Madison Napisano 3 Maja 2011 Napisano 3 Maja 2011 Witam w najbliższym czasie mam zamiar kupić mój pierwszy rower szosowy, dotychczas jeździłem na MTB ale głównie po szosie. Bardzo dużo szperałem po różnych sklepach, na sprzęcie znam się dosyć ale nie mam żadnego doświadczenia. Cena jaką mogę przeznaczyć na rower to około 2800zł. Rower nowy bądź używany w bardzo dobrym stanie. Możliwość kupna z zagranicy o ile wyjdzie taniej. Z moich obserwacji wynika, że rowery są dużo tańsze w USA ale dużo za przesyłkę i pewnie jakieś cło wyjdzie. Natomiast Niemcy czy Austria chętnie. Moje typy: Scott Speedster S50 (2011) http://www.scott.pl/product.php?id_cat=399&id_prod=2066 Trek Alpha 1.5 (2010) nowy http://www.ssc.pl/trek2010/15.html (specyfikacja) http://cgi.ebay.pl/Rennrad-Trek-Alpha-1-5-scharz-weiss-58cm-2010-/220772647169?pt=Sport_Radsport_Fahrr%C3%A4der&hash=item3367134101 (ale kupowałbym tu z racji lepszej ceny) osprzęt delikatnie lepszy wydaje mi się ma Trek oba mają karbonowe widelce nie wiem jak z ramą, czy tu przoduje scott czy trek ? bardzo będę wdzięczny za pomoc i podawanie innych typów także z ebay de,at... od razu zaznaczam, aby nie proponować rowerów Giant, Author pozdrawiam
TomekW Napisano 4 Maja 2011 Napisano 4 Maja 2011 Ramy Trek'a to klasa sama dla siebie. Jakiś argument na poparcie tej tezy ? Z tych dwóch lepiej wypada Trek, za 8rz napęd klasy 2300 Scott powinien się wstydzić... Rzuć okiem na coś takiego. http://allegro.pl/rower-szosowy-wilier-triestina-escape-mirage-i1587829247.html Campa ma duzy plus za wytrzymałość i minus za plastikowe klamki
phoros Napisano 4 Maja 2011 Napisano 4 Maja 2011 za 8rz napęd klasy 2300 Scott powinien się wstydzić... E tam, skoro robią i sprzedają... Podobnie większość producentów - powiedzmy - masowych. Kupiłem na dniach w Rojaxie najtańszy BH (Zaphire 6.7) na takim właśnie napędzie (klamkomanetki microshifta, więc sympatycznie się tym klika) i po 100km jestem zachwycony. Rozleci się, zechcę czegoś więcej? Wsadzę coś lepszego. Nie widziało mi się dawać dodatkowy tysiąc za samą tiagrę plus drobiazgi (Zaphire 6.8 - ta sama rama, podobnie jak 6.9 na 105). Tym bardziej, że to pierwsza szosa i o taką tu chodzi.
Madison Napisano 5 Maja 2011 Autor Napisano 5 Maja 2011 Nie widziało mi się dawać dodatkowy tysiąc za samą tiagrę plus drobiazgi (Zaphire 6.8 - ta sama rama, podobnie jak 6.9 na 105). Tym bardziej, że to pierwsza szosa i o taką tu chodzi. racja, ale trzeba zwrócić uwagę, że rowery są praktycznie w tej samej cenie ; ) coraz bardziej przekonuję się do Treka choć TomekW podesłał całkiem fajny rower, lubię Wilier'y poszukam o nim więcej info i rozmiary inne
Aurox Napisano 5 Maja 2011 Napisano 5 Maja 2011 Jakiś argument na poparcie tej tezy ? Przy tej dyskusji rowery możemy podzielić na dwie grupy. Zawodnicze/sportowe oraz niedzielne/turystyczne. Zawodnicze pomijam w tym wywodzie. Pojawiła się prośba o poradę, wiemy, że ma być nowy, aluminiowy(raczej), znamy kwote maksymalną. Za cenę 2800 liczą się tylko popularni producenci z ich najniższymi produktami (gdy ktoś prosperuje niewielką sumą zawsze wybiera znanego i w miare pewnego producenta, co ma sens). Niema sensu podawać tu jakiś wymyślnych marek dla zawodników i to nie z powodu ceny. Autor zauważył że liczą się tylko trek i scott. Merida, Kross i Giant to dziadowska geometria. Kellys i Willer są ok. Ale wróćmy do porównania treka i scotta. Dlaczego trek niema sobie równych? Bo nie szukamy roweru dla zawodnika rylko dla kogoś kto szuka czegoś "na początek", czegoś na rozpoczęcie przygody z szosą. Scott: uchodzi za wyjątkowo sztywny, ale geometria jest dla sportowca. Gdybym zaczął od sportowej szosy ( takiej jak scott) pewnie nabawiłbym się bólu pleców i rąk. Trek to marka znana z ProTour'ów, lecz niższe modele mają wygodniejszą geometrie i są bardziej przyjazne dla początkujących. W internecie są opinie o większej sztywnośc scotta, ale uwerzcie Treki są naprawde sztywne ( w porównaniu z Meridą chociażby). Jeżeli autor posiada już jakiś staż jeśli chodzi o jazde szosową- wtedy Scott BH ma polskiego dystrybutora?
