Skocz do zawartości

[Amortyzator]Problem z SR Suntour XCR LO

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Wszystkich.

Tak jak w temacie...mam problem z amorem. Sprawował się naprawdę bardzo dobrze do pewnego dnia.

Raz jak wracałem do domu poczułem jakby amor robił się coraz miększy...a jak zarzuciłem go na ramie jak wnosiłem po schodach to usłyszałem jakby przelewanie się oleju (nigdy wcześnie to się nie zdarzało). Później zauważyłem, że amor dostał luzu (nie duży ale jest), jest strasznie miękki i nie pomaga skręcanie go, zauważyłem że golenie się "pocą". Blokada skoku działa bez problemu choć lekko przepuszcza.

Amor ma już prawie dwa lata. Jeżdżony bez szaleństw, dużo szosy na blokadzie i teren (w miarę równa nawierzchnia). Używany całym rokiem więc był wystawiony na działanie słońca, deszczu, śniegu (błoto pośniegowe z drug w którym niestety jest dużo "syfu")

Macie jakiś pomysł co mogło się z nim stać? Stwierdziłem że przed rozkręcaniem zapytam bardziej obeznanych w tych sprawach bo ja bardziej siedzę w szosowych.

Za wszelkie podpowiedzi będę wdzięczny

• Mod Team
Napisano

Jeździsz 2 lata w każdych warunkach bez serwisu i dziwisz się ze się posypał?

Rozkręc go, rozbierz i zobacz co w środku jest (najprawdopodobniej mnóstwo syfu). Wyczyść wszystko itd, po prostu zrób serwis, jaki powinno robić się co najmniej raz w roku.

Napisano

Amor miał serwis po ok roku od zakupu

Amor miał serwis po ok roku od zakupu

A więc rozebrałem wszystko, wyczyściłem choć za bardzo nie było z czego, przesmarowałem i złożyłem...działa ciut lepiej choć dalej nie jest to to co było wcześniej

jak się pobawiłem teleskopem to wydaje mi się że to przez niego się tak dzieję...w ostatniej fazie docisku i odbicia jakoś dziwnie chodzi...jakby miał się rozpaść...

• Mod Team
Napisano

Obejrzałeś bebechy dokładnie? Może coś pękło? Suntour pakuje do tańszych amortyzatorów części z plastiku, a te nie są za bardzo wytrzymałe.

• Mod Team
Napisano

Wygląda troszke jak by sie olej z tłumika wylewał ale ciekło by wtedy z niego, jak go nie rozbierzesz to sie nie dowiesz, choć coraz miększy amor to raczej dziwne od syfu był by coraz twardszy.

Napisano

oglądałem właśnie wszystkie części i wszystko jest ok...a ten teleskop też jest rozbieralny? pierwszy serwis robił mi znajomy i nie wiem za bardzo? bo reszta rozebrana i wyczyszczona

Napisano

Co masz na myśli pod nazwą "teleskop" ? amor rozbiera się cały - górne golenie wychodzą z dolnych, a na górze korki można odkręcić i wyjąć sprężyny.

Napisano

to mam na myśli że rozebrałem cały amortyzator...a o teleskop to o część która jest w prawej goleni bo w lewej jest sprężyna

Napisano

Nie jestem pewny, ale to jest chyba ten tłumik. W środku powinien być olej. Ale nie wiem czy w xcr`ach tłumik jest rozbieralny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...