[tuning] od czego zacząć by było logicznie
Napisano 27 styczeń 2012 - 22:38
W stajni stoi Kross Level A6 V-brake z 2010r, i w zasadzie nie stoi a odpoczywa gdyż przejechane ma ponad 1000km. Dzisiaj jest -10st i 10km też przeleciał. Z racji lekkiej korby na punkcie roweru ciągle myślę o wymianie różnych części (koła, amortyzatory, napęd itp). Niestety nie wiem dokładnie od czego zacząć a mianowicie co byłoby logiczne. Czy powinienem najpierw wymienić waszym zdaniem zawieszenie czy może koła czy może jednak co innego. Od kilku dni myślę nad kołami (coś na DT 240s i Mavic 719) ale co za tym idzie chciałbym się przesiąść już na tarczówki (a może warto korzystać dalej z V-brake). Myślałem też o amortyzatorze (pewnie Reba). W zasadzie pytanie nie jest o konkretne modele, typy a raczej o grupę sprzętu, nad którym najmądrzej myśleć w pierwszej kolejności.
Jak widzicie mam w głowie same pytania a mało odpowiedzi.
No to jak, pomożecie?
PS. Mam 30 lat i jestem ze Śląska.
Rowery
Napisano 27 styczeń 2012 - 23:07
Napisano 28 styczeń 2012 - 09:01
Napisano 28 styczeń 2012 - 09:36
Michuuu i ja w pierwszej chwili pomyślałem właśnie o wymianie amortyzatora gdyż Dart 2, który posiadam nie przekonuje mnie do końca - prawdę mówiąc uważam go jako sprzęt do tłumienia dziur, mam go ustawionego na jak najbardziej miękko i najmniejsze tłumienie obrotu. Po prostu nie czuję specjalnie zmian jego charakterystyki. Mam 85kg i po przeczytaniu wielu postów i wypowiedzi wnioskuję, że dobrym wyborem byłaby Reba. Amortyzator ten jest tylko pod tarcze co w dalszej perspektywie wymaga ode mnie wymiany całego przodu łącznie z kołami a to już droższa zabawa.
Pozostaje mi chyba zebranie około 4000zł na wymianę kół z amortyzatorem i pewnie hamulcami.
Napisano 28 styczeń 2012 - 12:49
Zmiany zaczynasz od kół i tutaj możesz postawić na koła z piastami pod tarcze i obręczami pod V-ki. Czyli masz nowe, lekkie koła, a nie rujnujesz od razu budżetu.
Kolejną zmianą mogą być hamulce, a na końcu amor.
Zaletą tej operacji jest stopniowanie zmian, wadą(o ile zależy Ci na estetyce) wygląd kół. Sam postąpiłem identycznie, nie mając jeszcze określonej koncepcji nowego roweru.
Rowery
Napisano 28 styczeń 2012 - 15:20
2. Amor (+ew. koło przednie jeżeli zmiana jest w ośce)
2a. Hample
3. Napęd (po kolei korba, kaseta, łańcuch; najlepiej kupić najpierw i zamontować na raz, żeby nie trzeć nowych części ze starymi
4. Koła (- ew. koło przód)
5. Rurki (sztyca, mostek, kiera, siodło, itp.)
To jest moja rozpiska jaką stosuje przy swoim rowerze:) Obecnie poluje na koła
Napisano 28 styczeń 2012 - 15:45
Napisano 28 styczeń 2012 - 15:58
1. Amortyzator (tarcze)
2. Hamulce lub koła - coś z tego będzie pierwsze.
Tak coś czuję, że te trzy rzeczy to koszt około 5000zł także będzie boleć. Na dobrą sprawę złożę z czasem nowy rower:)
Napisano 28 styczeń 2012 - 18:48
Napisano 28 styczeń 2012 - 21:48
Użytkownik Mexyk dnia 28 styczeń 2012 - 09:36 napisał
Hmmm...niby nie ma z czym szaleć...ale to już jest pewien budżet....i sam...osobiście.....(wiem że mogą posypać się gromy, bo tu na forum tak bywa) sprzedałbym w całości lub na części Krossa i kupił za całość jakiś lepszy używany rower
A jeśli rama ci pasuje...i pokochałeś tą markę...
1) koło przednie tylko pod tarczę + amor docelowy + hamulec tarczowy przód + identyczna obręcz do tyłu (niech leży w szafie)
2) sprzedać co zostanie, kupić hamulec tarczowy do tyłu i piastę i zapleść koło do tyłu
3) napęd wymieniać sukcesywnie jak coś będzie padało (nie przejmować się zbytnio na etapie grubych zmian, zgodnie z sugestią Juraleona w poście #6)
4) jak dojdziesz w głowie do etapu wymiany rurek (czyli reszty szkieletu), przeczytaj jeszcze raz uważnie moje pierwsze zdanie
pozdr ze Śląska
Q
OQS - Tam, gdzie kończy się asfalt, zaczyna się zabawa ; OQS All Mountain - picasa web albums
Sprzedam: kiera Ritchey 660mm + Blaty SLX 32z + 44z + Rockring SLX
Napisano 29 styczeń 2012 - 01:35
Skoro myślisz o tarczach, zacząłbym od kół i hamulców. A widelec kupić już stricte pod tarcze. Napęd zajedź, wtedy będziesz wymieniał. Zaś względem kół, odpowiedz sobie na pytanie, potrzebujesz ich aż na takich komponentach? DT 240s są świetnymi piastami i nie ma tu czego ukrywać. Tyle tylko, że względem takich Novatec NT-711/712 zyskujesz może 50g, a musisz dopłacić ponad 1000zł. Czy dla amatora się to opłaca?
