owadraf Napisano 25 Czerwca 2011 Napisano 25 Czerwca 2011 Witam Proszę o pomoc (informację) gdzie mogę nabyć amortyzator pasujący do tej ramy. W sklepie powiedzieli, że rama jest nietypowa o większej średnicy główki niż obecnie stosowane. Poniżej linki do zdjęć roweru: link_1 link_2 link_3
JaniszMTB Napisano 25 Czerwca 2011 Napisano 25 Czerwca 2011 To rama z główką o rozmiarze 1", na chwilę obecną jedynym nowszym amortyzatorem z takim rozmiarem sterówki jest XCM od Suntour'a... Poszukaj na allegro
lyndowss Napisano 25 Czerwca 2011 Napisano 25 Czerwca 2011 Ale cudo! Ja mam pytanie do Ciebie owadraf. Do czego służy ta tarcza na końcu hamulca?
Piksel Napisano 25 Czerwca 2011 Napisano 25 Czerwca 2011 To jest podkowa mająca usztywnić hamulec.Fajne retro, smutne jest to, że dla niektórych, jak rower nie ma tarczówek, to nie jest dobry.Poszukaj jakiegoś klasyka na allegro, najlepiej o skoku 63.
JaniszMTB Napisano 25 Czerwca 2011 Napisano 25 Czerwca 2011 Na allegro będzie ciężko... Może ebay lub inne zagraniczne strony aukcyjne... Marzy mi się taki retro pomykacz
marky5 Napisano 25 Czerwca 2011 Napisano 25 Czerwca 2011 Ta główka ramy jest raczej na większy rozmiar rury sterowej niż 1 cal wydaje mi się,że jest na 1.1/8 cala czyli "normalnie"Mam stary rower o podobnej ramie i taki mam rozmiar.Najlepiej odkręcić te nakrętkę z góry sterów i po prostu zmierzyć suwmiarką średnicę rury sterowej amortyzatora.
owadraf Napisano 25 Czerwca 2011 Autor Napisano 25 Czerwca 2011 Widzę że są rozbieżne odpowiedzi, więc postanowiłem "zrób to sam", pojechałem, odkręciłem i okazuje się że w sklepie mieli rację. A mianowicie jest to 3,175 cm co daje 1,25 cala Ponawiam więc moje pytanie gdzie coś takiego dostanę? Może ktoś ma jakąś używkę w dobrej formie? Z tego co widzę można tam wymienić same golenie (chyba tak to nazywacie), czy w ogóle jest taka możliwość? Proszę o jakieś rady bo rowerek jest naprawdę bardzo fajny (poza tym że amortyzator się skończył) Dzięki
Mod Team durnykot Napisano 25 Czerwca 2011 Mod Team Napisano 25 Czerwca 2011 Amorek , który posiadasz to chyba Manitou Answer 2 z rurą sterową 1.25" ( stosowaną m.in przez Yeti) . Ten rozmiar rury sterowej jest już w zasadzie nie stosowany,więc znalezienie amorka pod tą ramę raczej będzie niemożliwe. Pozostaje albo szukanie podobnego amorka,albo jego odbudowa. Tu możesz kupić co trzeba - mam wrażenie ,że się elastomery rozsypały http://www.suspensionforkparts.net/eshop/index.php?_a=viewCat&catId=8 Poza tym ten amorek jest w pełni rozbieralny BTW- kiedyś robili piękne rzeczy
JaniszMTB Napisano 25 Czerwca 2011 Napisano 25 Czerwca 2011 Albo kupować amortyzator pod 1" i szukać dobrego tokarza który dotoczy redukcję z 1,25" na 1"
Mod Team Puklus Napisano 25 Czerwca 2011 Mod Team Napisano 25 Czerwca 2011 A poco 1" Skoro 1 1/8 to 1.13" czyli mniej niż 1.25 wiec kupić amor o odpowiednim skoku i wytoczyć odpowiednią tulejke na miske steru i powinno działać.
danielek1993 Napisano 26 Czerwca 2011 Napisano 26 Czerwca 2011 Ewentualnie możesz poszukać goleni. Wiem, że w DJ I były też odkręcane.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.