G3CS nie pasuje ani do BB7 ani do BB5, ponieważ powierzchnia tarcia (hamująca) jest o kilka milimetrów niższa niż wysokość klocków. Do BB7/BB5 musisz brać G2CS. G3CS bardziej pasuje do hydraulicznych Deore.
[hamulce] BB5/BB7 - kilka pytań
Started By timex550, sty 28 2012 07:59
26 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 10 luty 2012 - 23:53
Rowery
Napisano 11 luty 2012 - 09:20
Co ty w ogóle opowiadasz? BB7 i BB5 działają w takim samym standardzie jak hamulce hydrauliczne więc wszystkie tarcze od technicznej strony pasują do tych hamulców. Klocki BB7 są takie same jak w hydraulikach Juicy 3/5/7 więc tu też nie widzę problemów. Tarcze G2 i G3 mają taką samą średnice w swojej rozmiarówce więc i jedna i druga tarcza będzie prawidłowo działać z hamulcem. Trzeba pamiętać o odpowiednich adapterach i prawidłowej kolejności podkładek pod śruby mocujące zacisk.
Użytkownik mixchris edytował ten post 11 luty 2012 - 09:23
Napisano 12 luty 2012 - 10:44
Miałeś w ogóle kiedyś w ręce obie tarcze ?, bo z tego co piszesz to wątpię. Co z tego, że mają taką samą średnicę, jak powierzchnia robocza jest o kilka milimetrów mniejsza a tym samym siła hamowania jest marnowana przez brak pracy większego klocka w BB5 i BB7. G3 są robione przeważnie pod wyższe modele Elixir i Code a Juicy i BB7 są sprzedawane z tarczami G2 bo tam są te same klocki i głupotą było by wciskać tam G3.
Napisano 12 luty 2012 - 13:23
Pavlo - a jak wytłumaczysz fakt, że szerokość powierzchni roboczej G2 i G3 w rozmiarach 185 i 203 jest IDENTYCZNA. Jedynie w G2 160 jest jej więcej.
Napisano 05 marzec 2012 - 12:48
Zwracam się jeszcze z jednym pytaniem. Mam już zaciski BB5 i BB7. Teraz tylko dobrać adaptery. Tył - 160 a przód - 180.
Tylko jakie? Nie chcę oryginalnych adapterów Avida, bo są drogie (no chyba, że jakąś okazję znajdę). Czy adaptery Shimano albo Accent'a będą pasować bez problemów? Albo polećcie coś innego.
Tylko jakie? Nie chcę oryginalnych adapterów Avida, bo są drogie (no chyba, że jakąś okazję znajdę). Czy adaptery Shimano albo Accent'a będą pasować bez problemów? Albo polećcie coś innego.
Użytkownik timex550 edytował ten post 05 marzec 2012 - 12:49
Rowery
Napisano 05 marzec 2012 - 16:47
Adaptery innych producentów będą pasowały. Jest jeden wyjątek, jeśli masz tarczę Avid'a to tam masz 185mm a nie 180. Jednak to da się obejść stosując dłuższe śruby i podkładki. U siebie z przodu mam adapter Ashima a z tyłu Avida. Jeździły na bb7, a teraz na slx m666 i pasują.