brt0555 Napisano 21 Maja 2011 Napisano 21 Maja 2011 Witam! Wedlug przepisow z tylu roweru jestem zobowiazany do posiadania czerwonego swiatla odblaskowego, o ksztalcie innym niz trojkat, jednak mam pytanie odnosnie tego, posiadam torbe Basil Mada, ktora ma pasek odblaskowy (bialy) na torbie: http://allegro.pl/torebka-pod-siodlo-basil-mada-i1613512063.html czy musze dodatkowo montowac swiatelko czerwone, czy taka torba wystarczy? Pytam sie, poniewaz nie mam zbytnio miejsca, poniewaz sztyca nie jest mocno wysiunieta,a torba zajmuje znaczna jej czesc. Bylbym wdzieczny za wyjasnienia, pozdrawiam!
Gitala Napisano 21 Maja 2011 Napisano 21 Maja 2011 Pamiętaj o tym , że światełko/odblask można zamontować z tyłu na ramię .Czy to na widelczyku obok koła czy trochę powyżej, jeżeli chodzi o sam odblask(i taki odblask jest dość widoczny) to w kwestii odblasku raczej powinno wystarczyć, radziłbym zamontować jeszcze światełko w miejscu o którym wspomniałem wcześniej .
Fenthin Napisano 21 Maja 2011 Napisano 21 Maja 2011 Skoro ma mieć barwę czerwoną, a pasek jest biały, sprawa chyba jest oczywista? Czerwone to czerwone, białe to białe.
brt0555 Napisano 21 Maja 2011 Autor Napisano 21 Maja 2011 Rozumiem, chodzilo mi o to czy policja się tego "czepia", poszukam jakiegos dosyc malego- plaskiego to moze uda mi sie wcisnac miedzy torbe a siodlo dodatkowo.
kubapie Napisano 21 Maja 2011 Napisano 21 Maja 2011 Policja to światełek rowerowych się raczej nie czepia... Chyba, że jedziesz w nocy, ale wtedy to chyba dla siebie, a nie dla policji powinieneś o to zadbać. Rachunek jest prosty - im więcej, tym lepiej.
brt0555 Napisano 21 Maja 2011 Autor Napisano 21 Maja 2011 Na noc oczywiscie ze odpowiednie oswietlenie bede mial(mimo, ze raczej rzadko bede wracal o takich porach), chodzi mi glownie o jazde w dzien, znalazlem tez takie naklejki oblaskowe- jak normalne swiatlo, ciekawe czy trzymaloby sie torby.
Sonix Napisano 21 Maja 2011 Napisano 21 Maja 2011 Ja nigdy nie miałem żadnych światełek odblaskowych i mieć nie będę. Byłem już kilka razy zatrzymany przez policje i musiałem dmuchać w alkomat, ale nigdy nie doczepili się o brak świateł odblaskowych.
brt0555 Napisano 21 Maja 2011 Autor Napisano 21 Maja 2011 Kazdy ma swoje podejscie, jezdze na dosyc ruchomej trasie, wiec wole miec. Na tym zdj: http://www.bikestats.pl/rowery/Unibike-VIPER_10041_8415.html wlasciciel ma zamontowane swiatelko na glowce ramy(co mysle bedzie dobrym rozwiazaniem), jednak to odblaskowe kwadratowe swiatelko jak jest przymontowane? Niestety nie widac tego dobrze, wiec bylbym wdzieczny za napisanie- tak z ciekawosci . Pozdrawiam!
Fenthin Napisano 21 Maja 2011 Napisano 21 Maja 2011 Jest przymocowane w miejscu, które normalnie służy do montażu błotnika. Z tym, że faktycznie nikt nie czepia się braku odblasków. To martwy przepis.
brt0555 Napisano 21 Maja 2011 Autor Napisano 21 Maja 2011 No rozumiem, dziekuje za upewnienie mnie, jednak oswietlenie i tak kupie. Pozdrawiam!
