Skocz do zawartości

[Okulary] Jakie wybrać?

Gizmo21

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja kupiłem i używam Uvex Racer 3 szkła wymienne za 159 zł. Nie narzekam, ale wiem że zapłaciłem za markę.

Problem parowaniu przy podjazdach i zatrzymaniu istnieje mimo specjalnej powłoki antifrog po wewnętrznej stronie szkieł.

Szkła są delikatne, i każdy upadek to rysa, należy uważać także przy czyszczeniu.

Najsłabszy element to plastikowo-gumowy nosek, który czasem wypada i ostatnio mi się złamał po którejś z kolei zmianie szkieł - najczęstsze zmiany to przezroczyste i żółte szybki. Skontaktowałem się w sprawie noska do dystrybutora i obiecał przysłać, zobaczymy na razie czekam

Ilość szybek nie jest ważna, dla mnie najlepsze byłyby fotochromy, uniwersalne, ale nie znalazłem zadowalających.

Po zakupie moich Uvex-ów w Decathlonie oglądałem te z 1 linka podanego przez kolegę Gizmo 21 i wyglądają nieźle, a nawet lepiej leżały mi z powodu gumowych zauszników, w Uvex-ach są one z tworzywa. Cena 2 razy niższa, 4 szybki, pole widzenia duże, niemal identyczne z Uvex-ami, zapasowy nosek, sztywne etui.

Miałem wrażenie, ze to idealna podróbka Uvex Racer.

Witam,

Czy otrzymał Pan noski do okularów Racer ?

Pozdrawiam

Magda

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Podepne się jak można,

Co powiecie o okularach Fischera - FS-19? Zamierzam zakupić jakieś glace przed sezonem, a Fischer jest niedrogi, dość ładny i chyba dobry (?). Jeśli nie ten model to może coś innego? Cena do 150. Czy ten model FS-19 nie jest czasami zimowy?

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Dzięki kris2011. Pooglądałam je sobie i może bym się zdecydowała jakby było to polecenie kogoś, kto je już ma i używa ;). Póki co wiedza o samej gramaturze mi nie pomaga w wyborze, 20 czy 30 czy 5 gram nie jest dla mnie wyznacznikiem, wolę praktyczność (wygodę) i wygląd. Nikt nie jeździ w szkłach?

Napisano

Nie ma sprawy. Ja się na nie zdecyduje. Już zamówiłem wstepnie w sklepie. zcekam teraz tylko na info, że juz sa w sprzedaży. jak tylko je dostanę posatarm się napisać o pierwszych wrażeniach :)

Pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Ja kiedyś kupiłem okulary z ciemnymi szkłami, nie pamiętam już firmy, dość ładne i wygodne, ale nie lubię jeździć w ciemnych szkłach, wiec po kilku jazdach okularki leżały. Jednak jazda bez okularów jest niebezpieczna, a muszki i odpryski błota w oku to nic przyjemnego, dlatego kupiłem okulary z wymiennymi szkłami, przezroczystymi i ciemnymi. Ciemnych nie użyłem ani razu, jeździłem w przezroczystych. Okulary to tani produkt za 25pln, wyraźnie wykonanie nie najlepsze, średnio leżały na głowie. Na obecny sezon kupiłem Accenty Tornado, jakość wykonania wyraźnie lepsza, lepiej leżą i są ładniejsze. Także Accent to raczej dobry wybór, a modeli maja tyle że powinnaś coś znaleźć dla siebie. Najlepiej jednak w sklepie sobie pomierzyć.

Napisano

Z tego co widziałem to większość okularów Accent ma wymienne szkła. Tempest'y, o których pisałem wyżej i na które czekam tez maja wymienne szkał. Mam nadzieje, że wkrótce będę ich szczęśliwym posiadaczem :)

Napisano

Witam,

Własnie sklep do mnie zadzwonił z informacją, że okulary Tempest Accent'a sa już dostepne na magazynie dystrybutora. Sądzę, że do dwóch dni powinienem je dostać :) jak je rozpakuje napisze o pierwszych wrażeniach :)

Pozdrawiam

Napisano

Witam wszystkich,

Właśnie odebrałem swoje nowe okulary Accent Tempest :) jeszcze w nich nie jeździłem, ale muszę przyznać, że pierwsze wrażenie robią naprawdę super. Leciutkie, w ogóle ich nie czuc na głowie, trzy pary soczewek w komplecie. Narzie nie żałuję wydanych pieniędzy.

