Skocz do zawartości

<<CROSS - Bike Team>>

Selvan82

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich posiadaczy rowerów CROSS”owych

Od dzisiaj jestem szczęśliwym posiadaczem roweru Author zenith :033: . Tak więc melduje się w Fan klubie rowerów Cross'owych

Witaj witaj Tethys w naszym gronie :P :!!:

Może to zabrzmi troszkę egoistycznie ale szkoda :glare: , że nowy Kolega nie z lubelskiego landu. No cóż.

Pozdrower dla Czestochowy i reszty Polski. :)

Napisano

Mam do was pytanie Crossowcy. Jak sie jezdzi na Crossie ? Inaczej niz na MTB ?? Bo zastanawieam sie nad MTB ale tez nie odrzucam Crossa, pordzcie co lepsze ??

Napisano

Jeżdzi się tak samo,zawsze do przodu:) ogólnie na crossie lepiej i szybciej się jedzie po ulicy a górelem lepiej po terenie, sam musisz wybrać odpowiedni dla siebie rower, przemyśl na jakim terenie zazwyczaj jeżdzisz i dobierz do tego rower, zawsze mozesz cienkie oponki załozyć do górala lub grube do crossa.

Napisano

Jeżdzi się tak samo,zawsze do przodu:) ogólnie na crossie lepiej i szybciej się jedzie po ulicy a górelem lepiej po terenie, sam musisz wybrać odpowiedni dla siebie rower, przemyśl na jakim terenie zazwyczaj jeżdzisz i dobierz do tego rower, zawsze mozesz cienkie oponki załozyć do górala lub grube do crossa.

No glownie to po miescie czyli chodniczek i asfalt ale tez nieraz do lasu.... Chyba jednak wybiore Crossa :)

Napisano

I zrobisz bład taki jak ja zrobiłem kilka lat temu. Byłem napalony na 28" bo chcialem po szosach jezdzic,ale coraz wiecej podobał mi sie las,a taki CROSS ogranicza sie do wolnej jazdy po lesie... Nie chce Ci nic narzucac,ale musisz to gleboko przemyslec. Ja zalowalem tego po 2 latach,ze kupilem cross'a.

Napisano

Po prostu źle przemyślałeś sprawę i masz. Ja np. nie żałuję zakupu crossa. MTB jest cięższy, ma więkrze opory toczenia, ale za to wjedziesz nim wszędzie, natomiast na crossie w tródnym terenie na wielkich kamieniach czy korzeniach nie pośmigasz.

Napisano

Akurat mój MTB od mojego starego CROSS'a jest duzo lzejszy...

A teraz do drugiego kompletu kół bede miał slicki 1",wiec i opory bedą mniejsze B)

Napisano

Witka,

Jeżdze głównie po Rudzie Śl., i jak na razie odbudowuję kondychę i rower po zeszłoroczym wypadku.

Jeżdzę na Meridzie Cross 5800 (dup... trochę bo przy mojej wadze ok 110 kg -190cm wzrosu a początku koło tylnie poszło. Już wymieniałem raz teras szykuje się drugi raz. Prawie cały napęd wymieniłem i chyba znów się szykuje korba do wymiany. A można by tak na 52 ząbki wymienić? ).

Zakupiłem ostatnio bagażnik samochodowy na rower, by z żonką pojeździć (ona tak nie bardzo na rowerze).

Zdrówka

Adam

Napisano

Witka,

Jeżdze głównie po Rudzie Śl., i jak na razie odbudowuję kondychę i rower po zeszłoroczym wypadku.

Jeżdzę na Meridzie Cross 5800 (dup... trochę bo przy mojej wadze ok 110 kg -190cm wzrosu a początku koło tylnie poszło. Już wymieniałem raz teras szykuje się drugi raz. Prawie cały napęd wymieniłem i chyba znów się szykuje korba do wymiany. A można by tak na 52 ząbki wymienić? ).

Zakupiłem ostatnio bagażnik samochodowy na rower, by z żonką pojeździć (ona tak nie bardzo na rowerze).

Zdrówka

Adam

Może się kiedyś umówimy na jakieś któtkie pętle, w celu nabycia kondycji?

Napisano

Witam pytanko do posiadaczy Phanatica na jakiej zasadzie mozna do zamocowac bagaznik do niego nie mowie o bagaznikach montowanych do rury od siodla sic! Mam zamiar wyruszyc z wawy do karwi za tydzien i musze bagaznik zamontowac a nastepnie sakwy do nijego. Problem jest taki zehamulec tarczowy blokuje dotsep a pozatym z tego co widzialem dto nie ma drugiego otworu do mocowania Oo

Napisano

Ok udalo sie zamontowac okazalo sie ze tylko bagazniki najprostrzej konstrukcij da sie zamontowac do mojego bike :/ mam nadzieje ze wytrzyma ciezar sakw. Jutro z rana wyjezdzam z kumplem on tez na 28 calowcu ;) trasa wawa-ciechanow-torun-gniew/malbork-gdynia-karwia jezeli ktos chetny sie doloczyc gdzies na trasie albo spotkac to pisac :) Phanatyczne pozdrowienia <_<

Napisano

Tez jestem posiadaczem crossa, chce zalozyc opony 2.1" lub moze 1.9", moze ktos cos takiego zakladal? Dodatkowe pytanie: czy kto wie gdzie kupic detki do takich opon na wentyl presto?