Napisano 29 styczeń 2012 - 15:13
Napisano 01 luty 2012 - 13:22
Tak jak ja zmieniałem części po kolei:
Koła (1.przód 2.tył
Rama (Cudem ją wpasowałem w poprzednie części więc nie doradzam jeżeli wcześniej już wiecie że dużo wam zajmie zbieranie reszty części do niej)
Amortyzator (od razu z mostkiem ze względu że stary do ahead nie pasował)
Zestaw napędowy (korba+suport [opcjonalnie], łańcuch, ew. kasete{wolnobieg,driver})
Hamulce
Kierownica, sztyce, itd
(To oczywiście zależy od stylu jazdy, stanu części i jakości części więc tego nie wie nikt jak akurat TY masz wymieniać części...Musisz sam to zaplanować i obmyśleć)
Pozdro
up co racja to racja też tak mam...
Napisano 02 luty 2012 - 11:27
Nie wiem o jaki śnieg i błoto Ci chodzi ale obecny rower da sobie radę w ciężkich warunkach nie gorzej niż nowy z tarczówkami i rebą
Napisano 04 luty 2012 - 10:51
- Koła, tak koła odrazu rzucaja sie w oko piękna obrecz do tego lekka i wytrzymała, w kontrastującym kolorze, piasta, szprychy, nyple noo i Opona
- Hamulce i tu tarcze bo na vakach wiele nie zdziałasz, kolorowe zaciski, przewody i tarcze robią wrazenie. Oczywiscie ze smakiem.
- Amor koniecznie musi sie zgrać z resztą lub być totalnie inny zalezy od koncepcji...miło by było jak by był znany i ceniony za jakość.
- Kokpit, kolorowe, odpowiednio dobrane i lekkie elementy kokpitu przyprawią o bicie serca znawców a nawet zwykłych laików.
- Sztyca
- Korba mi sie najbardziej podoba XT ale jest mase pięknych korb. do kompletu kaseta na pająku polecam XT i złoty łąńcuch
i na koniec prawdziwy smaczek
Wiadomo ze jest jeszcze sporo detali jak umalowanie ramy, kolor sterów czy innych drobiazgów, grunt to zrobić ładny paln i sie go trzymać
Napisano 06 luty 2012 - 08:22
Napisano 07 maj 2012 - 21:01
- Koło przód (XT CL, DT Champion, Mavic 719 disc)
- RS Reba RL
Sprawę przemyślałem i w następnej kolejnosci pójdzie:
- Koło tył (DT 240's, DT Champion, Mavic 719 disc) i do tego jakaś kaseta 9 rzędowa na pająku
- długo długo nic
- Korba XTR, kaseta XT lub XTR, zmieniarki X0, gripshifty SRAMA, kierownica i ew inne zabawki
To droga zabawa ale wciąga jak cholera
Napisano 07 maj 2012 - 22:29
Ja bym zaczął od projektu, co chcemy uzyskać, czyli wygląd, kolorystyka, waga, itd, no i zakres finansowy. Jak już to sobie obmyślimy wypada sie trzymać załozeń. Reszta jak już było wymieniane ... Od kół bym zaczął ale nie gotowych tylko złożonych samemu bo to fajniejsze
Napisano 08 maj 2012 - 18:07
Użytkownik Mexyk dnia 07 maj 2012 - 21:01 napisał
To droga zabawa ale wciąga jak cholera
Panie....toż Ci się zrobił budżet na wymiany....
Na dalszym etapie zastanów się czy potrzeba Ci korby za 1500zł i zmieniarki X-0.
Kaseta warta zachodu, ale kupiłbym jednak kasetę Srama
Nie piszesz jakie manetki....Na manetkach nie oszczędziłem, czego nie żałuję....
Nie żałuj i ty na manetki, bo to one są interfejsem napędu - z nimi masz styczność...przerzutkę urwiesz to se kupisz lepszą a z manetką się będziesz bujał "przez cały rower"
Ostatnie Primo: czy aby na pewno potrzebna Ci tylna przerzucarka X-0, którą i tak pewnie w górach urwiesz?
Gbybym dorwał nową X-9 lub X-0 w cenie X-7 to bym kupił...a tak to mam X-7
Z takim budżetem to bym już nad inną ramą pomyślał - może niekoniecznie ze względu na wagę, ale na pewno z odpowiedniejszą geometrią...choć na Krossie nie jeździłem, bo z góry założyłem, że GEO ma z du..y, za co przepraszam
Użytkownik qdlaty123 edytował ten post 08 maj 2012 - 18:09
OQS - Tam, gdzie kończy się asfalt, zaczyna się zabawa ; OQS All Mountain - picasa web albums
Sprzedam: kiera Ritchey 660mm + Blaty SLX 32z + 44z + Rockring SLX