Gitala Napisano 21 Maja 2011 Napisano 21 Maja 2011 oświetlenie(tylne'lampeczka') zawsze musi być , myślałeś że sam odblask wystarczy?. Pewne jest , że powinno być oświetlenie a nie odblask , więc trochę dziwny temat.
zekker Napisano 21 Maja 2011 Napisano 21 Maja 2011 Według przepisów, to obie rzeczy muszą być: odblask i lampka.
Angeli Napisano 21 Maja 2011 Napisano 21 Maja 2011 Garść przepisów (skrót) Art. 53. ust. 1. Rower powinien być wyposażony: 1. z przodu - w jedno światło barwy białej lub żółtej selektywnej; 2. z tyłu - w jedno światło odblaskowe barwy czerwonej o kształcie innym niż trójkąt oraz jedno światło pozycyjne barwy czerwonej, które może być migające Art. 56. ust. 1. Światła pojazdu o których mowa w par. 53-55, powinny odpowiadać następującym warunkom: 1. światła pozycyjne oraz światła odblaskowe oświetlone światłem drogowym innego pojazdu powinny być widoczne w nocy przy dobrej przejrzystości powietrza z odległości co najmniej 150 m; 2. powinny być umieszczone nie wyżej niż 900 mm i nie niżej, niż 350 mm od powierzchni jezdni; 5. światła czerwone nie mogą być widoczne z przodu, a światła białe (żółte selektywne) - z tyłu. ust. 2. Dopuszcza się umieszczanie świateł odblaskowych barwy żółtej samochodowej: 1. na bocznych płaszczyznach kół pojazdu, o którym mowa w par. 53-55, z tym zastrzeżeniem, że z każdego boku pojazdu powinny być widoczne dwa światła: jedno umieszczone na kole przedniej osi, a a drugie - na kole tylnej osi. 2. na pedałach roweru i motoroweru Tak więc (wytłuszczonym drukiem zaznaczyłem) w przepisach jest ujęte, że biały odblask nie może być widoczny z tyłu. Chociaż wg mnie tyczy to się odblasku podstawowego (a o takim ty piszesz). Dodatkowe odblaski (np. na kurtce, sakwach, etc) mogą być /ale głowy nie dam/. Jak już chcesz być pewny, że policja nie przyczepi się do odblasków to pamiętaj o dopuszczalnych wysokościach (bo może trafisz na służbistę z miarką) Z tego co mówią przepisy wynika, że odblask i lampka (światło pozycyjne) musi być, ale inny przepis mówi, że kierujący rowerem NIE MUSI mieć zapalonego światła mijania w dzień (rower takiego nie posiada). Tak więc jak ktoś jeździ w dzień to może być nawet atrapa
Gitala Napisano 21 Maja 2011 Napisano 21 Maja 2011 § 53. 1. Rower powinien być wyposażony: 1) z przodu - w jedno światło pozycyjne barwy białej lub żółtej selektywnej; 2) z tyłu - w jedno światło odblaskowe barwy czerwonej o kształcie innym niż trójkąt oraz jedno światło pozycyjne barwy czerwonej, które może być migające; Chodzi mi również o to , że jeżeli nie ma odblasku to przynajmniej powinien mieć światełko(tzn , 'jakiś tam' odblask ma, niestety barwy innej). Edit: Przedmówca był szybszy o sekundy x)
brt0555 Napisano 21 Maja 2011 Autor Napisano 21 Maja 2011 @UP Ale o co Ci chodzi? Wszystko wyjasnione, pisalem ze kupie oswietlenie, wiec nie wiem po co ta poprzednia uwaga.
Angeli Napisano 22 Maja 2011 Napisano 22 Maja 2011 @brt0555, moją intencją było wyjaśnienie innym całkowitego spojrzenia w oparciu u PoRD
brt0555 Napisano 22 Maja 2011 Autor Napisano 22 Maja 2011 Nie no rozumiem i dzieki, sam bylem ciekaw jak to jest z tymi przepisami
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.