KrzYchuu Napisano 1 Września 2011 Napisano 1 Września 2011 witam. Od jakiegoś czasu zauważyłem lekki luz w korbie jednak luz ten jest tylko po lewej stronie tzn. Z prawej gdzie są zębatki luzu nie ma. Korba to deore lx sróbki dwie małe przy korbie z lewej strony są mocno dokręcone. A wczoraj dokręcałem plastikową sróbę jednak bez tego specialnego klucza jednak zrobiłem to wystarczająco mocno na ile mogłem, a luz nadal jest czy to może być luz spowodowany luzem łożyska? Jednak to dziwne bo łożyska są od jakiś 5 000km. A poprzednie luzy miały po zimie i po 10 000km
kamfan Napisano 1 Września 2011 Napisano 1 Września 2011 jezeli to luz gora-dol to pewnie na lozyskach misek suportu, jak jest nieduzy to mozesz jeszczee na nich pojezdzic, jak wiekszy to czeka Cie wymiana, wszystko zalezy w jakich warunkach jezdziles i czy korba uderzales w kamienie/podloze, mi kiedys na korbie (tez mam deore lx) luz pojawil sie po 3000 km...
adas651 Napisano 1 Września 2011 Napisano 1 Września 2011 ale najpierw dokręciłeś te plastikową mocno a dopiero później te dwie imbusowe? jesli nie to tak zrób jak wykręcisz to zobacz czy łożysko sztywno siedzi w misce masz odpowiednią ilość podkładek? Że łożysko padło to tez możliwe, są lepsze i gorsze jedno łapie luzy po 4-5 tys. a inne sie 10 trzyma
KrzYchuu Napisano 1 Września 2011 Autor Napisano 1 Września 2011 jasne ze wpierw tą plastikową maksymalnie ile się dało a później te małe imbusowe dwie. One mają po jednej małej podkładce. Łożyska sam sobie montowałem są one o 1 mm grubsze niż oryginał. Dużo w deszczu jeździłem jednak mają one z dwóch stron gumę zabezpieczającą i raczej dbałem o nie. Nigdy nie udeżyłem mocniej itd. Sprawdziłem teraz jest lekki luz już na łożysku.
Piksel Napisano 1 Września 2011 Napisano 1 Września 2011 Jak padło łożysko po 5tys to i tak musiało być mocne, moje padło po 2 tys.
KrzYchuu Napisano 1 Września 2011 Autor Napisano 1 Września 2011 sam montowałem łożyska kupiłem w sklepie z łożyskami koszt 23zł za dwa.
Mod Team safian Napisano 1 Września 2011 Mod Team Napisano 1 Września 2011 jasne ze wpierw tą plastikową maksymalnie ile się dało a później te małe imbusowe dwie. Na siłę tego się nie dokręca, powoduje to za mocne 'ściąganie' korb i większe zużycie łozysk. W manualu Shimano zalecany moment to 0,7-1,5 Nm :|
Piksel Napisano 1 Września 2011 Napisano 1 Września 2011 W zasadzie ten plastik to taka bardziej zaślepka i palcami można to odkręcić i zakręcić.
zlyjogurt Napisano 1 Września 2011 Napisano 1 Września 2011 Jak luz jest na samym łożysku to nic nie poradzisz. Powody mogą być różne- dałeś jakieś beznadziejne łożyska, nie nabiłeś ich idealnie prosto, za mocno skręciłeś itd. Ten plastik to nie jest tylko zaślepka, spełnia rolę podobną do top capa w sterach i służy do kasowania luzu.
M333 Napisano 1 Września 2011 Napisano 1 Września 2011 Zdemontuj miski i sprawdź "pod palcami" na którym konkretnie łożysku jest ten luz. Wybij zużyte łożysko (masz już wprawę) i sprawdź czy gniazdo w aluminiowej misce nie jest wybite, czy nadaje się do wbicia/wciśnięcia/wprasowania kolejnego łożyska. Jeżeli tak to zaopatrz się w następne łożysko 6805 2RS i wciśnij je w miejsce starego.
KrzYchuu Napisano 1 Września 2011 Autor Napisano 1 Września 2011 Jeszcze postaram sie troche na tych łozyskach pojeździć. Wydaje mi sie ze luzy zrobiły sie przez to ze czasem nie miałem dostatecznie dokręconej tej plastikowej sróbo zaślepki. Bo łożyska raczej dobrze wbiłem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.