N3xT Napisano 16 Sierpnia 2011 Napisano 16 Sierpnia 2011 Witam panowie i panie . Mam pewne pytanie , mianowicie posiadam taka przerzutke z " dolnym naciagiem " nie wiem jak to nazwac , ale moja linka przy przerzutce idzie dolem , o tak : PRZERZUTKA Z " DOLNYM NACIAGIEM " , a musze sobie kupic jakas inna przerzutke i mysle nad taka np. " GORNY NACIAG " i ta przerzutka ma tak z tego co dobrze widze , ze linka idac od manetki do przerzutki tylnej wchodzi " bokiem " tzn. MA INNE MOCOWANIE LINKI NIZ TA PIERWSZA . To w niczym nie bedzie przeszkadzalo ? Bedzie pasowalo wszystko ?
N3xT Napisano 16 Sierpnia 2011 Autor Napisano 16 Sierpnia 2011 Dzięki , a moglbys mi wytlumaczyc czym sie rozni ten NACIAG ? Ktory rodzaj jest bardziej efektywny ?
Mod Team Puklus Napisano 16 Sierpnia 2011 Mod Team Napisano 16 Sierpnia 2011 Jak to sznib napisał bedzie pasować jak każda inna ze stajni shimano. CO do towjego opisu ni w ząb nie mam pojecia o co pytasz spróbuj jakoś to inaczej ująć, moze dodaj zdjecia to powinno pomoc.
N3xT Napisano 16 Sierpnia 2011 Autor Napisano 16 Sierpnia 2011 Chodzi mi o mocowanie linki w tylnej PRZERZUTCE . Zauwazylem , ze sa 2 rodzaje albo i wiecej . Patrz na mocowanie linki : Z BOKU SIE PRZYKRECA LINKE a w tej : TUTAJ NA DOLE JEST SRUBA SKRECAJACA LINKE O to mi chodzi czy to pierwsze mocowanie (patrz. 1 link) bedzie pasowalo tak samo jak to drugie . Pytam poniewaz mam przerzutke mocowanie (patrz. 2zdjecia) , a chce kupic nowa i mysle nad ta z (patrz. 1link)
paweloko Napisano 16 Sierpnia 2011 Napisano 16 Sierpnia 2011 Oczywiście że to to samo, przerzutka ze zdjęcia nr 1 jest nawet lepsza ponieważ pancerz potrzeby jest krótszy co zmniejsza ryzyko zahaczenia odstającym pancerzem w przerzutce nr 2. Do nowej będziesz musiał trochę skrócić pancerz. Zapraszam do mojej galerii, co prawda nie mam xt ale w mojej deore jest bardzo podobne prowadzenie linki.moja przerzutka
N3xT Napisano 16 Sierpnia 2011 Autor Napisano 16 Sierpnia 2011 @paweloko A mam jeszcze jedno pytanie . Z jakim wozkiem brac przerzutke . Chodzi mi o dlugosc : dlugi , sredni , krotki ? Ja bym sobie planowal raczej wziasc KROTKI wozek bo na dlugim przerzutke mi wkrecilo w szprychy ... A twoje zdanie jakie jest ! ?
paweloko Napisano 16 Sierpnia 2011 Napisano 16 Sierpnia 2011 Długość wózka zależy od wielkości kasety i karby. Lepiej chyba długi lub średni bo może nie starczyć łańcucha przy ustawianiu na dużych zębatkach. Jeśli masz dobrze wyregulowaną przerzutkę niema możliwości żeby wkręciła się w szprychy.
N3xT Napisano 16 Sierpnia 2011 Autor Napisano 16 Sierpnia 2011 Mam przelozenia z przodu TRZY blaty , a z tylu kasete 9 BIEGOWOM . To jaki bys wozek polecal !?
Mod Team safian Napisano 16 Sierpnia 2011 Mod Team Napisano 16 Sierpnia 2011 Przeczytaj o pojemności napędu :/
paweloko Napisano 16 Sierpnia 2011 Napisano 16 Sierpnia 2011 Proponował bym jednak długi wózek, mam taki też przy tylku przerzutkach 27.
N3xT Napisano 17 Sierpnia 2011 Autor Napisano 17 Sierpnia 2011 Dobra dzieki panowie juz wiem co i jak ! A moglibyscie mi doradzic przerzutke TYLNA do MTB . 9 biegów kaseta = najwyzsza zebatka 32T , najnizsza 11T . Taka naprawde nie zawodna . cena do 300zl .
tobike Napisano 17 Sierpnia 2011 Napisano 17 Sierpnia 2011 SLX kupisz już za 155zł nowego wersja shadow, ja wymieniłem na taką niedawno po wkręceniu Alivio w szprychy, wybrałem wózek średni przy kasecie 34 i korbie 44 i spokojnie daje rade, łańcuch zostawiłem takiej długości jak do wózka długiego na 22 i 11 z tyłu jest lekko luźny ale takich przełożeń się nie używa
Mod Team Puklus Napisano 17 Sierpnia 2011 Mod Team Napisano 17 Sierpnia 2011 Jak wspomniane wyżej średni wózek mam tak samo 44/34 i średni wózek. Czy shadow czy standard shimano no to już kwestia przemyślenia. Sam Na shadow nie jeździłem ale nie zbiera jakoś rewelacyjnych opinnii zwłaszcza carbony itd ... Porowanie obu systemow, miałem deore LX standardowe, teraz ma X.9 ktoro dziąła podobnie do shadow. ROznica w pracy jest podobnie jak w obsłudze Przy LX koło wyciągałem bez problemu przy X.9 zeby nie tracic nerwów rozpinam łańcuch. Prowadzenie linki ma swoje plusy i minusy, jednym z minusów jest brak baryłki przy przerzutce co mi troche na początku utrudniało regulacje na szczęście w X.9 jest dość dłuuuga regulacja przy manetce, nie wiem jak w shimano. Co do wkrecania w szprychy ... jak nie wiem jak wy to robicie, ustawienie śrub H i L + w miare prosty Hak i wkręcenie to mission imposible. No jeszcze by sie prosty wózek przydał.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.