Skocz do zawartości

[smar a olej] Jaka jest roznica ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jaka jest roznica miedzy tymi dwoma srodkami. Który jest ekonomiczniejszy(bardziej wydajny). Przy ktorym więcej zabawy z zabezpieczeniem łancucha ?

Napisano

Wydaje mi się że smar i olej to to samo - olej jest to smar w postaci płynnej.

Według Słownika Języka Polskiego

- Oleje smarowe (smarne) - oleje stosowane do smarowania urządzeń technicznych, głównie w celu zmniejszenia współczynnika tarcia i chłodzenia współpracujących ze sobą części ruchomych

- Smar - substancja o konsystencji od półpłynnej do stałej, w której skład wchodzą głównie oleje mineralne lub syntetyczne, zagęszczone najczęściej mydłami lub stałymi węglowodorami, używana do smarowania części maszyn, przyrządów, sprzętu sportowego itp., w celu zmniejszenia tarcia między poruszającymi się względem siebie powierzchniami dwóch ciał

Napisano

Juz mi troche rozjasniliscie w glowie ;) A kto uzywa samru do lancucha i uwaza ze jest lepszy niz olej ? dlaczego ?

• Mod Team
Napisano

Różnica taka jak między wodą a lodem ;) Chyba nie sądzisz, że znajdziesz tu jakiegoś ciołka oblepiającego łańcuch smarem.

Napisano
Juz mi troche rozjasniliscie w glowie smile.gif A kto uzywa samru do lancucha i uwaza ze jest lepszy niz olej ? dlaczego ?

Chyba nie bardzo się rozjaśniło. Mówiłem wcześniej że smar i olej to to samo. Chyba że mówiąc smar masz na myśli smar stały.

Napisano

Olej ma niestety to do siebie że lubi się chlapać...

Proponuję coś w areozolu...

Oleje mają mniejszą gęstość niż np. woda czyli są lżejsze... Jeśli zabezpieszamy łańcuch olejem(płynnym) to musimy się liczyć z tym że na 60% przepuści wodę...

• Mod Team
Napisano

co do aerozoli, to wg mnie sa one mniej wydajne niz oleje tradycyjne i bardziej 'chlapia'

Zgadzam się z tym, są rzadkie i przez to chlapią brudząc całe tylne koło. Najlepsze są oleje o trochę gęstszej konsystencji.

Napisano

No moze faktycznie za wczesnie powiedzialem hop :) Ale to dlatego ze wczesniej jezdzilem na makrokeszu ktoremu nie poswiecalem uwagi :P Teraz mam zamiar zajac sie na powaznie rowerem i chcialbym sie czegos nauczyc.

Napisano

Faktycznie są takie rzadkie które bardziej chlapią ale mój znajomy ma taki fajny który się psika i zostawia na 15min no i on lekko tężeje i jest git. Ma konsystencję kisielu/kiślu lub żelu do golenia (gillet)...

Niemiecki lub francuski... nazwy nie pamiętam ale musi pewnie być drogi bo dołączają go do rowerów Mercedesa...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...