Napisano

Tez jestem posiadaczem crossa, chce zalozyc opony 2.1" lub moze 1.9", moze ktos cos takiego zakladal? Dodatkowe pytanie: czy kto wie gdzie kupic detki do takich opon na wentyl presto?

Ja do swojego accenta zakładam Continental Vapor . Jak poszukasz to dostaniesz je bez problemu za 51 zł. W terenie spisują się bardzo dobrze.

Dętki , które zakładam do tych opon, też mają w tym sklepie.

Napisano

Witam dawno tu nie zagladalem do was bo mnnie nie bylo... ale mam do was pytanie jaka przednia przerzutke kupic do korby 48T ??? bo ciezko cokolwiek znalezc... pozdrawiam Skiba

Napisano

Witajcie!

Śledzę Wasze poczynania od dwóch tygodni, przeczytałem chyba wszystko na temat kupna rowerów na całym forum: jaki typ wybrać, jakiej firmy, na jakim osprzęcie itp. Oczywiście w moim przypadku nie mogło być nic innego niż cross. Z braku dużego funduszu (max 1300zł) zdecydowałem się na Unibike Crossfire FS GTS, którego jednak już u mnie w okolicy nie dostanę. Może i dobrze;) Teraz mam kilku kandydatów. Napisałem podobnego posta w innym temacie, ale że pilnie potrzebuję rady (jestem strasznie niezdecydowany!), a rowerów w sklepach coraz mniej, to podam moich kandydatów i tutaj. Poradźcie co wybrać.

1. Kelly's Saphix - 1050zł

2. Merida Crossway 8300 - 1189zł

3. BH L05M Silvertip Sport - 1300zł

4. Trek 7.1 FX - 1300zł

I jeszcze jeden w cenie, która powinna zejść trochę, ale tej firmy akurat nie szukałem, więc nie wiem czy będzie:

5. Scott Sportster P5 - 1420zł (?)

W BH i Treku nie podoba mi się brak amorka przedniego. Z kolei w Saphixie (RST CT-Free T6, 75mm) jest on raczej kiepski, prawda? Ma tylko regulację wstępnego naprężenia. Inaczej sprawa ma się w wyższym modelu - Kelly's Axis, który nawet bardziej mi się podoba (na wygląd też patrzę, dlatego Merida chyba odpada), ale czy jego amorek (RST CT-Free TnL, 75mm - opcja blokady) oraz Alivio z tyłu zamiast Acera są warte wydania 300zł więcej niż w przypadku Saphixa? Jak ważny jest amortyzator w rowerach crossowych? Nie szaleję na rowerze, tylko często przejeżdżam po krawężnikach i czasem w las. Czy uważacie, że w tych modelach Kelly'sów są wystarczające? I czy opcja blokady naprawdę się przydaje? Na prostej drodze na pewno tak, kiedy nie jest on potrzebny. Ale jeśli będę często z takiej drogi zjeżdżał na krawężnik to przecież nie będę się zatrzymywał żeby odblokować amorka aby korzystać z jego możliwości:) Chyba, że źle rozumiem sam temat blokady i jej działania.

W każdym razie skłaniam się w stronę Kelly's Saphix oraz Axis - kwestia więc taka czy jest sens dopłacać dla lepszego amorka i przerzutki tylnej? A może jednak BH, Trek lub Scott? Chociaż te dwa ostatnie to dla samej nazwy szybko mi ukradną;)

Dobra, koniec, bo się rozpisałem i nikt tego nie będzie chciał czytać:)

Z góry dzięki, pozdrawiam!

tomek

Napisano

Mialem CROSSa przez prawoe 3 lata.

Poczatkowo był to prosty model - Author Prime, koncowo zostala tylko rama.

Zalozylem do niego widelec RST za 220zł (nówka).

Moze i troszke lepiej sie jezdzilo i wogole... ale po kilku miesiacach sprezyny sie tak wyrobily,ze wsiadlem na rower i od razu był amor wcisniety. Dziury i inne rzeczy na niego nie działały :/

Kumpel tez ma crossa z amorem i sprawdzilem jak jest u niego... wchodzi na rower i tez wciska amora. Wszystkie te RST tak mają....:/ moze ten Manitou z rama SYNERGy Authora bylby lepszy,ale kosztuje...:/

Proponuje CI zakup roweru crossowego bez amora. Ja w koncowym stadium wykrecilem amorek,a wsadziłem sztywniaka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...