Madison Napisano 5 Maja 2011 Autor Napisano 5 Maja 2011 Mój staż wygląda tak, że przez 1,5 roku jeździłem rowerem MTB, a raczej ATB po szosie, trasy max w okolicach 30km (raz 97km było ). Potem prez ponad rok nie jeździłem, bo okazało się, że mam chore kolano (osgood schlatter). Teraz podobno jest już wszystko dobrze i postanowiłem wrócić do jazdy tyle, że już na rowerze szosowym, bo takie miałem plany. Ja myślę, że nie wyczułbym żadnych różnic w sztywności, bo nie mam doświadczenia z rowerami szosowymi. Powiem szczerze, że po przeczytaniu wielu postów i informacji z różnych serwisów jestem bardziej przekonany do Trek'a. Scott bardziej mi się podoba i geometrycznie i w malowaniu i nie musiałbym go sprowadzać z Austrii ale odstrasza mnie trochę ten osprzęt Sora i 2300, tak samo hamulce i widelec jest ich produkcji - mieszane uczucia ; ] Tak opcjonalnie, jak myślicie czy Ci w Scott są chętni do negocjacji cenowych ?
Aurox Napisano 5 Maja 2011 Napisano 5 Maja 2011 Negocjacja zależy od konkretnego dystrybutora, paradkosalnie mniesze sklepy dają większe upusty. Warto dopytać. Jeśli masz wybór między Sorą a Tiagrą to niepowinieneś mieć wątpliwości. Ale nadal uważam że scott oferuje zbyt pochyloną pozycje dla szosowego nowicjusza
intruz Napisano 5 Maja 2011 Napisano 5 Maja 2011 gdy ktoś prosperuje niewielką sumą Kolega chyba nie poznał znaczenia słowa prosperować
Madison Napisano 5 Maja 2011 Autor Napisano 5 Maja 2011 Mam 188cm wzrostu, długość nogi 87cm. Czy rozmiar 58 będzie odpowiedni ? Czy jeśli przymierze rower np. w Decathlonie o tej samej długości górnej rury co Trek czy Scott to znaczy, że będą one na mnie dobre ? Nie wiem czy wyraziłem się jasno chodzi mi o to czy rowery o tej samej długości górnej rury mogą się znacznie różnić ? no tak nie "prosperuje" dużą sumą ; )
Aurox Napisano 5 Maja 2011 Napisano 5 Maja 2011 Kolega chyba nie poznał znaczenia słowa prosperować Prosperować znaczy rozporządzać (czymś) albo rozwijać się. Jeśli w czymś się mylę to chętnie przyjme lekcję od forumowych znawców języka polskiego. Co do rozmiaru: zwróć uwage jedynie na efektywną długość rury górnej. Dla ciebie powinna mieć około 580mm. I uważaj na "rozmiarówki" Bo trek w rozmiarze 58 jest mniejszy od meridy w rozmiarze 56
Madison Napisano 5 Maja 2011 Autor Napisano 5 Maja 2011 Prosperować znaczy rozporządzać (czymś) albo rozwijać się. Jeśli w czymś się mylę to chętnie przyjme lekcję od forumowych znawców języka polskiego. Co do rozmiaru: zwróć uwage jedynie na efektywną długość rury górnej. Dla ciebie powinna mieć około 580mm. I uważaj na "rozmiarówki" Bo trek w rozmiarze 58 jest mniejszy od meridy w rozmiarze 56 to jakieś wyszukane znaczenie słowa prosperować ; ) ale jeśli masz rację to szacunek dzięki za pomoc pozostaje mi tylko dobrze dopasować rozmiar ma ktoś może wiedzę na temat opłat granicznych ? czy w przypadku sprowadzenia roweru z Austrii oprócz przesyłki będę musiał jeszcze coś uwzględnić ?
