Skocz do zawartości

[wymiana napędu] Nie wiem co wybrać

KrzYchuu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Otóż chce wymienić cały napęd dotychczas używałem:

kasetę: Deore XT 9 rzędów CS M770

łańcuch: CN HG73

korbę: FC M580

Zrobiłem na tym sprzęcie 11kkm na jednym łańcuchu, czas na wymianę poszukuje czegoś w cenie do 600zł (kasetę, łańcuch i 3 blaty z przodu bez korby), tym razem chce kupić 2 łańcuchy by dłużej sprzęt wytrzymał.

pozdrawiam

Napisano

Na twoim miejscu dołożył bym ok 100 zł i zamiast dokładać do starej korby to kupił bym całą nową korbę SLX LX (ok 400zł), kasetę SLX LX (ok 150zł) i dwa łańcuchy HG73 po ok 75 zł za sztukę. :)

Napisano

Co do tego masz rację o ile reszta zębatek nie jest zjechana, ale po co ci aż 3 blaty?? i co to jest te 11kkm (1100 km czy 11 tys km) :)

// Nie cytujemy w całości postów znajdujących się bezpośrednio nad naszymi.

Napisano

11kkm czyli 11 000km

No jak po co 3 blaty ?!,

Po to że środkowa jak i największy blat jest już zajechany, no to od razu można i 3 zmienić.

Napisano

Tak myślałem, że 11 tys a to sporo.

No to teraz sobie policz ile dasz za te blaty i czy nie lepiej mieć do nowego napędu nową korbę a starą zostawić na wszelki wypadek. :)

Jestem pod wrażeniem taki dystans na jednym łańcuchu ja dobijam do 7 tys na IG90. :laugh:

Napisano

11kkm czyli 11 000km

No jak po co 3 blaty ?!,

Po to że środkowa jak i największy blat jest już zajechany, no to od razu można i 3 zmienić.

Skoro najmniejsza tarcza jest ok. to po co masz ją wymieniać? B)

Napisano

Miałem o to samo zapytać. :icon_mrgreen:

Dokładać do korby nowe tarcze ma sens tylko wtedy kiedy jest prawie nowa i coś jest nie tak lub uszkodzona przez uderzenie np. blatu o kamień a nie w przypadku takiego przebiegu.

Za te blaty dasz pewnie ok.250 zł a za około 400 zł będziesz miał świetną nową korbę i zrobisz może nawet większy dystans. :)

// Nie cytujemy w całości postów znajdujących się bezpośrednio nad naszymi.

Napisano

Oki to jak jeszcze mogli byście mi doradzić co w takim razie wybrać.

Shimano Deore XT 9rz : Kaseta M770

czy może

Kaseta SLX CS-HG80

Łańcuch HG93 a raczej 2 łańcuchy

Do tego MECHANIZM KORBOWY FC-M 542

proszę o poradę, bo nie wiem jak połączyć dokładnie te 3 części.

Napisano

Kasetę SLX czy XT opłaca się kupować tylko, jeśli masz aluminiowy bębenek. Kaseta Deore jest od nich tylko cięższa. Łańcuchy mogą być.

A ja jestem na nie w kwestii zmiany korby. Za 250zł będzie miał komplet zębatek, a i suport wymieni.

Napisano

A ja jestem na nie w kwestii zmiany korby. Za 250zł będzie miał komplet zębatek, a i suport wymieni.

Pewnie, że tak, jego wybór ;) ale Fenthin ta korba Deore którą proponuje właśnie ok. 250 zł kosztuje i jest naprawdę bardzo dobra. :thumbsup:

Napisano

A co byście powiedzieli na korbę SLX FC-M660 175mm kosztuje 400zł, ale czy się opłaca ?

Albo zabrać z niej blaty i resztę sprzedać ??

Nie mogę nigdzie znaleźć kompletu zębatek, a jednej sztuce to drogo wychodzi.

Napisano

Kasety slx i xt są lżejsze od deore, uznaj czy to dla ciebie istotne.

Wymiana korby na nową ma sens jeśli także wkład suportu ma tyle co przebieg całego napędu - po 11 tys km z reguły wkład nie jest w najlepszej kondycji. W innym przypadku wymień środkową i duża tarcze korby, zależnie od tego jak bardzo są zużyte (zależy od tego która jest bardziej eksploatowana). Najczęściej używaną zębatką w eksploatacji mtb (prawdziwej jazdy w terenie) jest środkowa. Duża - jeśli ktoś lubi twarde przełożenia albo dużo jeździ rowerem mtb na szosie.

600 zł na wymianę napędu to dużo. W opcji ekonomicznej zakup kasety deore i łańcucha plus środkowej zębatki korby, stalowej, to 1/4 tej kwoty. No chyba że masz usilną potrzebę zaszaleć.

