Skocz do zawartości

[Amortyzator przedni] Jak dbac o SR Suntour XCT-V2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Otóż w swoim rowerze mam amortyzator SR Suntour XCT-V2. Od nowości jeszcze go nie rozbierałem i nic w środku nie robiłem. Jedynie co, to wycierałem górne golenie z brudu. Jako, iż jesteście doświadczoną ekipą, chciałbym byście przekazali mi wielką tajemnicę konserwacji amortyzatorów przednich.

Kłaniam się uniżenie.

Napisano

Ależ Drogi Panie, szukałem, lecz nie uzyskałem w ten sposób jednoznacznej odpowiedzi. Odpowiedzi były, lecz nie do tego typu amortyzatora.

Napisano

Jeśli to samo co XCR to wiele nie ma do konserwacji, stawiasz rower do góry kołami, zdejmujesz koło, odkręcasz dwie śrubki pod dolnymi goleniami ale nie do końca, pukasz w nie lekko i odkręcasz do końca, potem ściągasz dolne golenie z górnych, czyścisz górne, dolne i simmering czy inną uszczelkę która jest na połączeniu, smarujesz i skręcasz, po problemie. Rozbierać górnych goleni nie ma sensu, zwłaszcza że trzeba mieć do tego specjalny klucz, (choć niektóre proste amorki SR Suntour miały te nakrętki na zwykły klucz)ale w środku nie ma za bardzo co poprawiać, elastomery i sprężyny są ładne nasmarowane od nowości i nic im się nie dzieje przez parę lat.

• Mod Team
Napisano

Ewentualnie silikon w sprayu jako substytut brunnoxa. Ja polecam Sil firmy K2. Wychodzi relatywnie taniej. Uprzedzam też następne pytanie w stylu czy nic nie uszkodzę - nie, nie uszkodzisz. Wiele osób tak robi z różnymi modelami amortyzatorów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...