mast6er Napisano 12 Września 2011 Napisano 12 Września 2011 Witam, z racji że to mój pierwszy post proszę o wyrozumiałość...:-) zimową przerwą chce złożyć lekkie i jak najbardziej wytrzymałe koła.... zaplanowałem zestaw.... Piasty: Novatec D711/712SB Obręcze: ZTR Alpine Szprychy: Sapim Laser Nyple: Sapim Prośba o Wasze sugestie w sensie na +/- proponowanego zestawu do wagi mojej i plecaka.... waga jeźdźca ok 80 kg plus plecak max 8 kg. zestaw do amatorskiej jazdy xc...(proszę nie pisać ze jak do amatorskiej to wystarczy.... itd itp) o budżecie nie piszę, będę się go starał zamknąć w jak najniższej kwocie (zima liczę na promocje...)myślę ze do 1200 zestaw zamknę... jednocześnie proszę o namiary na osoby / serwisy które takie kółka zaplotą profesjonalnie najchętniej z okolic Końskich Opoczna Kielc ale tez może być Kraków albo Bochnia...priorytetem jest dla mnie super zaplecione kółka wiec mogę dojechać w rozsądnych granicach... z góry dziękuje za merytoryczne posty... Prośba o Wasze sugestie w sensie na +/- proponowanego zestawu do wagi mojej i plecaka....
cichy70 Napisano 12 Września 2011 Napisano 12 Września 2011 zajrzyj do bikestacji na pewno coś znajdziesz gotowego w tej cenie. http://www.bikestacja.pl/kola-opony-kola-zestawy-c-296_38_102.html
psycho Napisano 12 Września 2011 Napisano 12 Września 2011 Mój kumpel właśnie zamówił u nich koła (mają chyba jakąś wyprzedaż) i czeka już ponad miesiąc Ja miałem podobny problem z tym sklepem (nie z kołami ale do mojego zakupu po 3 tygodnia oczekiwania na odpowiedź na maile i telefony (liczba mnoga) w ogóle nie doszło bo zrezygnowałem). Polecam go omijać. Z tego zestawu jaki piszesz miałem piasty i byłem bardzo zadowolony (ważę 90kg i nic się z nimi nie działo) Reszty nie testowałem. Pozdrawiam
miskov17 Napisano 12 Września 2011 Napisano 12 Września 2011 Lasery przy tej wadze + Alpine to niezbyt dobry pomysł, lepszym pomysłem będą D-light lub Mac 424. Z krakowa ten gość podobno dobrze zaplata: http://www.velotech.sklepna5.pl/ , mógłbyś zamówić u niego od razu całe koła i zaoszczędzić parę złotych. Bikestacja ma dobre ceny ale zaplatają słabiutko. Czasami do tego stopnia, że koło nie nadaje się do jazdy. Odnośnie piast było b. dużo napisane, wystarczy poszukać. W tej kwocie trzeba iść na kompromis i nie liczyć, że Novateci będą zaskakująco trwałe.
rzymo Napisano 12 Września 2011 Napisano 12 Września 2011 zimową przerwą chce złożyć lekkie i jak najbardziej wytrzymałe koła.... (...) waga jeźdźca ok 80 kg plus plecak max 8 kg. Ja to bym jednak zmienił szprychy na coś wytrzymalszego, a tylko nieznacznie cięższego - Mac424, Sapim D-Light. Reszta to można by rzec standard
cebul08 Napisano 12 Września 2011 Napisano 12 Września 2011 Lasery do amatorskiej jazdy? Ale głównie sugerowałbym się tym: "do not use Sapim Laser in wheels with disc brakes". Cytat oczywiście ze strony producenta. Do tego osobiście wolałbym kupić tańsze obręcze, nawet kosztem wzrostu wagi, a zaoszczędzone w ten sposób pieniądze przeznaczyć na konkretniejsze piasty, zwłaszcza, że nie będą to kółka do ścigania.
mast6er Napisano 12 Września 2011 Autor Napisano 12 Września 2011 Lasery do amatorskiej jazdy? Ale głównie sugerowałbym się tym: "do not use Sapim Laser in wheels with disc brakes". Cytat oczywiście ze strony producenta. Do tego osobiście wolałbym kupić tańsze obręcze, nawet kosztem wzrostu wagi, a zaoszczędzone w ten sposób pieniądze przeznaczyć na konkretniejsze piasty, zwłaszcza, że nie będą to kółka do ścigania. i dlatego zadałem pytanie na forum...;-)... na allegro bikestacja i forumowicze wystawiają taka konfiguracje...i dlatego się zasugerowałem....co do piast to taki kompromis...wiem dt ale tu już cena taka ze w budżecie nie mam szans się zmieścić... jakos mało informacji na forum o macach 424....ktos ma jakies recenzje bo cena zachęcająca...
1415chris Napisano 12 Września 2011 Napisano 12 Września 2011 Mac 424 - wlasciwosci sapimow cx ray za polowe ceny. O co wiecej prosic... Bedziesz mial na nich sztywniutkie kola.
mast6er Napisano 13 Września 2011 Autor Napisano 13 Września 2011 proszę jeszcze o podpowiedz jakie są różnice pomiędzy alpine a olimpic (poza wagą oczywiście).....w chwili obecnej olimpic są w bardzo dobrej cenie i może dla tych kilku :thumbsup:gram nie opłaca się kupować alpine... dziękuje za merytoryczne i techniczne posty....
exocet Napisano 13 Września 2011 Napisano 13 Września 2011 witaj z tą wagą to bywa rożnie.., mam obie obręcze i Olympic jest kilka gram lżejsza ( z kolei drugi Olymipc nieco cięższy od Alpine), szprychy mam sapim laser a ważę 82-84 kg, jak na razie wszystko hula bez problemu, kola zaplatane w kwietniu, przejechały między innymi już kilka maratonów u GG - nic się nie dzieje.Na obu obręczach opony uszczelniają się tak samo, poza tym bardzo dużo zależy od zaplotu. pzdr
mast6er Napisano 13 Września 2011 Autor Napisano 13 Września 2011 dziękuje za otrzymane opinie i podpowiedzi... a jaki zaplot... powinien być przez serwisanta dokonany przy komponentach 1. obręcz alpine/olympic 2. piasty novatec 3. szprychy mac 424....?????
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.