Bartek816 Napisano 3 Sierpnia 2011 Napisano 3 Sierpnia 2011 Witam!!! Posiadam amortyzator Rock shox reba z 2011 r i standard mocowania hamulca tarczowego to PM. Dotychczas posiadałem tarcze 180 mm mocowaną zamiast adaptera na podkładkach. Teraz mam zamiar wymienić tarczę na 160 mm a konkretnie aligator aeries. Czy przy tym rozmiarze tarczy potrzebny mi będzie adapter czy będę mógł zamontować ją bezpośrednio do amortyzatora ??
Bartek816 Napisano 3 Sierpnia 2011 Autor Napisano 3 Sierpnia 2011 Dzięki wielki!!! Czy przy tym rozmiarze tarczy potrzebny mi będzie adapter czy będę mógł zamontować ją bezpośrednio do amortyzatora ?? Oczywiście chodziło mi o bezpośredni montaż hamulca do amortyzatora. Pozdrawiam!
pawelsystem Napisano 3 Sierpnia 2011 Napisano 3 Sierpnia 2011 adapter nie potrzebny ale podkładki zostaja
Bartek816 Napisano 4 Sierpnia 2011 Autor Napisano 4 Sierpnia 2011 Dokładnie chodzi mi o coś takiego jak na tym zdjęciu, które dzisiaj znalazłem, z tego co widzę to żadnych podkładek tam nie ma. No i jeszcze jedno pytanie odnośnie tego zdjęcia a konkretnie opisu zdjęcia, mianowicie czy uszkodzenie gwintu w standardzie PM to tak powszechna sprawa ??
severian Napisano 4 Sierpnia 2011 Napisano 4 Sierpnia 2011 Skoro producenci ram przechodzą na PM to aż tak źle nie jest.W swoim bomberze wielokrotnie odkręcałem zacisk hamulca i nic się nie stało.Wystarczy dokręcać śruby z "wyczuciem" ,a nie na t.zw. chama Osobiście uważąm,że jest to jedyny słuszny sposób na mocowanie zacisku hamulca.Zresztą ukręcić tudzież zepsuć można wszystko.
Conquistador Napisano 5 Sierpnia 2011 Napisano 5 Sierpnia 2011 We wczesniejszym amorze Foxa miałem standard IS i hamulec tez pod IS i wszystko było dobrze poki nie zmieniłem tarczy na 180, wowczas musiałem sie neizle nakombinowac z podkładkami a na dodatek szlifowaniem oczka w adapterze bo tarcza ocierała rantem o zacisk (jakby sie w nim nie miescila) - w tym systemie w razie jakiejs drobnej niekopampatybilnosci cięzko jest to skorygowac. teraz mam PM i ustawienie zacisku i adaptera w kazdej płaszczyznie nei nastrecza zadncyh problemów...
djwiocha Napisano 5 Sierpnia 2011 Napisano 5 Sierpnia 2011 Według mnie najlepszym mocowaniem jest IS na amorze/ramie PM na heblu, regulacja tak samo łatwa jak w przypadku PM, a jak zerwiesz gwint co jest i tak raczej bardzo rzadkie to zmieniasz tylko adapter i spoko luz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.