Skocz do zawartości

[Siodełko] Wygodne, miękkie siodło

greenbottleblue

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jestem tu nowy i w sumie tylko mam jedno pytanie, więc jeśli byście byli łaskawi mi pomóc, byłbym bardzo wdzięczny. Otóż, na początku wakacji czeka mnie bardzo długa 300 km trasa rowerem w 5 dni a przy swoim rowerze mam meega niewygodne siodło. Może macie jakieś specjalne modele siodeł, albo jakąś firmę, albo jakiś link do konkretnego, wygodnego siodła na allegro lub gdzieś. Ile na takie wygodne siodełko musiałbym wydać?

Dziękuję z góry, pozdrawiam. Patryk :)

• Mod Team
Napisano

Tak, WTB Pure V jest bardzo wygodne, sprawdzone przez wielu bikerów. Weź pod uwagę też to że każde siodło wymaga okresu adaptacji by się do niego przyzwyczaić, więc kup je odpowiednio wcześniej przed tą dłuższą wycieczką. Dodatkowo gacie z pampersem zwiększą komfort, więc warto o nich pomyśleć.

• Mod Team
Napisano

WTB Pure V jeżeli zapotrzebowanie na szerokie( nie kanapa), wąskie WTB Rocket V . Ja (moje 4-litery) preferuje wąskie - Rocket sprawdza się nawet bez pampersa.

Napisano

Witam

Ja też szukam siodełka ale z amortyzacją czyli sprężynami, możecie coś polecić? W poprzednim MTB miałem właśnie na sprężynach żelowe i komfort był bajeczny.

Pozdrawiam

Napisano

Look-in z żelem, tylko ciężkie są.

Amortyzację odpuść. Żel wybiera mikrodrgania, a to jest najważniejsze i ich brak najzdrowszy ;) .

• 1 miesiąc temu...
Napisano

to teraz ja :) szukam siodełka do xc jak i do jazdy szosowej ok 70 km, obecnie agang w pampersie po 60km boli już zad. Chciałbym aby było żelowe, wygodne, trwałe tak do 140 zl

• 2 tygodnie później...
Napisano

witam dołączam się do tematu. też poszukuję wygodnego siodła. obecnie posiadam WADER-szerokość 14,5cm i jak to czytam to włos się jeży na głowie JAK MOGŁEM TYLE WYTRZYMAĆ :wallbash: . na żadnym forum nie ma konkretu jakie siodło wybrać. może zrobić jakiś ranking i niech każdy posiadacz się wypowie. łatwiej wtedy będzie wybrać. jak na razie to mętlik w głowie WTB PURE a może ROCKET , SKN , FIZIK osobiście najbardziej mi się podoba SELLE ITALY XO ale nikt się nad tym modelem nie wypowiadał. wybrać wąskie czy szerokie. czasami podjadę kawałek żony bajkiem i jest super ale na krótko później tylko tyłek obtarty że na rower wsiąść się nie da. wydatek max 150pln jak możecie to pomóżcie bo wielu czeka na konkretny model. wiem że nie każdemu się podpasuje każdy ma inną d..ę ale może jakiś kierunek. w sklepach przejażdżka jest możliwa ale tylko kilka minut i nie wszystkie modele mają po drugie nie zawsze dają pojeździć.

Napisano

Polecam WTB PURE V, genialne siodło.

Poprzednio miałem Bontragera Race i Select, Selle Italia X0, Sportourer x-race, Selle Royal Mach.

Ale WTB wymiata :), nawet niby super wygodne sportourer nie daje rade, nie mówiąc o X0 dupsko odpada :P

Napisano

to pytanko dalej. PURE SPEED ROCKET przy tych pozostaję ale one mają różne szerokości czy tylko każdy inaczej opisuje? które wybrać??

jeszcze model SILVERADO jest ciekawy ale u licha jaki wybrać??

Napisano

Zależy jaki masz rozstaw kości kulszowych, Rocket to to samo co Pure tylko węższe.

Jak nie masz gdzie zmierzyć (sklepy oferujące siodła Specializeda) to zrób sobie przymiar sam, nasyp do worka np. mąke i potem usiadz na tym, podkurcz nogi. Zmierz potem odległość pomiędzy dwoma wgłębieniami (odbicie kości kulszowych) i problem z głowy :)

Napisano

Pozwolę sobie odświeżyć temat :) Jak kilku moich przedmówców poszukuje siodełka do długich jazd w terenie jak i na szosie( dojazdy do pracy, do fajnych miejscówek). Siodełko może być zarówno pod "pampersa" ale niekoniecznie. Obecnie jeżdżę na "standardowym" siodełku rockridera, które było w komplecie z rowerem - na długie trasy nie jest ono zbytnio wygodne. Zakupiłem gacie z pampersem(http://www.decathlon.com.pl/PL/szorty-rr-5-17531171/), myśląc, że będą one dobre ale po 30 km przyjemnie też się nie siedzi. Na początku dałem sobie czas na przyzwyczajenie tyłka do tego kompletu, ale jednak się nie udało :) Dlatego będę wdzięczny za jakieś pomocne wskazówki z Waszej strony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...