Witam
Jakie są Wasze opinie na temat tego roweru
Rower Scott Scale 29 Comp
chodzi mi o stosunek jakości/osprzetu do ceny i ogólnie jak oceniacie ten rower ...?
Pozdrawiam wszystkich
[rower] Scott Scale Comp 29'er
Started By Sacra, sty 18 2012 21:23
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 18 styczeń 2012 - 21:23
Rowery
Napisano 19 styczeń 2012 - 08:14
Biorąc pod uwagę co piszesz, czyli stosunek jakości osprzętu do ceny, to oceniam sprzęt na bardzo dobry, warty polecenia. Dodałbym do tego wagę; 13 kg to może nie szczyt lekkości, ale w tej cenie to bardzo przyzwoity wynik.
Prowadzi się po prostu rewelacyjnie, pozycja komfortowa. W terenie, tam gdzie inni spadają z rowerów (piach, doły) i rezygnują mtb, jedziesz nawet nie zauważąjąc, że teren jest jakby trudniejszy.
W modelu 2012, w porównaniu do 2011, oprócz koloru zmieniono mocowanie tylnego hamulca i dano nieco inny typ kierownicy, także giętej i także bardzo komfortowej, szerokiej.
To co mnie zdziwiło to wzglednie niska waga opon. Wczoraj po zdjeciu i zważeniu nowiutkiej Schwalbe Rocket Ron 2.25 waga pokazała 675g. Jeśli dodać, że opona to drutówka (najwyraźniej wersja ekonomiczna do ekonomicznego roweru), to naprawdę dobry wynik.
Od czerwca 2011 jeździłem Scale Comp 29 i to zarówno na treningach, wycieczkach jak i zawodach. Mimo, że nie jest to wersja karbonowa z jednocyfrowym wynikiem na wadze, to pozwala zajmować miejsca na podium.
Sprzęt polubiłem do tego stopnia, że od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem wersji 2012.
To tyle bardzo ogólnej recenzji. W skrócie - polecam jak cholera.
Prowadzi się po prostu rewelacyjnie, pozycja komfortowa. W terenie, tam gdzie inni spadają z rowerów (piach, doły) i rezygnują mtb, jedziesz nawet nie zauważąjąc, że teren jest jakby trudniejszy.
W modelu 2012, w porównaniu do 2011, oprócz koloru zmieniono mocowanie tylnego hamulca i dano nieco inny typ kierownicy, także giętej i także bardzo komfortowej, szerokiej.
To co mnie zdziwiło to wzglednie niska waga opon. Wczoraj po zdjeciu i zważeniu nowiutkiej Schwalbe Rocket Ron 2.25 waga pokazała 675g. Jeśli dodać, że opona to drutówka (najwyraźniej wersja ekonomiczna do ekonomicznego roweru), to naprawdę dobry wynik.
Od czerwca 2011 jeździłem Scale Comp 29 i to zarówno na treningach, wycieczkach jak i zawodach. Mimo, że nie jest to wersja karbonowa z jednocyfrowym wynikiem na wadze, to pozwala zajmować miejsca na podium.
Sprzęt polubiłem do tego stopnia, że od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem wersji 2012.
To tyle bardzo ogólnej recenzji. W skrócie - polecam jak cholera.
Napisano 19 styczeń 2012 - 09:00
a jakbyś miał porównać Scotta Scale Comp 29 z Cube Ltd 29 to ...?
Juz niedawno była taka dyskusja - ale tam odpowiedzi kojarze były 'ten bardziej dla kobiet , tamten dla mężczyzn" i takie rozne ogolniki ...
Mi chodzi o porównanie sprzętu (poniewaz na sprzecie nie znam sie za bardzo , nie wiem co lepsze co gorsze) w ktorym co jest lepsze od drugiego i odwrotnie
Pozdro
Juz niedawno była taka dyskusja - ale tam odpowiedzi kojarze były 'ten bardziej dla kobiet , tamten dla mężczyzn" i takie rozne ogolniki ...
Mi chodzi o porównanie sprzętu (poniewaz na sprzecie nie znam sie za bardzo , nie wiem co lepsze co gorsze) w ktorym co jest lepsze od drugiego i odwrotnie
Pozdro
Napisano 19 styczeń 2012 - 09:59
Nie wdając się w zagadnienia geometrii, lecz sam osprzęt, to ogolnikowo mówiąc TEN model Cube ma lepszy osprzęt od TEGO modelu Scotta 29 - amortyzator, hamulce, napęd 10 itd... Cenę też ma lepszą, czytaj: wyższą. Pytanie - czy te komponenty są dla Ciebie istotne? Może jeśli wolisz Scotta, wystarczy przyjrzeć się modelowi Team? Dodam, ze moje pytania są retoryczne
Wszystko zależy od Twoich preferencji, budżetu itp.
Nie podejmę się szczegółowego porównania, gdyż na Cube nie jeździłem. Mogę za to wypowiadać się na konkretne pytania ws. Scale 29 Comp, bo ten sprzęt znam i zrobiłem na nim kilka tys. km.
Nie podejmę się szczegółowego porównania, gdyż na Cube nie jeździłem. Mogę za to wypowiadać się na konkretne pytania ws. Scale 29 Comp, bo ten sprzęt znam i zrobiłem na nim kilka tys. km.
Napisano 19 styczeń 2012 - 10:55
cube jest dla mniej ambitnych bikerow, po prostu do jazdy...powiedz jakie konkrety cie interesuja, to dostaniesz adekwatna odpowiedz
Rowery
Napisano 19 styczeń 2012 - 20:51
dokładne aspeky które mnie interesują:
a). których z nich ma lepszy osprzęt
. ktory z nich jest bardziej wytrzymały ogolnie
c). na którym z nich wygodniej bedzie mi się jechało w dłuższe trasy po utywardzonym podłożu (jezdnia/chodnik itp)
a). których z nich ma lepszy osprzęt
c). na którym z nich wygodniej bedzie mi się jechało w dłuższe trasy po utywardzonym podłożu (jezdnia/chodnik itp)
Użytkownik Sacra edytował ten post 19 styczeń 2012 - 20:51
Napisano 20 styczeń 2012 - 10:23
Sacra. Po prostu przeczytaj ponownie i uważnie posty Experidera i Nabiala- tam znajdziesz odpowiedzi. Sam użytkuję Scale Comp 29'er od tygodnia i była to bdb. decyzja, dzięki czemu z powrotem polubiłem mtb.
Napisano 12 luty 2012 - 18:38
Sacra, jeśli chcesz poczytać więcej o samej jeździe na tej ramie, to tutaj znajdziesz informacje o właściwościach jezdnych ramy Scott Scale Elite 29er. Genralnie to ta sama rama i geometria roweru pewnie też podobna, tylko lepszy osprzęt.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.