Skocz do zawartości

[amortyzator] zakup taniego pod V brake i tarcze

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam od jakiegoś czasu chciałem wymienić swoją trapę amortyzatora. Niestety nie bardzo wiem jakim amortyzatorem/typem amortyzatora powinienem się zainteresować. Mam hamulce najzwyklejsze klocki, koła 26, jak przyjdę do domu zorientuję się nad typem kierownicy. Co mogli byście polecić? Nie chciał bym się wypruć z pieniędzy. W między czasie chciałem też wymienić hamulce na tarczowe tylko czy można pogodzić widelec tak by był odpowiedni dla hamulców tarczowych i klocków? Ważę jakieś 70kg.

Proszę o radę

Napisano

Czy można to jakoś rozwiązać by z 1" zrobić 1 1/8'? Bo coś mi świta że widziałem jakąś śrubę.

Napisano

1 1/8 to będzie

czyli szukaj amora z rurą sterową 25,8 :

jak chceesz tanie to maasz (ale na jakosc nie licz,ale miekkie beda;p po 3,4 miechach sie i tak zepsuja):

http://allegro.pl/rst-capa-t4-1-1-8-uzywany-i1626601495.html

Napisano

First nie ma sprężyny stalowej tylko powietrzną i też jest amortyzatorem olejowym. Gila to właśnie sprężyna-olej, ale to w ogóle nie pracuje i będą to pieniądze wyrzucone w błoto. First to kompletnie inna półka, bez porównania lepsza.

Z tym, że Ty i tak masz główkę ramy 1", więc nie założysz tam żadnego z tych widelców. Najlepsze, co znajdziesz do tego roweru to XCM z gwintowaną sterówką 1".

@dziobolek Po byku ten widelec ma rurę 1".

@roFFer 1" to 25,4mm, a 1 1/8" to 28,6mm. Poza tym ta Capa ma sterówkę 1 1/8", a główka w rowerze autora 1".

Napisano

Dzięki za bardzo rzeczową - możesz jeszcze tylko podać jakieś przykładowe żebym miał jakiś punkt zaczepienia?

Napisano

Racja mój błąd.

Głównie interesuje mnie jazda różnego rodzaju górkach, zjazdy. Jeśli jest ktoś z Poznania to najlepiej zobrazuje to okolice parków przy Malcie i Cytadeli. Z tego co czytałem o rodzajach rowerów na forumowych to dążę do osiągnięcia Freeride.

Napisano

No to chyba dążysz zła drogą, bo z tego nie da się osiągnąć "Freeride" :icon_confused:. Amorki do freeride'u kosztują ponad 1500 zł, a i tak być go nie założył do tej ramy. Ogólnie jak chcesz FR to musisz zmienić rower.

Napisano

@dziobolek Po byku ten widelec ma rurę 1".

To był link do WYPRZEDAŻY, a nie do konkretnego modelu ;)

W tej chwili został tylko model CAPA T z sterówką 1".

W chwili jak podawałem poprzedni link było ich troszkę więcej, i można było przebierać.

Ale jak sama nazwa wskazuje, to jest WYPRZEDAŻ a nie promocja, więc kto pierwszy, ten... ma ;)

Pozdrówka!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...