Skocz do zawartości

[Amortyzator] Nietypowy amortyzator - gdzie kupić ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Proszę o pomoc (informację) gdzie mogę nabyć amortyzator pasujący do tej ramy.

W sklepie powiedzieli, że rama jest nietypowa o większej średnicy główki niż obecnie stosowane.

Poniżej linki do zdjęć roweru:

link_1

link_2

link_3

Napisano

To rama z główką o rozmiarze 1", na chwilę obecną jedynym nowszym amortyzatorem z takim rozmiarem sterówki jest XCM od Suntour'a... Poszukaj na allegro :)

Napisano

To jest podkowa mająca usztywnić hamulec.Fajne retro, smutne jest to, że dla niektórych, jak rower nie ma tarczówek, to nie jest dobry.Poszukaj jakiegoś klasyka na allegro, najlepiej o skoku 63.

Napisano

Ta główka ramy jest raczej na większy rozmiar rury sterowej niż 1 cal wydaje mi się,że jest na 1.1/8 cala czyli "normalnie"Mam stary rower o podobnej ramie i taki mam rozmiar.Najlepiej odkręcić te nakrętkę z góry sterów i po prostu zmierzyć suwmiarką średnicę rury sterowej amortyzatora. B)

Napisano

Widzę że są rozbieżne odpowiedzi, więc postanowiłem "zrób to sam", pojechałem, odkręciłem i okazuje się że w sklepie mieli rację.

A mianowicie jest to 3,175 cm co daje 1,25 cala

Ponawiam więc moje pytanie gdzie coś takiego dostanę?

Może ktoś ma jakąś używkę w dobrej formie?

Z tego co widzę można tam wymienić same golenie (chyba tak to nazywacie), czy w ogóle jest taka możliwość?

Proszę o jakieś rady bo rowerek jest naprawdę bardzo fajny (poza tym że amortyzator się skończył)

Dzięki

• Mod Team
Napisano

Amorek , który posiadasz to chyba Manitou Answer 2 z rurą sterową 1.25" ( stosowaną m.in przez Yeti) . Ten rozmiar rury sterowej jest już w zasadzie nie stosowany,więc znalezienie amorka pod tą ramę raczej będzie niemożliwe.

Pozostaje albo szukanie podobnego amorka,albo jego odbudowa.

Tu możesz kupić co trzeba - mam wrażenie ,że się elastomery rozsypały

http://www.suspensionforkparts.net/eshop/index.php?_a=viewCat&catId=8

Poza tym ten amorek jest w pełni rozbieralny

BTW- kiedyś robili piękne rzeczy

• Mod Team
Napisano

A poco 1" Skoro 1 1/8 to 1.13" czyli mniej niż 1.25 wiec kupić amor o odpowiednim skoku i wytoczyć odpowiednią tulejke na miske steru i powinno działać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...