PatrykLegnica Napisano 12 Września 2011 Napisano 12 Września 2011 "Krzesełko" popularne ćwiczenie polegające na zgięciu nóg w kolanach do kąta prostego i oparcie pleców o ścianę, w takiej pozycji trzeba wytrzymać jakiś czas. Wykonuję to ćwiczenie od niedawna (na razie 3x 30s/30s przerwy) i dzisiaj usłyszałem od kolegi, że to rozwala kolana. Jakie jest wasze zdanie o wpływie tego ćwiczenia na staw kolanowy? Może znacie też inne fajne ćwiczenia wzmacniające nogi?
Grand231 Napisano 13 Września 2011 Napisano 13 Września 2011 Podstawowym ćwiczeniem na nogi są wykroki i przysiady ze sztanglą, potem wspięcia na palce. Zresztą każdym ćwiczeniem na nogi można rozwalić sobie kolana jeżeli wykonuje się go nie poprawnie i przesadza się z ilością powtórzeń.
Sev Napisano 13 Września 2011 Napisano 13 Września 2011 A czy są jakieś ćwiczenia rozciągające lub rozgrzewkowe, które "wzmacniają" kolana, minimalizując ryzyko urazów podczas jazdy na rowerze?
sp0q Napisano 13 Września 2011 Napisano 13 Września 2011 "Kolana: złączamy nogi razem i kręcimy kolanami starając się robić przysiady." Nie wiem co jeszcze można zrobić. Ja rozciągam całe nogi i tyle, na pewno nie zaszkodzi im też mały rozjazd w ramach pierwszych dwóch kilometrów (mały opór).
PatrykLegnica Napisano 13 Września 2011 Autor Napisano 13 Września 2011 Ja polecam rozciąganie z gumą, są ćwiczenia rozciągające całe nogi, ale kiedyś podczas jakiejś kontuzji kolana wykonywałem w ramach rehabilitacji takie na wzmocnienie kolana. Polegało to na przywiązaniu jednego końca gumy do kostki drugiego do czegoś co się nie rusza (np. brama). I odciąganiu przywiązanej nogi od bramy na trzy sposoby: 1) stojąc przodem prosta noga w tył 2) stojąc bokiem noga w drugi bok, przed drugą nogą 3) stojąc bokiem noga w drugi bok, za drugą nogą
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.