Skocz do zawartości

[przerzutka tylna i manetki] Nie zgrywają się :/

szczwanydiplodog

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Posiadam manetki model:st-ef35 i tylną przerzutkę shimano 3.0 sram. Mam problem, gdyż kupiłem ostatnio do niego nowe części: 2opony 1.25, 2koła z piastą shimano Deora na które zamontowałem kasetę HG-50 28-11. I mam taki problem, nie mogę zgrać przełożeń :/ Albo przerzutka Sram 3.0 (niby obsługuje 8rz.) albo manetki st-ef35 powodują że: jak poluzuje linkę i ustawię na 8bieg, to w tedy mi 1 i 2 bieg nie wchodzi, i tak na odwrót: jak ustawię na 1 bieg to w tedy 7 i 8 nie działa :/ Z tego co zrozumiałem przerzutka tylna nie jest kompatybilna z manetkami :( Co wyjdzie mnie najtaniej? Dodam że manetki mam 2 lata, a przerzutkę mam od kilku dni... Nie chcę wykraczać poza 80zl.

Pozdrawiam ;)

Napisano

Manetki i przerzutki tylne shimano działają w systemie 1:2 natomiast przerzutka sram 3.0 (podobnie jak 90% przerzutek SRAMA) w systemie 1:1 tzw ESP.

W skrócie: przy systemie 1:2 przesunięcie linki przez manetkę o 1 jednostkę długości (np mm) powoduje przesunięcie wózka przerzutki tylnej o 2 jednostki długości (np o 2mm),

przy systemie 1:1 przerzutka przesunie wózek o taką samą odległość o jaką manetka pociągnęła linkę. Dlatego te komponenty się "gryzą".

W Twoim przypadku najlepiej będzie chyba zmienić manetki (np na takie http://allegro.pl/manetki-obrotowe-gripy-sram-3-0-esp-1-1-3x8sp-i1743946198.html lub inne ze stajni SRAM-a).

A w zasadzie to potrzebujesz tylko zmienić prawą manetkę. I ewentualnie klamkę hamulca jeśli masz klamkomanetki.

No albo wrócić do przerzutek shimano...

Pozdrawiam

Napisano

Faktycznie Rulez ma racje. Lepiej jednak wymienić przerzutkę, bo albo mi się wydaje albo w Sramie 3.0 nie da się wymienić kołeczek przerzutki? :blink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...