Jeszcze jedno: kupując najnowsze komponenty shimano nie zyskujesz nic jeśli chodzi o jakość/wytrzymałość. W tym względzie to nawet krok w tył, bo jakość wykonania i materiały są coraz gorsze. Mam nową przerzutkę alivio która ma potężny luz od nowości a kaseta xt, na której zrobiłem w suchych warunkach kilkanaście km, zdjąłem i schowałem, ma mocne ślady rdzy tam gdzie łancuch nawet lekko wytarł powłokę koronek. Wkład suportu ht2 xtr założony dwa miesiące temu, eksploatowany w rowerze dojazdowym do pracy (8 km dziennie) ma kulawe łożysko lewej miski.

Napisano

Waga jak i wygląd nie ma dla mnie aż tyle znaczenia, bardziej już zależy mi na wytrzymałości żebym mógł zrobić jak najwięcej tysięcy na jednym napędzie na poprzednim zrobiłem 11 tyś czas na wymianę. Co do wkładu do suportu to zmieniałem na wiosnę, a raczej zmieniłem tylko łożyska bo były luzy teraz wszystko działa bardzo dobrze. Zobaczcie zdjęcia zębatek w korbie bo nie jestem pewien czy wszystkie trzeba wymienić czy tylko tą środkową i największą.

p1050189r.jpg

p1050193q.jpg

p1050194l.jpg

Napisano

Zrobię jednak tak że kupie kasetę M770 znalazłem za 182zł do tego dwa łańcuchy HG93 po 75zł, tylko mam pytanie gdzie kupić te dwa blaty i jakie stalowe bo nie wiem co wybrać, a na allegro za bardzo nie widzę.

Napisano

cyklotur.com, tam szukaj.

Ostatnio radziłem komuś na forum kupno całej korby dla samych zębatek i sprzedaż ramion. Jeżeli chcesz zminimalizować koszty i jednocześnie trochę się "pogimnastykować" (ogłoszenie, przypilnowanie przelewu, zapakowanie i wysłanie) to może być dobre rozwiązanie.

BTW. Mam korbę deore ze zint. osią i staowe zębatki z korby truvativ isoflow (ok 70zł) pasują doskonale.

Napisano

oki tylko jeśli będę kupował blaty to które mam wybrać by pasowały do tej korby, bo nigdzie nie znalazłem by pisało że te blaty pasują do korby M580

Shimano M580 Deore LX Hollowtech II chainset

shimano-m580-deore-lx-hollowtech-ii-chainset.jpg

Napisano

32T (stalowa, prawdopodobnie będzie trwalsza niż oryginalne alu, od innego modelu, ale będzie pasować) http://www.centrumrowerowe.pl/004345/Shimano-Deore_tarcza_korby_FCM532_32z/Produkt.aspx

44T (identyczna jak oryginalna, czyli aluminiowa) http://www.centrumrowerowe.pl/09503050061/Shimano-Deore_LX_tarcza_korby_FCM580_582_44z_ALU_czarna/Produkt.aspx

W tym samym sklepie masz również łańcuchy i kasety, coś da się wybrać.

I moja dygresja: jeżeli nie liczysz się z wagą i nie masz aluminiowego bębenka piasty to zwykła kaseta hg50 za 1/3 kwoty xt wystarczy.

EDIT. W bike-center są "oryginalne" do fc-m580, w cenach 91zł-32T alu oraz 83zł-44T alu.

Napisano

Jak będziesz tą nową Deore LX Hollowtech II utrzymywał w takim stanie jak tą na zdjęciu to długo ci ten napęd nie pociągnie, zwłaszcza elementy suportu (łożyska zewnętrzne :excl: ) bo niestety dzisiejsze komponenty Shimano są coraz delikatniejsze. :icon_mrgreen:

I nawet się nie waż okolic suportu myć zbyt blisko dyszą karchera :D

Napisano

Rower jest do jazdy a myje go jak maszyny rolnicze raz w roku, zrobiłem już ponad 11 tys km na nim i w różnych warunkach pogodowych trochę w zimie i zmieniłem już w moim LX Hollowtech II łożyska wydając 22zł i spisują się jak na razie bardzo dobrze, wiem że kasa nie idzie z jakością, ani z wytrzymałością.

M333 dzięki za poradę zrobię tak iż kupie dwie te zębatki, kasetę i łańcuchy dwa.

Napisano

W jaki sposób osłabia napęd?

Jedyne co będzie "nieoryginalne" to środkowy blat korby, duży będzie taki sam jak był, a mały zostanie stary.

A środkowa zębatka będzie ze stalowa z tego względu, że używana jest najczęściej ze wszystkich zębatek.

Jeszcze mam pytanie czy te plastikowe małe zębatki przy przerzutce też trzeba wymienić jeśli zmienię napęd?

Napisano

A środkowa zębatka będzie ze stalowa z tego względu, że używana jest najczęściej ze wszystkich zębatek.

Jeszcze mam pytanie czy te plastikowe małe zębatki przy przerzutce też trzeba wymienić jeśli zmienię napęd?

Zadam ci takie pytanie: jakich koronek używasz w tylnej kasecie jak masz na korbie środkową tarczę??, oraz czy mieszkasz w bardzo górzystym miejscu?? :blink: Te pytania maja związek ze stanem twojego środkowego blatu w korbie. :rolleyes:

Co do pytania to nie koniecznie. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...