Luigi Napisano 22 Lipca 2011 Napisano 22 Lipca 2011 Witam. Otóż w swoim rowerze mam amortyzator SR Suntour XCT-V2. Od nowości jeszcze go nie rozbierałem i nic w środku nie robiłem. Jedynie co, to wycierałem górne golenie z brudu. Jako, iż jesteście doświadczoną ekipą, chciałbym byście przekazali mi wielką tajemnicę konserwacji amortyzatorów przednich. Kłaniam się uniżenie.
pawelpb Napisano 22 Lipca 2011 Napisano 22 Lipca 2011 Witam Widzę, że równie wielką tajemnicą jest wyszukiwarka na forum Polecam i Pozdrawiam
Luigi Napisano 22 Lipca 2011 Autor Napisano 22 Lipca 2011 Ależ Drogi Panie, szukałem, lecz nie uzyskałem w ten sposób jednoznacznej odpowiedzi. Odpowiedzi były, lecz nie do tego typu amortyzatora.
Fenthin Napisano 22 Lipca 2011 Napisano 22 Lipca 2011 To samo jak przypadku XCM, XCR i wszelkich innych widelców tej klasy.
MikeSkywalker Napisano 23 Lipca 2011 Napisano 23 Lipca 2011 Jeśli to samo co XCR to wiele nie ma do konserwacji, stawiasz rower do góry kołami, zdejmujesz koło, odkręcasz dwie śrubki pod dolnymi goleniami ale nie do końca, pukasz w nie lekko i odkręcasz do końca, potem ściągasz dolne golenie z górnych, czyścisz górne, dolne i simmering czy inną uszczelkę która jest na połączeniu, smarujesz i skręcasz, po problemie. Rozbierać górnych goleni nie ma sensu, zwłaszcza że trzeba mieć do tego specjalny klucz, (choć niektóre proste amorki SR Suntour miały te nakrętki na zwykły klucz)ale w środku nie ma za bardzo co poprawiać, elastomery i sprężyny są ładne nasmarowane od nowości i nic im się nie dzieje przez parę lat.
Luigi Napisano 24 Lipca 2011 Autor Napisano 24 Lipca 2011 Ok, dzięki wielkie. Masz plusa. Mam nadzieję, że nic nie uszkodzę. Muszę się tez w brunoxa zaopatrzyć.
Mod Team mrmorty Napisano 24 Lipca 2011 Mod Team Napisano 24 Lipca 2011 Ewentualnie silikon w sprayu jako substytut brunnoxa. Ja polecam Sil firmy K2. Wychodzi relatywnie taniej. Uprzedzam też następne pytanie w stylu czy nic nie uszkodzę - nie, nie uszkodzisz. Wiele osób tak robi z różnymi modelami amortyzatorów.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.