Skocz do zawartości

[Mocowanie hamulca] Standard PM

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!!!

Posiadam amortyzator Rock shox reba z 2011 r i standard mocowania hamulca tarczowego to PM. Dotychczas posiadałem tarcze 180 mm mocowaną zamiast adaptera na podkładkach. Teraz mam zamiar wymienić tarczę na 160 mm a konkretnie aligator aeries. Czy przy tym rozmiarze tarczy potrzebny mi będzie adapter czy będę mógł zamontować ją bezpośrednio do amortyzatora ??

Napisano

Dzięki wielki!!!

Czy przy tym rozmiarze tarczy potrzebny mi będzie adapter czy będę mógł zamontować ją bezpośrednio do amortyzatora ??

Oczywiście chodziło mi o bezpośredni montaż hamulca do amortyzatora.

Pozdrawiam!:)

Napisano

Dokładnie chodzi mi o coś takiego jak na tym zdjęciu, które dzisiaj znalazłem, z tego co widzę to żadnych podkładek tam nie ma.

No i jeszcze jedno pytanie odnośnie tego zdjęcia a konkretnie opisu zdjęcia, mianowicie czy uszkodzenie gwintu w standardzie PM to tak powszechna sprawa ??

Napisano

Skoro producenci ram przechodzą na PM to aż tak źle nie jest.W swoim bomberze wielokrotnie odkręcałem zacisk hamulca i nic się nie stało.Wystarczy dokręcać śruby z "wyczuciem" ,a nie na t.zw. chama :) Osobiście uważąm,że jest to jedyny słuszny sposób na mocowanie zacisku hamulca.Zresztą ukręcić tudzież zepsuć można wszystko.

Napisano

We wczesniejszym amorze Foxa miałem standard IS i hamulec tez pod IS i wszystko było dobrze poki nie zmieniłem tarczy na 180, wowczas musiałem sie neizle nakombinowac z podkładkami a na dodatek szlifowaniem oczka w adapterze bo tarcza ocierała rantem o zacisk (jakby sie w nim nie miescila) - w tym systemie w razie jakiejs drobnej niekopampatybilnosci cięzko jest to skorygowac. teraz mam PM i ustawienie zacisku i adaptera w kazdej płaszczyznie nei nastrecza zadncyh problemów...

Napisano

Według mnie najlepszym mocowaniem jest IS na amorze/ramie PM na heblu, regulacja tak samo łatwa jak w przypadku PM, a jak zerwiesz gwint co jest i tak raczej bardzo rzadkie to zmieniasz tylko adapter i spoko luz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...