luty 2012 - 22:11

Mam podobny problem jak autor tematu, tylko mój dotyczy manetki 7-rzędowej i kasety 8-rzędowej.
Czy da się takie połączenie dobrze wyregulować? Różnica między zębatkami jak wiadomo wynosi 0,2mm.
Opinie jakie na ten temat słyszałem są skrajne. Ja nie mogę sobie poradzić z regulacją i zastanawiam się, czy źle to robię, czy jednak nie da się tego zrobić?
Czy pozostaje mi kaseta7-rzędowa i podkładka dystansowa?

#15 qdlaty123

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 8
  • 243 postów

Napisano 06 luty 2012 - 23:12

@Luk33:

Generalna zasada....manetkę i kasetę dobiera się wzajemnie do siebie....

Teoretycznie 7speed i 8speed powinno się zgrać (tylko ograniczysz wychył) - niby szerokość ta sama, ale indeksowanie mogło się zmienić przy podniesieniu standardu do 8speed.......długość wychylającej się w przerzutce dźwigni itp. i może niestety nie funkać....

....skoro i tak coś wymieniasz....spróbuj....ja bym wymienił manetkę przy okazji....
Skoro piszesz o dystansie i kasecie - mneimam że koło już masz z szerszym bębenkiem :) więc przeskocz już całościowo na 8 biegów :)
Roweromaniak - na zrozumienie nie liczę - przepraszać też nie zamierzam...
OQS - Tam, gdzie kończy się asfalt, zaczyna się zabawa ; OQS All Mountain - picasa web albums
Sprzedam: kiera Ritchey 660mm + Blaty SLX 32z + 44z + Rockring SLX

#16 Fenthin

Master

• Użytkownik
  • Reputacja: 127
  • 2439 postów
  • Imię:Rafał
Garaż Rower

Napisano 07 luty 2012 - 00:03

W przypadku 7 i 8 rzędów wszystko będzie ze sobą współpracowało. Tyle tylko, że manetką nie obsłużysz całej kasety, jedna koronka będzie nieużywana.

#17 MOlszo

Pro

• Użytkownik
  • 144 postów
Garaż Rower

Napisano 07 luty 2012 - 08:15

Zgadzam się jak chodzi o kompatybilność 7/8/9 s to raczej każde z każdym powinno działać (oczywiście nie uwzględniam shimano / sram połączeń), przynajmniej ja nigdy nie słyszałem o jakiś problemach.
Pozdrawiam MOlszo.

#18 Luk33

Pro

• Użytkownik
  • 137 postów

Napisano 07 luty 2012 - 09:12

Szczegółem wartym odnotowania jest to, że chodzi o starą kolarkę - wiem, nie ten dział.
Wymiana manetki nie wchodzi w grę - niestety. Jest to jeszcze wersja montowana na ramę, a wiadomo 8-rzędowych już takich nie robili. Manetki shimano SIS. Mamy tu połączenie starej manetki i ramy z nową kasetą, przerzutką sora i kołami już na ''normalnym'' bębenku.
Teoretycznie wszystko się zgadza. Wyłączyłem najwyższą zębatkę, tak więc obsługuje mi 7 rzędów. Niestety o płynności nie ma mowy. Na tą chwilę wręcz nie da się na tym jeździć.
Zastanawiam się, czy rozstaw piasty z bębenkiem nie ma tu jakiegoś znaczenia. Stara kolarka ma rozstaw widełek pod koła na piastę z wolnobiegiem (węższym), ale co ma to do przerzucania, chyba nic?
Ewentualna wymiana to sprzedaż kasety 8 i kupno 7 + dystans.
Będę się starał jeszcze to dograć skoro mówicie, że powinno działać. O ewentualne porady będę jeszcze pytał.
Dzięki za odpowiedzi.

Użytkownik Luk33 edytował ten post 07 luty 2012 - 09:16

#19 doms

Maniak

• Użytkownik
  • 227 postów

Napisano 07 luty 2012 - 09:45

Wyświetl postUżytkownik MOlszo dnia 07 luty 2012 - 08:15 napisał

Zgadzam się jak chodzi o kompatybilność 7/8/9 s to raczej każde z każdym powinno działać (oczywiście nie uwzględniam shimano / sram połączeń), przynajmniej ja nigdy nie słyszałem o jakiś problemach.

Nie wprowadzaj ludzi w błąd. 7 i 8 ze sobą będzie działać ale z 9 rz już nie.

#20 Luk33

Pro

• Użytkownik
  • 137 postów

Napisano 07 luty 2012 - 10:16

Wszystko się wyjaśniło. Okazuję się, że manetki są 6-rzędowe :icon_cool: