Skocz do zawartości

[napęd] łańcuch 10s do napędu 9s?

geos

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam,

czy da się pożenić łańcuch shimano 10s z napędem shimano 9s czy też będą problemy? proszę o wypowiedzi praktyków.

pozdrawiam,

geos

Napisano

Jeżdżę na łańcuchu KMC x10sl, kaseta XT 770, tylna przerzutka 972, przednia 770 e-type, korba slx. W porównaniu do łańcucha XT widzę tylko zalety, szybsza zmiana przełożeń, cichszy. Zatem, da się.

Napisano

To w końcu da się czy nie?! :wacko: Jak wiadomo łańcuch do 10-tek jest nieco węższy!

ukaniexnaprawdę nie masz żadnych problemów z tym łańcuchem? B)

Napisano

Poszukaj roweru pronghorn w projektach należącego do 1415chris, też jeździ/ł z takim łańcuchem.

Nie mam żadnych problemów.

Wysłano z HTC Magic z użyciem Tapatalk

Napisano

Oczywiście, że się da. Jak wspomniał kolega wyżej, napęd może nawet zacząć działać bardziej precyzyjnie niż na dedykowanym łańcuchu 9 s. Co więcej, osobiście polecam zakładanie łańcuchów kierunkowych (mimo, iż niektórzy usilnie twierdzą, że się nie da) do napędów 9-cio biegowych. Jeżdżę w takiej właśnie konfiguracji (łańcuch CN-7901, kaseta Recon/DA, zębatki XTR 970/Stronglight CT2) i całość działa perfekcyjnie; zdecydowanie lepiej niż z łańcuchami 9 s.

Napisano

Z doświadczenia "krótkiego" praktyka w temacie: da się.

Mam kasetę 9sp, pracuje obecnie z łańcuchem 10sp, shimano, kierunkowym, dura ace 7901. Praca cicha, szybka, bezproblemowa. Lepiej niż ta sama kaseta i łańcuchy dedykowane, tego samego producenta.

Centrum rowerowe cytuje informację producenta, producent napisze to co musi, bo zależy mu na sprzedaży nowości.

Napisano

Ajajaj. No cóż, w takim razie muszę zrezygnować z mojego kierunkowego łańcucha i wrócić do gorzej działających, dedykowanych "dziewiątek". Ew. mogę dokupić przecież napęd Dyna-Sys, nad czym zaraz pomyślę skoro producent tak mi każe.

Stary, mniej teoretyzowania, więcej praktyki. Niestety słowo pisane w dzisiejszych czasach to już nie ten sam wyznacznik co kiedyś. Prosty przykład:

Jak zapewne wiesz łańcuchy kierunkowe zakłada się, nomen omen, w odpowiednim kierunku. Po ich wprowadzeniu Japończycy rozesłali do swoich dealerów piękne kartki z opisem właściwego montażu. Serwisy zakładały je wg owych wytycznych a ludzie jeździli. Jak się jednak szybko okazało, ktoś w Shimano "walnął" się przy opisywaniu rysunków i podał zupełnie odwrotną instrukcję montażu, niż potrzeba. Japończycy rozesłali kolejne piękne kartki ze stosowną erratą. Gdyby ktoś nie pokombinował, że coś tu jest nie tak-sam rozumiesz.

Skoro piszę, że taki łańcuch działa lepiej niż 9 s., to tak jest. A Tobie polecam samemu to sprawdzić a nie przepisywać formułki z katalogów. Bo choć większość z nich jest faktycznie sensowna, to pozostała mniejszość nie ma w ogóle pokrycia w rzeczywistości.

Napisano

Michuuu prooooszę....

Cytujesz temat, w którym jedna osoba wypowiedziała się na temat ŁAŃCUCHA 9sp, czyli nic w temacie, reszta sobie poteoretyzowała (przynajmniej nigdzie nie da się wyczytać, że któs PRÓBOWAŁ ale się NIE DAŁO).

W pierwszym poście tego tematu jest prośba o informacje z praktyki.

Pojawia się parę postów "praktycznych" a ty cytujesz informację sklepową.

Ręce opadają...

Zanim założyłem 10tkę do kasety 9tki pytałem o taką kombinację użytkownika identycznego zestawu jak mój obecny, z forum light-bike.com, nick ay-jay. On używał takiego zestawu dużo dłużej niż ja, od zeszłego roku i w zastosowaniu maratońskim.

Warto wejść na to forum i zapytać - bo wiele osób ma takie zestawy ze względu na wagę (jak to na forum lajt :) )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...