Skocz do zawartości

[koła] ocena zestawu novarec alpine na +/-

mast6er

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, z racji że to mój pierwszy post proszę o wyrozumiałość...:-)

zimową przerwą chce złożyć lekkie i jak najbardziej wytrzymałe koła....

zaplanowałem zestaw....

Piasty: Novatec D711/712SB

Obręcze: ZTR Alpine

Szprychy: Sapim Laser

Nyple: Sapim

Prośba o Wasze sugestie w sensie na +/- proponowanego zestawu do wagi mojej i plecaka....

waga jeźdźca ok 80 kg plus plecak max 8 kg.

zestaw do amatorskiej jazdy xc...(proszę nie pisać ze jak do amatorskiej to wystarczy.... itd itp)

o budżecie nie piszę, będę się go starał zamknąć w jak najniższej kwocie (zima liczę na promocje...)myślę ze do 1200 zestaw zamknę...

jednocześnie proszę o namiary na osoby / serwisy które takie kółka zaplotą profesjonalnie najchętniej z okolic Końskich Opoczna Kielc ale tez może być Kraków albo Bochnia...priorytetem jest dla mnie super zaplecione kółka wiec mogę dojechać w rozsądnych granicach...

z góry dziękuje za merytoryczne posty...

Prośba o Wasze sugestie w sensie na +/- proponowanego zestawu do wagi mojej i plecaka....

Napisano

Mój kumpel właśnie zamówił u nich koła (mają chyba jakąś wyprzedaż) i czeka już ponad miesiąc :P

Ja miałem podobny problem z tym sklepem (nie z kołami ale do mojego zakupu po 3 tygodnia oczekiwania na odpowiedź na maile i telefony (liczba mnoga) w ogóle nie doszło bo zrezygnowałem).

Polecam go omijać.

Z tego zestawu jaki piszesz miałem piasty i byłem bardzo zadowolony (ważę 90kg i nic się z nimi nie działo) :)

Reszty nie testowałem.

Pozdrawiam

Napisano

Lasery przy tej wadze + Alpine to niezbyt dobry pomysł, lepszym pomysłem będą D-light lub Mac 424. Z krakowa ten gość podobno dobrze zaplata: http://www.velotech.sklepna5.pl/ , mógłbyś zamówić u niego od razu całe koła i zaoszczędzić parę złotych.

Bikestacja ma dobre ceny ale zaplatają słabiutko. Czasami do tego stopnia, że koło nie nadaje się do jazdy.

Odnośnie piast było b. dużo napisane, wystarczy poszukać. W tej kwocie trzeba iść na kompromis i nie liczyć, że Novateci będą zaskakująco trwałe.

Napisano

zimową przerwą chce złożyć lekkie i jak najbardziej wytrzymałe koła....

(...)

waga jeźdźca ok 80 kg plus plecak max 8 kg.

Ja to bym jednak zmienił szprychy na coś wytrzymalszego, a tylko nieznacznie cięższego - Mac424, Sapim D-Light. Reszta to można by rzec standard ;)

Napisano

Lasery do amatorskiej jazdy?

Ale głównie sugerowałbym się tym: "do not use Sapim Laser in wheels with disc brakes". Cytat oczywiście ze strony producenta.

Do tego osobiście wolałbym kupić tańsze obręcze, nawet kosztem wzrostu wagi, a zaoszczędzone w ten sposób pieniądze przeznaczyć na konkretniejsze piasty, zwłaszcza, że nie będą to kółka do ścigania.

Napisano

Lasery do amatorskiej jazdy?

Ale głównie sugerowałbym się tym: "do not use Sapim Laser in wheels with disc brakes". Cytat oczywiście ze strony producenta.

Do tego osobiście wolałbym kupić tańsze obręcze, nawet kosztem wzrostu wagi, a zaoszczędzone w ten sposób pieniądze przeznaczyć na konkretniejsze piasty, zwłaszcza, że nie będą to kółka do ścigania.

i dlatego zadałem pytanie na forum...;-)...

na allegro bikestacja i forumowicze wystawiają taka konfiguracje...i dlatego się zasugerowałem....co do piast to taki kompromis...wiem dt ale tu już cena taka ze w budżecie nie mam szans się zmieścić...

jakos mało informacji na forum o macach 424....ktos ma jakies recenzje bo cena zachęcająca...

Napisano

proszę jeszcze o podpowiedz jakie są różnice pomiędzy alpine a olimpic (poza wagą oczywiście).....w chwili obecnej olimpic są w bardzo dobrej cenie i może dla tych kilku :thumbsup:gram nie opłaca się kupować alpine...

dziękuje za merytoryczne i techniczne posty....<_<

Napisano

witaj

z tą wagą to bywa rożnie.., mam obie obręcze i Olympic jest kilka gram lżejsza ( z kolei drugi Olymipc nieco cięższy od Alpine), szprychy mam sapim laser a ważę 82-84 kg, jak na razie wszystko hula bez problemu, kola zaplatane w kwietniu, przejechały między innymi już kilka maratonów u GG - nic się nie dzieje.Na obu obręczach opony uszczelniają się tak samo, poza tym bardzo dużo zależy od zaplotu.

pzdr

Napisano

dziękuje za otrzymane opinie i podpowiedzi...:thumbsup:

a jaki zaplot... powinien być przez serwisanta dokonany przy komponentach

1. obręcz alpine/olympic

2. piasty novatec

3. szprychy mac 424....?????

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...