Jak tylko przetestuje je w tereni dam znać jak z parowaniem itd. :)

Pozdrawiam

Napisano

Miałem 3 różne modele okularów firmy Accent. Pomijam kwestię, że nie mogłem dobrać nigdy odpowiedniej szerokości bo to jest indywidualny parametr. Z każdymi coś było nie tak. A to wytarły się noski, a to odpadały, a to się odginały i okulary obcierały nos, w niebieskich blakły ramki, z czarnych lakier odchodził, wymienne szkła były dość delikatne i potrafiły pęknąć, raz pękła mi przy śrubie ramka - generalnie nie polecam.

Długi czas używałem okularów Scotta (model Sniper) i byłem z nich baaardzo zadowolony - przede wszystkim duża szyba dokładnie chroniąca oczy, wytrzymałe, po 3 sezonach zszedł tylko lakier z loga Scott w miejscu, gdzie przesuwały się po nich paski od kasku. Te okulary mają tylko jeden problem - są drogie.

Teraz kupiłem fotochromatyczne Shimano. Jak na razie tylko w nich spacerowałem i muszę powiedzieć, że są niezłe. Wygodne miękkie noski, regulowane zauszniki, dobra dla mnie szerokość. Okulary zdecydowanie szybciej się ściemniają niż rozjaśniają. Ściemnienie zajmuje, wydaje mi się, min. minutę (nie mierzyłem z zegarkiem ;)) do najgłębszej czerni. Rozjaśnienie ze 2x tyle. Nie wiem jak będzie się to sprawdzać w warunkach jazdy - w trakcie sezonu górskiego będę badał i donosił. ;)

Mama korzystała z okularów Uvexa, nie rowerowych, za ok. 80zł - szybko się rozleciały, nie była z nich zadowolona.

Kolega zaś ma Decathlony, dał za nie ok. 70zł, ma je już 4 sezon i, zaświadczam osobiście, nie ma na nich śladu zużycia. Nie może się ich nachwalić.

Napisano

Dlatego przed zakupem należy dokładnie przymierzyć okulary. Ja też długo miałem problem z dobraniem odpowiedniej szerokości,ale w końcu się udało. Co prawda nie firmy Accent,moje były droższe,ale do dnia dzisiejszego ( mam je już 2 lata) nie żałuję. Koniecznie daj znać jak sprawdzają się w terenie.

Napisano

Moje małe doświadczenie z okularami:

Brenda - z polaryzajcą. Na ryby super, na rower i do auta już nie tak bardzo. Nie wiedzieć czemu polaryzacja "męczy " mi oczy. Przymierzałem kilka różnych modeli różnych producentów- efekt ten sam.

Rok temu poszedłem do Decathlona -największy chyba wybór googli w Szczecinie. Po przymierzeniu wszystkiego co mieli :) zostały mi tylko 3 pary, które nie zniekształcały obrazu i widziało się dobrze.

Wybór padł na Uvexy - model Attack, takie jak te

http://allegro.pl/nowe-okulary-uvex-attack-wysylka-gratis-barsop-i2164652600.html

Nosi się super, nie męczą oczu, nie przesuwają obrazu.

Inną parą, która mnie urzekła, były okulary R2. Wersja miałą być z fotochromem - model Peak zdaje się, ale chyba były założone szkła tylko dymione - jakoś nie chciały się ściemniać (szkła są wymienne).

Wiem teraz jedno - bez przymierzania nie kupie żadnych okularów, może moje oczy są dziwne i nadwrażliwe, ale niekóre nawet wysokie modele znancyh producentów wypadały gorzej niż inne tańsze.

