Skocz do zawartości

[społeczność] Bikerzy na codzień

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

technik elektryk,technik ochrony osób i mienia :wallbash: ,spawacz MAG,TIG

praca - elektromonter górnictwa podziemnego(czasami robie jako automatyk jeśli zachodzi taka potrzeba)

Napisano

Tak śledzę ten temat i mam wrażenie, że większość osób jeżdżących rowerami to "pracownicy umysłowi".

Bardzo mało jest osób pracujących fizycznie i jeżdżących.

Czyżby praca była tak męcząca, że tzw. robol (nie obrażając nikogo - sam się uważam za takiego) nie ma siły/czasu na rower? Co o tym myślicie?

Napisano

Tak śledzę ten temat i mam wrażenie, że większość osób jeżdżących rowerami to "pracownicy umysłowi".

Bardzo mało jest osób pracujących fizycznie i jeżdżących.

Czyżby praca była tak męcząca, że tzw. robol (nie obrażając nikogo - sam się uważam za takiego) nie ma siły/czasu na rower? Co o tym myślicie?

Myślę, że może to być połączenie braku siły i braku czasu. Mogę podać przykład mojego taty, który zajmuje się remontowaniem i wykańczaniem wnętrz i np. dzisiaj dosłownie przed chwilką wrócił do domu, a jest godzina 19:00. W tym momencie wybór pomiędzy męczącym treningiem a odpoczynkiem przeważa na korzyść odpoczynku.

Napisano
Myślę, że może to być połączenie braku siły i braku czasu. Mogę podać przykład mojego taty, który zajmuje się remontowaniem i wykańczaniem wnętrz i np. dzisiaj dosłownie przed chwilką wrócił do domu, a jest godzina 19:00. W tym momencie wybór pomiędzy męczącym treningiem a odpoczynkiem przeważa na korzyść odpoczynku.

Święte słowa kolego, ja przez okres od lipca do sierpnia przez ostatnie wakacje pracowałem fizycznie, raz przy budowie karczmy, raz przy nowej linii Lancii w tyskiej fabryce Fiata, oraz potem jeszcze jako dekarz przy kryciu dachów, i szczerze mówiąc po 12 h zasuwania non stop nie ma się ochoty na jazdę na rowerze czy jakąkolwiek siłkę, zmęczenie jest za duże. Jednak w moim przypadku przez ten okres starałem się cały czas trenować żeby nie wypaść z formą. Przyznam że czasami zmęczenie było zbyt duże i po prostu się nie dało, ale zawsze starałem się coś tam śmigać. Dlatego ale niestety praca fizyczna i sport nie idą w parze(nie mówię tutaj o ludziach którzy przychodzą na budowę, czy gdziekolwiek i po prostu zbijają bąki, a znam takich wielu).

Gość MARECKI85
Napisano

zawód :technik elektroradiologii (zdjęcia RTG, rezonans, tomograf, mammografia, EKG, EEG, echo serca itd itp.

a pracuję obecnie jako operator wózka widłowego :D

Napisano

z tym echem serca to nie przesadzaj, też jestem technikiem rtg (pracującym w zawodzie) i tego badania zdecydowanie technicy nie wykonują

PS witam kolegę po fachu :)

Napisano

Witam!

Jestem technologiem. Czyli praca umysłowa. Rower wspaniale pomaga nie myśleć o pracy po pracy :-). Po prostu nie da się mocno naciskać na pedały i myśleć o tym co będzie lub było. I mi to bardzo pasuje.

Napisano

skad ja to znam. rower (ale takze w moim przypadku biegi gorskie) pozwala odpoczac umyslowi* a masakruje cialo, praca masakruje umysl ale daje odpoczac cialu. i tak wkolo macieju ;)

* w pracy kreatywnej bez tego odpoczynku... wole nawet nie myslec jak bym sie meczyl...

Napisano

Handlowiec w jednej z wiodących na polskim rynku firm w swojej branży. :)

Od roku absolwent AWF TiR Poznań.

Tak więc dużo pracy przyjemnej z klientem, przy kawce i sporo czasu za kółkiem. Wieczory i weekendy dużo czasu dusząc korbe. :]

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Ajnsztajn - wdrażam, sprzedaję, serwisuję i montuję systemy zdalnego zarządzania flotą (ochrona pojazdów przez GPS, zdalny monitoring parametrów pracy pojazdu) w mojej najukochańszej (bez ironii!) firmie ConsAllTech :)

P.S.

Dla ciekawskich - jeśli masz odpowiednio mocne dynamo, w rowerze też da radę :)

Napisano

A ja zmieniam obecną robotę. Od czerwca będę dbać o to, żebyście mogli w północnej Polsce rozmawiać swobodnie w pewnej sieci komórkowej... :) Inżynier Serwisu.

Czyli jeszcze więcej jeżdżenia autem niż w obecnej robocie, dyspozycja 24h na dobę, praca w weekendy i nocami też (tak, tak, to przez was, że chcecie o 2 w nocy dzwonić do dziewczyny :P), czasem praca na wysokościach (podziwianie świata z 50 metrów).

Napisano

Z wykształcenia ślusarz - mechanik.

Pomoc w rodzinnym interesie. Punkt Usługowy Dorabiania Kluczy. Dorabianie kluczy, ostrzenie narzędzi domowych itp :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...