Skocz do zawartości

[amortyzator] RST First Air lockout 100

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Zakupiłem wczoraj rower na allegro http://allegro.pl/rower-merida-matts-500-d-18-gratisy-i1772496736.html i muszę go jutro odebrać z miejscowości 50km odległej od mojego miasta.

Interesuję mnie to, czy mogę ten rower od razu zabrać, czy trzeba coś na miejscu robić z amortyzatorem? Ustawiać jakieś ciśnienie na miejscu tam?

I proszę mi jeszcze powiedzieć, jak wygląda serwisowanie tego amorka? Czy dam radę sobie z tym sam w domu? Co należy kupić i co jaki czas robić serwis?

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

bananx3

Napisano

Rower zapewne przyjdzie delikatnie rozłożony, tzn. oddzielnie będą koła, pedały, kierownica. Przede wszystkim trzeba go będzie skręcić. Amortyzator może być nienapompowany więc na takim nie pojedziesz, bo możesz go uszkodzić. Jak chcesz go poskładać w domu to będzie Ci potrzebny zestaw kluczy i pompka do amorów. Polecam oddać rower do jakiegoś najbliższego, dobrego serwisu. Za małe pieniądze złożą Ci go jak należy, poskręcają z odpowiednią siłą i napompują amorek. Pozdrower!

• Mod Team
Napisano

@kamis1987: Potrzebna również będzie zdjęta bieżnia sterów ze starego amortyzatora (lub nowa), do tego gwiazdka i umiejętność zamontowania tych elementów. Do tego pewnie trzeba będzie przyciąć sterowkę - w serwisie ponabijają, poskracają za ok 30-40 zł ;)

Napisano

Możesz kupić pompkę do amortyzatorów, albo niech Ci w sklepie odpowiednio napompują amortyzator, tak żeby sag (ugięcie, kiedy siedzisz na rowerze) wynosił ok. 20% skoku.

Napisano

Jak kupił cały i odbiera go w sklepie to ok. Powinien dostać rower przygotowany i gotowy do jazdy. Ja zamawiając na allegro dostałem delikatne puzzle. Nie miałem w domu wszystkich potrzebnych narzędzi, a przede wszystkim pompki do amortyzatorów (amorek przyszedł nienapompowany). Jak napisał safian w serwisie złożyli mi go w całość, ale za 50zl ;)

Napisano

Kup pompkę do amorków (będziesz mógł ustawić sobie ciśnienie pod swoją wagę) i brunox'a do konserwacji i smarowania amortyzatorów. To na początek w zupełności wystarczy.

• Mod Team
Napisano

Ah, myślałem, że masz oddzielnie wideł i rower :)

Na dobrą sprawę jeżeli nie masz kasy to pompki nie musisz kupować, jest w każdym serwisie i za darmo powinni Ci użyczyć.

To, że kupiłeś w sklepie to nie znaczy, że na 100% będzie złożony - rowery transportuje się bez pedałów, kół i z obróconą kierownicą. Jeżeli w tym sklepie będzie dobra obsługa to powinni użyczyć Ci również kluczy a i może pomogą w złożeniu :)

Napisano

postaram się tam z nimi dogadać. już tam kilka rzeczy kupiłem i byłem bardzo zadowolony. a jakie ciśnienie powinno być w amorku? ważę 55kg.

Napisano

Do amorka powinna być dodany manual z tabelą ciśnień, jednak często są one zawyżone, dlatego najlepiej samemu dobrać ciśnienie tak by sag wynosił 20% skoku.

Napisano

ok. mam nadzieję, że wszystko będzie w instrukcji. :) nie wiem, czy o to pytać dalej w tym temacie, ale jakie akcesoria powinienem od razu dokupić? jakie smary polecacie, jakie narzędzia? chciałbym rower czyścic w domu, nie oddawać do serwisu. na serwis jedynie bym się skusił, gdybym musiał regulować przerzutki lub robić coś z hamulcami.

Napisano

Regulacje przerzutek i hamulców zrobisz sam w domu. W necie znajdziesz masę tutoriali. To nie jest trudne. Kup sobie smar do łańcucha, brunox'a do smarowania ruchomych elementów i do amorka, wd 40. Kilka miesięcy temu kupiłem zestaw 3 rodzajów smarów brunox'a na allegro za 35zł :thumbsup: , ale z tego co widzę nie ma już tej aukcji. Na pewno przyda się pompka, jakieś oświetlenie, podręczny zestaw kluczy w scyzoryku, rękawiczki, kask itd. Podstawa.

Napisano

ok. mam nadzieję, że wszystko będzie w instrukcji. :) nie wiem, czy o to pytać dalej w tym temacie, ale jakie akcesoria powinienem od razu dokupić? jakie smary polecacie, jakie narzędzia? chciałbym rower czyścic w domu, nie oddawać do serwisu. na serwis jedynie bym się skusił, gdybym musiał regulować przerzutki lub robić coś z hamulcami.

http://www.rst.com.tw/Download?path=techsuport&file=2010_ENGLISH.pdf

Sag 15-25% maksymalnego skoku, w tej instrukcji znajdziesz kilka odpowiedzi.

Napisano

Jak przyjdziesz do sklepu po odbiór to się zapytaj, czy nie złożą Ci roweru. Myślę, że jeżeli to szanujący się serwis to powinieneś dostać rower w 100% złożony. Pompkę tez powinni mieć na miejscu, więc jeżeli robisz u nich tak duży zakup jak rower powinni Ci poświecić te kilka minut i razem z Tobą ustawić Ci amortyzator. Jednak pompkę i tak powinieneś zakupić, bo się na pewno przyda. :icon_wink:

Co do tego co powinieneś mieć to smar do łańcucha, BRUNOX'a DEO do górnych goleni. na początek wystarczy, a resztę potrzebnych rzeczy kupisz w trakcie użytkowania.. Pewnie jakieś narzędzia w domu masz i to na początek wystarczy.

WD-40 - do roweru nie!

BRUNOX DEO - do smarowania nim też nie! To jest tylko środek czyszczący, który nadaje lekki poślizg.

afly Popraw link, bo nic się nie otwiera. :(

Napisano

Rower powinien by gotwy do jazdy, a co do amortyzatora to zapewne bedzie napompowany seryjnie na połowe. U mnie w rst first air było to 5 barów na 10;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...