intruz Napisano 5 Maja 2011 Napisano 5 Maja 2011 Prosperować znaczy rozporządzać (czymś) albo rozwijać się. Jeśli w czymś się mylę to chętnie przyjme lekcję od forumowych znawców języka polskiego. Mały off-top ale cóż : http://pl.wiktionary.org/wiki/prosperować http://www.sjp.pl/co/prosperowa%E6
phoros Napisano 5 Maja 2011 Napisano 5 Maja 2011 BH ma polskiego dystrybutora? Tak, Rojax. Zakupu dokonałem w Rzeszowie, z rabatem wyszło 2200zł. Moją Carmen można zobaczyć tutaj, jeszcze przed ustawieniami, regulacjami, etc. Dziś jeździ mi się na tym wygodnie i wręcz wzruszająco. To raptem trzecia szosa, na jakiej siedziałem i pierwsza, na której przejechałem więcej niż kilka km, więc nie mam tu nic do gadania i do doradzania. Powiem tylko, że - jak na totalnego świeżaka - jestem bardzo zadowolony. BH odkryłem w przemyskim Rojaxie. Poszperałem, poczytałem. Okazało się, że ludziska w Polsce i na świecie rowery sobie chwalą, a ceny są zdecydowanie konkurencyjne. Warto brać tę markę pod uwagę. Wcześniej myślałem o Authorze lub Meridzie, ale BH spodobało mi się znacznie bardziej pod każdym względem.
TomekW Napisano 6 Maja 2011 Napisano 6 Maja 2011 Aurox nie bardzo przemawiają do mnie Twoje argumenty. Widocznie inaczej rozumiemy stwierdzenie "klasa sama dla siebie". Jakie są ramy treka to ja wiem bo miałem model 1500 i tu mogę się z Tobą zgodzić. BH kilka lat temu miały duze problemy z pękającymi ramami górskimi. Osobiście znam 3 osoby, które reklamowały ramy u dystrybutora. Obecnie jakość znacznie się poprawiła. Szkoda, że Rojax nie zatroszczył się o lepszy opis produktów ale z tego co widzę tiagra dostępna już za ok 2500 zł co jest dobrą ceną jak na polski rynek. Teraz otworzyli nowy duży sklep i powiem szczerze nawet z ciekawości niedługo się tam przejdę
phoros Napisano 6 Maja 2011 Napisano 6 Maja 2011 z tego co widzę tiagra dostępna już za ok 2500 zł co jest dobrą ceną jak na polski rynek. Teraz otworzyli nowy duży sklep i powiem szczerze nawet z ciekawości niedługo się tam przejdę Niestety za tegoroczne modele jest jak u innych: za mniej, chcą więcej. Za Zaphire na tiagrze trzeba wymaścić ponad 3k, na 105 prawie 4k (ewentualnie utargować). Mówimy oczywiście o najniższej półce. Starsze modele są ciekawsze i nawet były ze dwa jakieś fajne (np. full 105 + ciekawa reszta za nieco ponad 3k), ale wszystko średnie lub małe ramy. A mnie trzeba było LA. Sam sklep (Lubelska 50) jest ok, obsługa też w porządku.
TomekW Napisano 6 Maja 2011 Napisano 6 Maja 2011 Obsługa niezmienna od lat jeszcze jak Rojax był na Dąbrowskiego Jeśli ktoś potrzebuje mały rozmiar to chyba najtansza opcja. Innym pomysłem jest składanie roweru.
