Skocz do zawartości

[hamulce tarczowe] Zestaw odpowietrzający - co zrobić ?

da4k

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Plusem Shimano jest to że zestaw do odpowietrzania kosztuje grosze. Kupujesz w aptece 2 strzykawki, do tego kawałek wężyka (ja użyłem takiego po mydle w płynie), i tyle, wystarczy :).

Napisano

Damador - a przecież do 596 żeby odpowietrzyć trzeba mieć ten koreczek oleju i ten pojemnik co sie wsadza tam na górze, więc ja kto zrobiłeś bez tego ?

Napisano

Nie trzeba pompijesz od dolu tloczac od hampla przez zbiornik wyrownawczy wychodza babelki. Zreszta na priva podalem linka do tematu hample praktycznoe bezobslugowe

Sent from my GT-P1000 using Tapatalk

Napisano

Skoro piszesz że bąbelki wychodzą przez zbiornik wyrównawczy to rozumię że nadwyżka oleju wylewa się też ?

Bo jeśli nie wylewa się nic tzn. że nie robisz całej procedury tak jak opisana jest przez Shimano.

W starych hamulcach Shimano był otwarty cały zbiornik i rzeczywiście było wszystko widać (bąbelki) ale w nowych jest tylko mała dziurka na "garnuszek", skąd masz pewność czy w innej części klamki nie ma bąbelków jak nie przepchasz nadmiarowej porcji oleju ?

Bynajmniej nie teoretyzuję, robiłem skracanie i odpowietrzanie w nowych SLX'ach M666.

Napisano

596 ma taka budowe ze odpowietrznick jest na centralnej gorze - po spusczeniu plynu i tak trzeba zamknac obwod i klamka popompowac - dopiero wtedy dolac jeszcze troszke oleju i wypuscic resztki powietrza. Na koniec ustawic cisnienie w klamce przez dolny zbiornik.

Napisano

wiem jak wygladają 596 - wygladają identycznie jak 666/785/985

i jakoś wydaje mi się że lepiej zrobić całość tak jak opisane jest w intrukcji producenta, "garnuszek" kosztuje grosze a mamy pewność że jest wszystko ok

ale widać że da się inaczej więc jak kto woli....

Napisano

no tak, jak wstrzykujesz przez zacisk, to trochę oleju wychodzi i ucieka ze zbiorniczka ( :icon_exclaim: radzę nie pobrudzić tym tarczy :icon_exclaim:) Jest też łatwiejszy sposób, choć zabierający nam o wiele więcej płynu. Po prostu spuszczamy przez zacisk strzykawką cały płyn, a następnie zalewamy nowym i już - to najłatwiejsza metoda.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...