Skocz do zawartości

[oświetlenie] Przepisy, a oswietlenie tylne

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Wedlug przepisow z tylu roweru jestem zobowiazany do posiadania czerwonego swiatla odblaskowego, o ksztalcie innym niz trojkat, jednak mam pytanie odnosnie tego, posiadam torbe Basil Mada, ktora ma pasek odblaskowy (bialy) na torbie: http://allegro.pl/torebka-pod-siodlo-basil-mada-i1613512063.html czy musze dodatkowo montowac swiatelko czerwone, czy taka torba wystarczy? Pytam sie, poniewaz nie mam zbytnio miejsca, poniewaz sztyca nie jest mocno wysiunieta,a torba zajmuje znaczna jej czesc. Bylbym wdzieczny za wyjasnienia, pozdrawiam!

Napisano

Pamiętaj o tym , że światełko/odblask można zamontować z tyłu na ramię ;).Czy to na widelczyku obok koła czy trochę powyżej, jeżeli chodzi o sam odblask(i taki odblask jest dość widoczny) to w kwestii odblasku raczej powinno wystarczyć, radziłbym zamontować jeszcze światełko w miejscu o którym wspomniałem wcześniej ;).

Napisano

Rozumiem, chodzilo mi o to czy policja się tego "czepia", poszukam jakiegos dosyc malego- plaskiego to moze uda mi sie wcisnac miedzy torbe a siodlo dodatkowo.

Napisano

Policja to światełek rowerowych się raczej nie czepia... Chyba, że jedziesz w nocy, ale wtedy to chyba dla siebie, a nie dla policji powinieneś o to zadbać. Rachunek jest prosty - im więcej, tym lepiej.

Napisano

Na noc oczywiscie ze odpowiednie oswietlenie bede mial(mimo, ze raczej rzadko bede wracal o takich porach), chodzi mi glownie o jazde w dzien, znalazlem tez takie naklejki oblaskowe- jak normalne swiatlo, ciekawe czy trzymaloby sie torby.

Napisano

Ja nigdy nie miałem żadnych światełek odblaskowych i mieć nie będę. Byłem już kilka razy zatrzymany przez policje i musiałem dmuchać w alkomat, ale nigdy nie doczepili się o brak świateł odblaskowych.

Napisano

Jest przymocowane w miejscu, które normalnie służy do montażu błotnika.

Z tym, że faktycznie nikt nie czepia się braku odblasków. To martwy przepis.

Napisano

oświetlenie(tylne'lampeczka') zawsze musi być , myślałeś że sam odblask wystarczy?. Pewne jest , że powinno być oświetlenie a nie odblask , więc trochę dziwny temat. :rolleyes:

Napisano

Garść przepisów (skrót)

Art. 53.

ust. 1. Rower powinien być wyposażony:

1. z przodu - w jedno światło barwy białej lub żółtej selektywnej;

2. z tyłu - w jedno światło odblaskowe barwy czerwonej o kształcie innym niż trójkąt oraz jedno światło pozycyjne barwy czerwonej, które może być migające

Art. 56.

ust. 1. Światła pojazdu o których mowa w par. 53-55, powinny odpowiadać następującym warunkom:

1. światła pozycyjne oraz światła odblaskowe oświetlone światłem drogowym innego pojazdu powinny być widoczne w nocy przy dobrej przejrzystości powietrza z odległości co najmniej 150 m;

2. powinny być umieszczone nie wyżej niż 900 mm i nie niżej, niż 350 mm od powierzchni jezdni;

5. światła czerwone nie mogą być widoczne z przodu, a światła białe (żółte selektywne) - z tyłu.

ust. 2. Dopuszcza się umieszczanie świateł odblaskowych barwy żółtej samochodowej:

1. na bocznych płaszczyznach kół pojazdu, o którym mowa w par. 53-55, z tym zastrzeżeniem, że z każdego boku pojazdu powinny być widoczne dwa światła: jedno umieszczone na kole przedniej osi, a a drugie - na kole tylnej osi.

2. na pedałach roweru i motoroweru

Tak więc (wytłuszczonym drukiem zaznaczyłem) w przepisach jest ujęte, że biały odblask nie może być widoczny z tyłu.

Chociaż wg mnie tyczy to się odblasku podstawowego (a o takim ty piszesz). Dodatkowe odblaski (np. na kurtce, sakwach, etc) mogą być /ale głowy nie dam/.

Jak już chcesz być pewny, że policja nie przyczepi się do odblasków to pamiętaj o dopuszczalnych wysokościach :wallbash: (bo może trafisz na służbistę z miarką)

Z tego co mówią przepisy wynika, że odblask i lampka (światło pozycyjne) musi być, ale inny przepis mówi, że kierujący rowerem NIE MUSI mieć zapalonego światła mijania w dzień (rower takiego nie posiada). Tak więc jak ktoś jeździ w dzień to może być nawet atrapa :icon_mrgreen:

Napisano
§ 53. 1. Rower powinien być wyposażony:

1) z przodu - w jedno światło pozycyjne barwy białej lub żółtej selektywnej;

2) z tyłu - w jedno światło odblaskowe barwy czerwonej o kształcie innym niż trójkąt oraz jedno światło pozycyjne barwy czerwonej, które może być migające;

Chodzi mi również o to , że jeżeli nie ma odblasku to przynajmniej powinien mieć światełko(tzn , 'jakiś tam' odblask ma, niestety barwy innej).

Edit:

Przedmówca był szybszy o sekundy x)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...