Użytkownik Poochaty dnia 04 październik 2011 - 12:55 napisał
czy jest sens przesiadać się na Cranki? ... Czy lepiej zostać przy shimano
po dwuletniej przygodzie z CB ( modele SL i Smarty ) powróciłem do systemu TIMEa.
do SL-ek nie chciało mi się zaglądać a po taplaniu w błocie trzeba było. działanie jak działanie ale uszczelnione były kiepsko.
ramka w Smarkach utrudniała wpinanie w gęstym błocie gdy znalazło się między nią a podeszwą. za to dawała fajne uczucie stabilności. do tego kiepsko łożyskowane-mikroskopijne kulki.
a od 4 lat do Aliumów zaglądam po sezonie ot tak by wymienić smar. nigdy nic się z nimi nie działo. po tych 4 latach będę musiał wreszcie wymienić bloki. nadal trzymają ale wpięcie/wypięcie nie jest już tak wyczuwalne w sumie to podobne do tego w CB. TIME działa twardziej i to mi się podoba.
tak w CB jak i TIME bloki są mosiężne. zawsze przed jazdą czyściłem je z zaschniętego błota. to wydaje mi się dobrze wpływa na trwałość. tak bloków i podeszwy. w jednych i drugich pedałach przy wpięciu/wypięciu pręty przesuwają się po podeszwie a jeśli coś będzie pomiędzy...
w modelu XS ( używany w rowerze wyścigowym-przebiegi sporo mniejsze niż Alium ) wyciera się korpus od błota między nim a podeszwą ( w Lookach też obecne ). powierzchnia jest sporo mniejsza niż w przypadku CB z ramką więc niewielka ilość błota nie utrudnia wpięcia. tragedii z tym wycieraniem niema. myślę że przyszły sezon wytrzymają. do użytku na codzień raczej coś z alu konstrukcją.
do SPD nie planuję powrotu. niekontrolowane wypięcia (zdarzylo mi się że przy sprincie pod górę gdy targałem rowerem na boki but mi się wypią i całą piszczelą przejechałem po zatrzasku)spowodowane małym kątem wypięcia. strzelanie w kolanach po sezonie. trudność z ustawieniem bloku. w CB czy TIME przykręca się go mniej więcej ok i jest ok.

Temat jest zamknięty
Rower