PS. Uvexy kosztowały mnie ok. 120pln, te R2 można na necie dostać za ok. 100pln.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Po 5 parach Shadow przeszedlem na Lizzard i jest naprawde sporo lepiej..co prawda niby antyfog a tak jak Shadow sekunde paruja ale sa Lizzardy sa duzo wytrzymalsze niz Shadow..polecam

Napisano

Witam ponownie.

Pierwszy wyjazd z nowymi okularami Accent'a mam już za sobą i muszę przyznać, że jestem zadowolony. W ogóle ich nie czułem na głowie. trzy pary soczewek w komplecie pozwalają dobrać najbardziej odpowiednie dla siebie. Nie miałem żadnych problemów z parowaniem. Rewelacja. Polecam.

Napisano

Podepne sie pod temat :icon_wink: ...Znacie jakies okulary ktore nie paruja? Chodzi mi o takie na pochmurne dni(zolte, przezroczyste). Jezdze w zoltych Crivitach z Lidla i jest poprostu masakra na podjazdach, paruja strasznie ze nic nie widze i musze zsiadac. A moze jest jakis patent na ta dolegliwosc?

Chcialbym przekroczyc na ten cel nie wiecej niz 200pln z mala odchylka jesli warto by bylo doplacic do niezawodnosci :icon_wink:

Z gory dzieki za wszelkie propozycje i porady smile.gif

Owszem, jest taki patent. Trzeba szybciej podjeżdżać wtedy nie zdążą zaparować :) Sprawdzone w praktyce :)

Napisano

Podepnę się pod ten temat bo nie chcę kolejnego tworzyć.

W ramach szaleństwa zakupów akcesoriów i odzieży rowerowej przyszedł czas na okulary.

Do tej pory korzystałem z różnych modeli firmy Uvex i zawsze byłem zadowolony.

Dlatego też zastanawiam sie nad zakupem kolejnych okularów tej firmy.

UVEX Attack czy UVEX TITAN

Jak się one sprawdzają?

Jakoś nie przemawiają do mnie okulary z wymiennymi szkłami ze względu na ich podatność na łamanie się ot tak :P

Napisano

Witam,

Dzisiaj rano jechałem do pracy i miałem kilka podjazdów i szybszych zjazdów i nie odnotowałem żeby mi Tempesty parowały tak wiec ja mogę je polecić. tak jak wspominałem prędzej bardzo lekkie i wygodne. Wogóle ich nie czułem na głowie.

Pozdrawiam

Napisano

Mam decathlonowskie 700 - na promo 60zl kosztowaly. Na rower czy biegi sa po prostu za######iste. Lepsze jakie widziałem to już typowo do biegania (nie pamietam numeru), bardzo podobne ale oprawki z jakby gumy ktora dopasowuje ci sie do ksztaltu czaszki. Czegos lepszego z tyloma parami szkieł, noskami itp imho nie znajdziesz. Miałem już masę okularów i te jak na razie są najlepsze.

Napisano

Kupiłam na Allegro okulary Adler. Jestem całkiem zadowolona - lekki szkielet z plastiku + gumowe noski, 3 komplety wymiennych szkieł (najciemniejsze są czerwono-żółtą dosyć ciemną lustrzanką, żółte całkiem nieźle nadają się na strzelnicę; szkła nie wypadają z oprawy). Za jakieś 45 zeta nie mam co narzekać.

Napisano

Dzisiaj rano jechałem do pracy i miałem kilka podjazdów i szybszych zjazdów i nie odnotowałem żeby mi Tempesty parowały tak wiec ja mogę je polecić.

Na zjazdach to zadne Ci nie zaparuja, a ze na podjazdach Ci nie parowaly to tez mnie specjalnie nie dziwi bo temperatury teraz wyraznie wyzsze ;) , no chyba ze jechales w okolicach 0*C, ale tez wazne co to byly za podjazdy bo do pracy to raczej w ostrym terenie nie jechales :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...