1415chris Napisano 6 Maja 2011 Napisano 6 Maja 2011 Madison gdybys byl zdziebko krotszy i o tyci wiekszym budzecie to bym zaproponowal Ci moja szose obecnie na wydaniu. Przy Twoim wzroscie (jak moj) i nieco krotszej nodze (moja 89) gorna rura, jak juz kolega nadmienil powyzej, to ok 580mm. Nie patrz na rozmiary bo to co najmniej drugorzedny parametr. Bedziesz oscylowal pomiedzy rozmiarami 58 a 60 i moze przy krotszych ramach, rozmiarem 62. Powtarzam za kazdym razem, pomiary z TYM kalkulatorem daja dosc jasny obraz tego jakie parametry ramy beda dla nas dobre.
Madison Napisano 7 Maja 2011 Autor Napisano 7 Maja 2011 http://www.trekbikes.com/us/en/bikes/road/sport/2_and_1_series/1_5/#/us/en/model/fit_sizing?url=us/en/bikes/road/sport/2_and_1_series/1_5 to geometria Trek'a 1.5 na 2011 rok. Czy ten z 2010 ma taką samą ? Ja mam wrażenie, że oni tylko malowanie zmieniają ; ) Jeśli tabela jest dobra to dla mnie odpowiedni byłby 58/60. Natomiast Scott http://www.scott.pl/product.php?id_cat=399&id_prod=2066 bardziej 58 rozmiar, większy byłby za duży. Na allegro jest świetny Trek ale za mały. http://allegro.pl/nowy-trek-1-7-caly-na-shimano-105-3x10-i1599670392.html Gdybym tylko był mniejszy... ;/ http://allegro.pl/bianchi-via-nirone-7-ultegra-jak-nowy-i1600073662.html
Madison Napisano 8 Maja 2011 Autor Napisano 8 Maja 2011 Można powiedzieć, że już jestem zdecydowany na trek'a 1.5 z 2010, kwestia rozmiaru, mam 187/188cm ; ) i 87cm noga jak już pisałem wcześniej geometria Trek'a http://www.ssc.pl/trek2010/geo-szosowe.html według kalkulatora mnożę 87cm x 0.66 (wartość dla roweru szosowego) = 57,42 ten obszerny kalkulator wskazuje tak: http://www.competitivecyclist.com/za/CCY?PAGE=FIT_CALCULATOR&STEP=9&SITE.CODE=RDB Myślę, że 58 powinien być OK. Ale mam pytanie, czy różnica w rozmiarze 58 czy 60 jest duża ? długość rury dla rozmiaru 58 wynosi 57.2, a dla rozmiaru 60 - 58.6. Czy to jest znacząca długość
1415chris Napisano 8 Maja 2011 Napisano 8 Maja 2011 1.4cm niby nie tak duzo ale zakladam ze przy Twoim wzroscie stope tez masz slusznych rozmiarow, czyli dlugie buty. Moze byc tak, przy optymalnym ustawieniu blokow,zabraknie tych 14mm do uzyskania odstepu pomiedzy czubkiem buta a kolem, przy ostrym skrecaniu (nawroty, czy tez start ze swiatel). Znam to ze swojego doswiadczenia, da sie z tym zyc aczkolwiek trzeba uwazac. Nie mowie, ze tak bedzie, poddaje tylko pod rozwage. Ile Ci wyliczyl kalkulator i dla jakiego ustawienia?
Madison Napisano 8 Maja 2011 Autor Napisano 8 Maja 2011 Oj, myślałem, że link będzie odsyłał do wyniku. Już nie pamiętam ale wskazywał na 58 rozmiar. Stopa zwykła, buty mam 42, 42,5. Ale już jasne wszystko jest, bo jeden z użytkowników bikestats.pl ma identyczne wymiary jak ja i jeździ na Trek'u rozmiar 58. W przypadku zamówienia z Austrii roweru (kurier 30 Euro) w jakiej postaci rower przyjedzie Czy to będzie pudełko i każda cześć osobno ? Czy w całości ? pozdrawiam
TomekW Napisano 8 Maja 2011 Napisano 8 Maja 2011 Rower przyjedzie normalnie w pudle, tak żeby byle amator mógł to sam skręcić. Ściągnięte będą tylko koła. Mostek z kierą w bok.
kolunio Napisano 10 Maja 2011 Napisano 10 Maja 2011 Panowie a rozmiar ramy w tym rowerku 56 bylby na osobe o wzroscie 178cm?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.