Skocz do zawartości

[przerzutka przednia] kompatybilność między napędem 9 a 10 rzędowym

Seba3002

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Przymierzam się do wymiany napędu z wysłużonego 3x9 na nowy 3x10. Mam pytanko praktyczne:

Czy nie będzie żadnych problemów jeśli zostawię starą przerzutkę przednią Shimano XT pod napęd 3x9 do nowego zestawu 3x10. Czy są jakieś niepokojące różnice w szerokościach prowadnicy...

Napisano

Ja bym nie był aż taki hop do przodu. Przerzutki przednie 3x9 robione są pod blaty 44/46 zębów. Do bezbłędnej pracy wymagają zeskoku na średnią tarczę z różnicą 12 zębów. W przypadku korby pod 3x10 różnica ta wynosi 10 zębów. Dochodzi tu również kwestia węższego łąńcucha i mniejszych odległości między zębatkami. Wobec powyższych uważam, że nowy napęd 3x10 powinien pracować z nową przerzutką, aby całość nie sprawiała żadnych problemów. Ja wprawdzie nie zamierzam przechodzić na te nowe wynalazki Shimano, ale sam po swoim napędzie widzę, że po zmianie blatu z 44 na 42, przerzutka przednia nie chodzi tak dobrze jak powinna (XTR FD-M971).

Napisano

Tak jest istotnie,są mniejsze odległości między tarczami i nieco węższy łańcuch,ale ważniejszy jest skok w manetce,którą powinieneś mieć do napędu 3x10.

Natomiast jeśli zostawisz przerzutkę przednią to niczym nie ryzykujesz.Zobaczysz jak się sprawuje z nowymi korbami i jak stwierdzisz,że do bani to poszukasz takiej do napędu 3x10. :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...